19 °C Budapest

Napokon belül startol a magyar vállalkozók nagy reménysége

Pénzcentrum
2013. június 26. 16:32

Több problémája is van a magyar KKV szektornak, de a versenyképességük egyik legnagyobb meghatározója mégis a finanszírozás. A bankok nem siettek eddig a segítségükre olcsó hitelekkel, ami a jegybanki hitelprogramnak köszönhetően most megváltozik. Olyan Kis- és Középvállakozások is pénzhez juthatnak most, akik a magas kamatok miatt elrentettek az eladósodottságtól.

Az üzletmenet folyamatosságának megőrzése az egyik legfontosabb a vállalat jövedelmezőségének megőrzése érdekében. Ez a feladat viszont egyre nehezebb sok vállalkozás számára. Főként a válság ideje alatt, amikor a bankok még inkább visszafogták a mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV) hitelezéseit. A kint lévő hitelek ugyanakkor egyre nagyobb terhet jelentettek a vállalkozásoknak. A devizaárfolyamok elszállása miatt nagymértékben nőttek a törlesztőrészletek, ami a hitelezési kockázat emelkedését hozta magával, amire értelemszerűen kamatemeléssel reagáltak a bankok. A jegybanki hitelprogram ezt a folyamatot megfordíthatja és sok vállalkozást juttathat forráshoz.

Az MNB április elején hirdette meg növekedési hitelprogramját. A kisvállalati hitelezés fellendítését és az ország pénzügyi sérülékenységének csökkentését célzó program módosított változata szerint összesen 750 milliárd forintnyi kedvezményes hitelhez juthatnak hozzá mikro-, kis- és középvállalkozások. A kereskedelmi bankokon keresztül a meglévő forint- és devizahiteleik kiváltására, uniós projektek önrészének előteremtéséhez, továbbá forgó- és állóeszköz-beruházás finanszírozására lehet olcsó forrást szerezni.

Fontosabb részletek
• A kamatmarzs + garanciadíj teljes összegének maximuma 2,5% lesz a bankoknál, az MNB 0%-on adja a forrást a bankoknak
• Kártyaleosztásos módszerrel határozzák meg az egyes bankok finanszírozási kvótáját, ami a kisebb bankokat preferálja
• A kéthetes kötvény sorsáról még nem hoztak végső döntést, de augusztus elejéig 3600 milliárdra csökkentenék az állományt
• Ösztönöznék a hitelkiváltásokat és az új kihelyezést is a programmal
• Június 1-jén indul a hitelprogram, a hitelek összege 3 millió és 3 milliárd között lehet

 

Ki igényelheti?

A legkisebb vállalkozásoknak is érdemes megpróbálni az igénylést. A mikrovállalkozásoknak rendszerint a 3,5 -4 százalékos marzzsal adnak hitelt, ez csökkenhet 2,5 százalékra, ha budapesti bankközi kamatláb (bubor) helyett a MNB által adott 0 százalékos hitelt adják tovább a bankok. Az alacsonyabb kamat alacsonyabb kockázatot is jelent, ez a marzsot lefelé szoríthatja. Vagyis jelenleg a bankok bubor + marzson finanszírozzák a vállalkozásokat. A piaci források helyett beszálló MNB-nek köszönhetően viszont több mint 4 százalékkal csökkenhet a kamat, ezzel mérséklődik a finnanszírozás kockázata vagyis a kisebb vállalkozások esetén is csökkenhet a marzs.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hol érdemes próbálkozni?

A MNB által nyújtott hitelkeret nagy részét takarékszövetkezetek kapták, ami jó hír lehet a vidéki vállalkozásoknak, akiket jól ismernek a helyi banki kapcsolattartók. A legegyszerűbb tehát egy helyi takarék felkeresése lehet a vállalkozásoknak, ahol a nagybankokkal megegyező feltételekkel juthatnak hozzá a hitelhez, hiszen az lényegében a költségek a törvény által teljesen kötöttek. A kockázatok csökkenésével a nagyobb hitelintézetek is elkezdhetik a kisebb vállalkozások finanszírozását. Érdemes tehát itt is próbálkozni és mivel maga a hitel ennyire azonos lehet minden banknál, érdemes lehet más termékek, mint például a folyószámla vagy a szolgáltatás minősége alapján választani.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem