-1 °C Budapest

A vállalkozók fele meghosszabbítaná rövid lejáratú hitelét

MTI
2013. július 9. 17:37

A nemzetközi átlagot jóval meghaladó mértékben tárgyalnák újra hitelszerződéseiket a hazai vállalatok, közel felük szeretne hosszabb futamidőt és csökkentett kamatszintet elérni az EY Nemzetközi Tőkebizalmi Barométerének magyar adatai szerint.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az EY globális tanácsadó cég közleményében ismerteti: a felmérésben 1600 vállalati döntéshozót kérdeztek meg a világ 50 országából, köztük Magyarországról. A felmérés célja az, hogy az elhúzódó piaci bizonytalanság idején mérhetővé tegye a vállalati bizalom alakulását.

A válságot követően a bankok világszerte szigorú feltételek elé állítják ügyfeleiket a megváltozott kockázati és árazási preferenciák, valamint a kiszámíthatatlan piac következtében, a pénzintézetek inkább rövidebb futamidejű hiteleket nyújtanak ügyfeleiknek.

A magyar válaszadók 44 százaléka ezzel párhuzamosan újratárgyalná a hitelszerződését, több mint a fele meghosszabbítaná rövid lejáratú hitelét, 18 százalék pedig a kamatszintet csökkentené. Nemzetközi szinten is jelentős a restrukturálási szándék, 29 százalék élne ezzel a lehetőséggel.

A válaszadók 32 százaléka növelné hitelállományát, és ezzel egy időben indítana új beruházásokat. A középtávú elgondolásokban szerepel az új földrajzi piacok feltérképezése, valamint az innováció és a kutatás-fejlesztés, mint a növekedés egyik hajtóereje.

A fejlesztések és hitelek párhuzamos növekedésének egyik oka, hogy Magyarország hagyományosan tőkeszegény ország, így a vállalatok nagy része hitelből oldja meg működését még akkor is, ha az nehezen, szigorú feltételek mellett érhető el. Ezt támasztja alá a megkérdezettek 66 százaléka, akik cégük finanszírozásának elsődleges forrásaként a hitelt jelölték meg a következő 1 év távlatában. Nemzetközi válaszadók leginkább saját működésből finanszírozzák vállalataikat, és csupán 30 százalékuk támaszkodik a hitelekre, derül ki a Tőkebizalmi Barométerből.

"A magyar vállalatok a fejlesztésekre koncentrálnak, már az MNB által meghirdetett Növekedési Hitelprogramot megelőzően is elérkezettnek látták az időt, hogy a korábbi években elhalasztott beruházások egy részét a következő 12 hónapban megvalósítsák. Ebben a törekvésükben segíti a kis- és középvállalkozásokat a 2,5 százalékos, valóban kedvezményes hitelprogram is. A rendelkezésre bocsátott összeg nem elhanyagolható mértékű, hiszen a magyar összbanki kkv-hitelek 21 százalékát teszi ki" - ismerteti a közleményben Dezse Margaret, az EY tranzakciós tanácsadási üzletágának vezető partnere.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?