A vállalkozók fele meghosszabbítaná rövid lejáratú hitelét

MTI
2013. július 9. 17:37

A nemzetközi átlagot jóval meghaladó mértékben tárgyalnák újra hitelszerződéseiket a hazai vállalatok, közel felük szeretne hosszabb futamidőt és csökkentett kamatszintet elérni az EY Nemzetközi Tőkebizalmi Barométerének magyar adatai szerint.

Az EY globális tanácsadó cég közleményében ismerteti: a felmérésben 1600 vállalati döntéshozót kérdeztek meg a világ 50 országából, köztük Magyarországról. A felmérés célja az, hogy az elhúzódó piaci bizonytalanság idején mérhetővé tegye a vállalati bizalom alakulását.

A válságot követően a bankok világszerte szigorú feltételek elé állítják ügyfeleiket a megváltozott kockázati és árazási preferenciák, valamint a kiszámíthatatlan piac következtében, a pénzintézetek inkább rövidebb futamidejű hiteleket nyújtanak ügyfeleiknek.

A magyar válaszadók 44 százaléka ezzel párhuzamosan újratárgyalná a hitelszerződését, több mint a fele meghosszabbítaná rövid lejáratú hitelét, 18 százalék pedig a kamatszintet csökkentené. Nemzetközi szinten is jelentős a restrukturálási szándék, 29 százalék élne ezzel a lehetőséggel.

A válaszadók 32 százaléka növelné hitelállományát, és ezzel egy időben indítana új beruházásokat. A középtávú elgondolásokban szerepel az új földrajzi piacok feltérképezése, valamint az innováció és a kutatás-fejlesztés, mint a növekedés egyik hajtóereje.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fejlesztések és hitelek párhuzamos növekedésének egyik oka, hogy Magyarország hagyományosan tőkeszegény ország, így a vállalatok nagy része hitelből oldja meg működését még akkor is, ha az nehezen, szigorú feltételek mellett érhető el. Ezt támasztja alá a megkérdezettek 66 százaléka, akik cégük finanszírozásának elsődleges forrásaként a hitelt jelölték meg a következő 1 év távlatában. Nemzetközi válaszadók leginkább saját működésből finanszírozzák vállalataikat, és csupán 30 százalékuk támaszkodik a hitelekre, derül ki a Tőkebizalmi Barométerből.

"A magyar vállalatok a fejlesztésekre koncentrálnak, már az MNB által meghirdetett Növekedési Hitelprogramot megelőzően is elérkezettnek látták az időt, hogy a korábbi években elhalasztott beruházások egy részét a következő 12 hónapban megvalósítsák. Ebben a törekvésükben segíti a kis- és középvállalkozásokat a 2,5 százalékos, valóban kedvezményes hitelprogram is. A rendelkezésre bocsátott összeg nem elhanyagolható mértékű, hiszen a magyar összbanki kkv-hitelek 21 százalékát teszi ki" - ismerteti a közleményben Dezse Margaret, az EY tranzakciós tanácsadási üzletágának vezető partnere.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?