15 °C Budapest

Ennyi pénzből lehet megélni Magyarországon: Te mennyit keresel?

Pénzcentrum
2013. július 11. 16:41

Havonta nettó 250 ezer forint jövedelemre volt szükség 2012-ben egy kétgyermekes, négytagú család megélhetéséhez - derül ki a Központi Statisztikai Hivatala (KSH) által közzétett legfrissebb adatokból. Egy felnőtt esetében csaknem 86 ezer forint, egy nyugdíjasnál pedig több mint 77 ezer forint volt a létminimum. A legnagyobb ellenzéki párt szerint négymillióan élnek jelenleg Magyarországon az egy főre eső létminimum alatt.

A létminimum az az összeg, amely biztosítja a magánháztartásokban élők számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény - a társadalom adott fejlettségi szintjén konvencionálisan alapvetőnek minősülő - szükségletek kielégítését - írja a KSH. A Magyarországon alkalmazott módszertan az élelmiszer-fogyasztás értékének meghatározására épül.

Az élelmiszer-normatíva alapja az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által összeállított élelmiszerkosár, mely az egészséges táplálkozás jellemzői mellett figyelembe veszi az életkori sajátosságokat is. Az élelmiszerkosár értéke az abban szereplő tételeknek az adott időszakra jellemző árakon számba vett forintösszege, a létminimum pedig az élelmiszer-normatíva körüli értékben élelmiszert fogyasztó háztartások összes személyes kiadásának havi átlagos értéke.

Mind az élelmiszerkosár táplálkozás-élettanilag teljes tartalmára, mind a létminimumérték élelmiszer-normatívához viszonyított arányaira, mind a létminimumérték mögötti fogyasztás összetevőire a társadalmilag még elfogadható szükséglet-kielégítési szint a jellemző, nem pedig az alultápláltság, az egészségtelen, túlzsúfolt lakásviszonyok, illetve a társadalmi elvárástól teljesen elmaradó ruházkodási, kulturális körülmények. Az élelmiszerkosár tartalma közepes fizikai igénybevétel esetén fedezi a vonatkozó egészségügyi és táplálkozástudományi követelményeknek megfelelő teljes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletet.

Egy felnőttből álló háztartásban legalább 85 960 forintra volt szükség a tisztességes megélhetéshez. Ez 2,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Tavaly a havi bruttó 93 ezer forintos minimálbérből mindössze 60 915 forintot kaptak kézhez a munkavállalók, ami több mint 25 ezer forinttal marad el a létminimumtól. A legalább középfokú végzettséghez kötött munkát végző dolgozók sem jártak sokkal jobban: a havi bruttó 108 ezer forintból 70 740 forint maradt, ami 15 ezer forinttal kevesebb, mint amennyiből tisztességesen meg lehetne élni.

A létminimum értékeket aktív és nyugdíjas háztartásokra, azon belül háztartástípusokra is meghatározza a KSH. 2012-ben a tipikusnak tekinthető, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke 249 284 forint, míg az egytagú nyugdíjas háztartásoké 77 364 forint volt havonta. Az első felnőtt családtag számít egy fogyasztási egységnek, a többi felnőtt esetében ennek csak a 75 százalékát veszik figyelembe.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az első 14 év alatti gyermek 0,65, a második 0,5, a harmadik és minden további gyermek 0,4 fogyasztási egységnek számít. A nyugdíjas korúak háztartásai esetében az első felnőtt családtagot 0,9, minden további személyt pedig 0,65 fogyasztási egységként veszi figyelembe a statisztika. Így egy két aktív korú személyből és két gyermekből álló négyszemélyes háztartás összesen 2,9 fogyasztási egységet tesz ki.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06