19 °C Budapest

Mit jelent az IKEA szó? Búcsúzik a cég legendás vezetője

Pénzcentrum
2013. június 12. 05:34

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a múlt héten lezárult egy korszak a globális kiskereskedelemben. Egy hete bejelentette ugyanis nyugdíjazását Ingvar Kamprad, az IKEA legendás alapítója, aki legalább olyan fontos személyisége az iparágnak, mint például Sir Jack Cohen, a Tesco alapítója, vagy az amerikai Wal-Mart atyja, Sam Walton voltak.

Hivatalosan távozik az igazgatóságból, gyakorlatilag inkább nyugdíjban vonul Ingvar Kamprad, az IKEA lakberendezési áráruházlánc alapítója - közölte a cégcsoport egy hete. Az áruházlánc alapítója utódjául legkisebb fiát, Mathias Kampradot jelölte ki. A 87 éves üzletember visszavonulásával egy korszak is lezárul a globális kiskereskedelemben, a lakberendezési üzletláncok versenyében.

Az egyik legnagyobb áruházlánc születése

Az 1926-ban, Dél-Svédországban született Kamprad 5 éves korában gyufát kezdett el árulni a szomszédoknak, és 2 évvel később már biciklivel árult távolabbi környékeken is. Felfedezte, hogy alacsony áron juthat hozzá a gyufához nagy tételben, Stockholmban, és így nagyon kedvező áron adhatja tovább egyesével, miközben még mindig jó profitot ér el. A gyufán túl aztán elkezdett virágmagokat, üdvözlőkártyákat, karácsonyfadíszeket, később pedig ceruzát és golyóstollat is árulni.

17 éves korában Ingvar Kamprad pénzt kapott az édesapjától a sikeres iskolai eredményeiért. Ezt a pénzt használta arra, hogy saját vállalkozásba kezdjen. Az IKEA név az alapító monogramjából (I.K.) és Elmtaryd (E), vagyis a farm, ahol született, valamint Agunnaryd (A), vagyis a falu, ahol Ingvar felnőtt, kezdőbetűiből tevődik össze. Az IKEA kezdetben tollat, pénztárcát, képkeretet, asztali futót, órát, ékszert és nylon harisnyát árult alacsony áron.

Fotó: Daily Telegraph


A '40-es évek közepére Kamprad már nem tudott egyénileg eleget tenni az eladásoknak, ezért elkezdte hirdetni a termékeit a helyi lapban, és postai úton juttatta el a terméket a vásárlóihoz. A helyi tejesember furgonját használta arra, hogy a közeli vasútállomásra szállítsa a termékeket. 1948-ban jelent meg a bútor az IKEA választékában. A bútort a közeli erdőkben tevékenykedő helyi gyártók készítették. A piac jól reagált rájuk, ezért a választék gyorsan bővült.

1951-ben jelent meg az első IKEA katalógus. Kamprad gyorsan felismerte, hogy egy katalógus segítségével több bútort tud eladni. Egyes becslések szerint az IKEA katalógusa a legtöbb példányban megjelent nyomtatott kiadvány, állítólag többet nyomtattak belőle, mint a Bibliából.

1953-ban újabb fontos esemény történt a vállalat életében: megjelent a bútor-bemutatótér a svédországi Älmhultben. Ez az első alkalom, hogy a vásárlók megnézhetik és megérinthetik a termékeket, mielőtt megrendelnék azokat. A bemutatótér ötlete egy, az IKEA riválisával lefolytatott árháborúnak köszönhető. Mind az IKEA, mind a riválisa olyannyira csökkentették az árakat, hogy az már a minőség rovására kezdett menni. A bemutatótér megnyitásával az IKEA azt bizonyította, hogy az alacsony árú termékek is funkcionálisak, és megfelelő a minőségük. 1958-ban megnyílt az első IKEA áruház Svédországban, 1960-ban pedig megkezdte működését az első áruházi étterem is. 1963-tól indítják el külföldi boltjaikat.

Az '50-es évek közepén kezdődött a lapos csomagolású és összeszerelhető bútorok tervezése. Az IKEA azért döntött úgy, hogy saját maga tervezi meg a bútorait, mert a beszállítók elkezdték bojkottálni őket (mondván, irreálisan alacsony árakkal dolgoznak). A legenda szerint a lapos csomagolás ötlete onnan ered, hogy egy IKEA dolgozó egyszer leszerelte az egyik asztal lábait azért, hogy beférjen az autójába, és ne sérülhessen szállítás közben. A felfedezést követően a lapos csomagolás és az összeszerelhető bútor a koncepció részévé vált. A következő években, évtizedekben megszülettek a csoport emblematikus bútorai, mint például a BILLY könyvespolc, a KLIPPAN kanapé, vagy a POÄNG fotel.

A világ egyik leggazdagabb embere

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ingvar Kamprad 1976-ban írta meg az Egy bútorkereskedő testamentuma című könyvet. Ebben írja le az IKEA vízióját és üzleti elképzelését, és ezzel erősen befolyásolja a vállalati kultúra fejlődését és vitalitását. 1982-ben jött létre az IKEA Csoport, amelynek tulajdonosa egy alapítvány, a Stichting INGKA Foundation, és székhelye Hollandiában található. Kamprad négy évvel később visszavonult a csoport vezetésétől, azóta a holding tanácsadójaként dolgozott.

A cégalapító közben Svájcba tette át székhelyét, a világ egyik leggazdagabb emberévé vált, ugyanakkor jelenleg nem tudni pontosan mekkora is a vagyona, mivel az elmúlt években jelentős összegeket fordított jótékony célokra. A milliárdosokat számon tartó Forbes magazin szerint a Kamprad-család vagyona 3 milliárd dollárra tehető, a Bloomberg szerint viszont még mindig az IKEA alapító a világ ötödik embere, 52 milliárd dolláros vagyonával.


Kamprad kritikusai leginkább azt hozzák fel vele szemben, hogy tisztázatlan az áruházlánc tulajdonosi-és menedzsment-struktúrája, a rossz nyelvek szerint az alapítványi tulajdon leginkább adózási célokat szolgál. Az elmúlt napokban megjelent életrajzok azt sem felejtik el megemlíteni, hogy az IKEA alapítója a '40-es években tagja volt a svéd náci pártnak - ő ezt fiatalkori tévedésének tartja. Egy 2010-ben megjelent, az IKEA-ról szóló botránykönyv bennfentes szerzője (az áruházlánc egy korábbi vezetője) aki azt állította, hogy az IKEA szektaként működik, a csillogó felszín alatt kémkedés, rasszizmus és hazugságok hálója húzódik.

A legendák szerint Ingvar Kamprad dollármilliárdos vagyona ellenére sem él luxuséletet: garázsában egy 15 éves Volvo áll, ha repül, akkor is turistaosztályon utazik, gyakran jár tömegközlekedéssel (ekkor igénybe veszi a nyugdíjas kedvezményt), és a lapok mindkét oldalát teleírja. Rendszeresen ebédel az IKEA-éttermekben, és bútorait is saját áruházláncában vásárolja.

A fentebb említett "leleplező" könyv szerzője ugyanakkor azt állítja, hogy az IKEA-ról és a Kamprad családról kialakult kép teljesen hamis. Nem igaz, hogy a világ ötödik leggazdagabb embere szerény életet él, hogy 30 éves kanapén alszik, vagy hogy az áruház éttermében ebédel - a legenda puszta marketingfogás.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?