Mit jelent az IKEA szó? Búcsúzik a cég legendás vezetője

Pénzcentrum
2013. június 12. 05:34

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a múlt héten lezárult egy korszak a globális kiskereskedelemben. Egy hete bejelentette ugyanis nyugdíjazását Ingvar Kamprad, az IKEA legendás alapítója, aki legalább olyan fontos személyisége az iparágnak, mint például Sir Jack Cohen, a Tesco alapítója, vagy az amerikai Wal-Mart atyja, Sam Walton voltak.

Hivatalosan távozik az igazgatóságból, gyakorlatilag inkább nyugdíjban vonul Ingvar Kamprad, az IKEA lakberendezési áráruházlánc alapítója - közölte a cégcsoport egy hete. Az áruházlánc alapítója utódjául legkisebb fiát, Mathias Kampradot jelölte ki. A 87 éves üzletember visszavonulásával egy korszak is lezárul a globális kiskereskedelemben, a lakberendezési üzletláncok versenyében.

Az egyik legnagyobb áruházlánc születése

Az 1926-ban, Dél-Svédországban született Kamprad 5 éves korában gyufát kezdett el árulni a szomszédoknak, és 2 évvel később már biciklivel árult távolabbi környékeken is. Felfedezte, hogy alacsony áron juthat hozzá a gyufához nagy tételben, Stockholmban, és így nagyon kedvező áron adhatja tovább egyesével, miközben még mindig jó profitot ér el. A gyufán túl aztán elkezdett virágmagokat, üdvözlőkártyákat, karácsonyfadíszeket, később pedig ceruzát és golyóstollat is árulni.

17 éves korában Ingvar Kamprad pénzt kapott az édesapjától a sikeres iskolai eredményeiért. Ezt a pénzt használta arra, hogy saját vállalkozásba kezdjen. Az IKEA név az alapító monogramjából (I.K.) és Elmtaryd (E), vagyis a farm, ahol született, valamint Agunnaryd (A), vagyis a falu, ahol Ingvar felnőtt, kezdőbetűiből tevődik össze. Az IKEA kezdetben tollat, pénztárcát, képkeretet, asztali futót, órát, ékszert és nylon harisnyát árult alacsony áron.

Fotó: Daily Telegraph


A '40-es évek közepére Kamprad már nem tudott egyénileg eleget tenni az eladásoknak, ezért elkezdte hirdetni a termékeit a helyi lapban, és postai úton juttatta el a terméket a vásárlóihoz. A helyi tejesember furgonját használta arra, hogy a közeli vasútállomásra szállítsa a termékeket. 1948-ban jelent meg a bútor az IKEA választékában. A bútort a közeli erdőkben tevékenykedő helyi gyártók készítették. A piac jól reagált rájuk, ezért a választék gyorsan bővült.

1951-ben jelent meg az első IKEA katalógus. Kamprad gyorsan felismerte, hogy egy katalógus segítségével több bútort tud eladni. Egyes becslések szerint az IKEA katalógusa a legtöbb példányban megjelent nyomtatott kiadvány, állítólag többet nyomtattak belőle, mint a Bibliából.

1953-ban újabb fontos esemény történt a vállalat életében: megjelent a bútor-bemutatótér a svédországi Älmhultben. Ez az első alkalom, hogy a vásárlók megnézhetik és megérinthetik a termékeket, mielőtt megrendelnék azokat. A bemutatótér ötlete egy, az IKEA riválisával lefolytatott árháborúnak köszönhető. Mind az IKEA, mind a riválisa olyannyira csökkentették az árakat, hogy az már a minőség rovására kezdett menni. A bemutatótér megnyitásával az IKEA azt bizonyította, hogy az alacsony árú termékek is funkcionálisak, és megfelelő a minőségük. 1958-ban megnyílt az első IKEA áruház Svédországban, 1960-ban pedig megkezdte működését az első áruházi étterem is. 1963-tól indítják el külföldi boltjaikat.

Az '50-es évek közepén kezdődött a lapos csomagolású és összeszerelhető bútorok tervezése. Az IKEA azért döntött úgy, hogy saját maga tervezi meg a bútorait, mert a beszállítók elkezdték bojkottálni őket (mondván, irreálisan alacsony árakkal dolgoznak). A legenda szerint a lapos csomagolás ötlete onnan ered, hogy egy IKEA dolgozó egyszer leszerelte az egyik asztal lábait azért, hogy beférjen az autójába, és ne sérülhessen szállítás közben. A felfedezést követően a lapos csomagolás és az összeszerelhető bútor a koncepció részévé vált. A következő években, évtizedekben megszülettek a csoport emblematikus bútorai, mint például a BILLY könyvespolc, a KLIPPAN kanapé, vagy a POÄNG fotel.

A világ egyik leggazdagabb embere

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ingvar Kamprad 1976-ban írta meg az Egy bútorkereskedő testamentuma című könyvet. Ebben írja le az IKEA vízióját és üzleti elképzelését, és ezzel erősen befolyásolja a vállalati kultúra fejlődését és vitalitását. 1982-ben jött létre az IKEA Csoport, amelynek tulajdonosa egy alapítvány, a Stichting INGKA Foundation, és székhelye Hollandiában található. Kamprad négy évvel később visszavonult a csoport vezetésétől, azóta a holding tanácsadójaként dolgozott.

A cégalapító közben Svájcba tette át székhelyét, a világ egyik leggazdagabb emberévé vált, ugyanakkor jelenleg nem tudni pontosan mekkora is a vagyona, mivel az elmúlt években jelentős összegeket fordított jótékony célokra. A milliárdosokat számon tartó Forbes magazin szerint a Kamprad-család vagyona 3 milliárd dollárra tehető, a Bloomberg szerint viszont még mindig az IKEA alapító a világ ötödik embere, 52 milliárd dolláros vagyonával.


Kamprad kritikusai leginkább azt hozzák fel vele szemben, hogy tisztázatlan az áruházlánc tulajdonosi-és menedzsment-struktúrája, a rossz nyelvek szerint az alapítványi tulajdon leginkább adózási célokat szolgál. Az elmúlt napokban megjelent életrajzok azt sem felejtik el megemlíteni, hogy az IKEA alapítója a '40-es években tagja volt a svéd náci pártnak - ő ezt fiatalkori tévedésének tartja. Egy 2010-ben megjelent, az IKEA-ról szóló botránykönyv bennfentes szerzője (az áruházlánc egy korábbi vezetője) aki azt állította, hogy az IKEA szektaként működik, a csillogó felszín alatt kémkedés, rasszizmus és hazugságok hálója húzódik.

A legendák szerint Ingvar Kamprad dollármilliárdos vagyona ellenére sem él luxuséletet: garázsában egy 15 éves Volvo áll, ha repül, akkor is turistaosztályon utazik, gyakran jár tömegközlekedéssel (ekkor igénybe veszi a nyugdíjas kedvezményt), és a lapok mindkét oldalát teleírja. Rendszeresen ebédel az IKEA-éttermekben, és bútorait is saját áruházláncában vásárolja.

A fentebb említett "leleplező" könyv szerzője ugyanakkor azt állítja, hogy az IKEA-ról és a Kamprad családról kialakult kép teljesen hamis. Nem igaz, hogy a világ ötödik leggazdagabb embere szerény életet él, hogy 30 éves kanapén alszik, vagy hogy az áruház éttermében ebédel - a legenda puszta marketingfogás.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem