IKEA: Magyarországon nincs lóhús a húsgolyókban

Pénzcentrum
2013. február 25. 14:07

Csehországban is találtak lóhúsos termékeket: hétfőn jelentették a cseh hatóságok, hogy az IKEA áruházlánc éttermeiben árusított húsgolyókban, valamint a Lengyelországból importált hamburgerpogácsákban is kimutattak lóhúst a szúrópróba-szerű ellenőrzések során. A húsgolyókat a magyar boltok polcairól is eltávolították, igaz, a tesztek negatívak lettek, tehát nem találtak lóhúst a legendás gombócokban.

Az AP hírügynökség értesülései szerint az IKEA marha- és disznóhúsgolyóként címkézett termékeiben mutattak ki lóhúst Csehországban. A cseh állategészségügyi hatóság arról számolt be, hogy a lóhúst egy kilogrammos kiszerelésű, Svédországban gyártott fagyasztott húsgolyókban mutatták ki. Összesen 760 kilogramm ilyen termék már nem kerül emiatt a polcokra. Az egyelőre nem tudható, hogy Svédországból más országokba is szállítottak-e a termékből.

FRISS! Visszaveszi a húsgolyókat az IKEA
Az IKEA Magyarország hétfőn kora este arról tájékoztatta lapunkat, hogy azonnal leállította a svéd húsgolyók forgalmazását, miután értesült róla, hogy egy ellenőrzés során nyomokban lóhúst találtak a vizsgált mintában. Az összes húsgolyó termékre kiterjedő független vizsgálatot kezdeményeztek; amint megkapják a megfelelő minőségre vonatkozó eredményt, folytatjuk a húsgolyók árusítását. Vásárlóik bármikor visszahozhatják az áruházainkban vásárolt húsgolyó-termékeket, melyeknek értékét teljes mértékben visszatérítik.


Nálunk is levették a polcokról

Magyarországon két vizsgálatot is elvégeztek: mind a svéd húsgolyókat, mind a Svéd Finomságok Boltjában forgalmazott termékeket vizsgálták - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t hétfőn az IKEA Magyarország. Mindkét teszt negatív lett, a vizsgálatok során nem találtak a Magyarországon forgalmazott termékekben lóhús származékot.

Az IKEA komolyan veszi a csehországi hatóságok vizsgálati eredményeit, melyek nyomokban lóhús jelenlétét mutatták ki. Az érintett szállítmány húsgolyókat eltávolították az IKEA üzletekben található Svéd Finomságok Boltjaiból. Az IKEA azonnali hatállyal beszüntette az érintett adag húsgolyó árusítását Magyarország mellett Csehországban és a további, esetleg érintett országokban (Szlovákia, Franciaország, Egyesült Királyság, Portugália, Olaszország, Hollandia, Belgium, Spanyolország, Görögország, Ciprus, Írország).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az IKEA Csoport már két héttel ezelőtt vizsgálatot kezdeményezett minden, a kínálatban szereplő húsárura. 12 tesztelt minta különböző adag húsgolyókból nem mutatta lóhús jelenlétét. Hogy igazolják a tesztek eredményét, most újabb teszteket kezdeményeznek azon az adag húsgolyón, amelyben a csehországi hatóságok lóhús nyomait fedezték fel. A napokban várják ezeknek a teszteknek az eredményét.

Mint közölték, az IKEA nem tolerál olyan összetevőket, amelyek nem szerepelnek a receptjeikben vagy leírásokban, amiket előre meghatározott követelmények, igazolások és ellenőrzött laboratóriumok által végzett termékelemzések biztosítanak.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?