24 °C Budapest

Kétségbe estek a boltosok: itt a "megnyugtató" válasz

Pénzcentrum
2013. május 7. 16:56

Fontos kérdések merültek fel a pénztárgépek online átállásával kapcsolatban. Mint arról néhány napja a Pénzcentrum.hu is beszámolt, április 30-ig kellett volna áttérniük a boltosoknak az új, úgynevezett online kasszákra (igaz, a hatóság júliusig nem büntet, ha nincs ilyen készülék a vállalkozóknál). Mivel ilyen kasszákat egyelőre nem vásárolhatnak a boltosok, kérdés, hogy mihez kezdhetnek azok, akik most nyitnak üzletet - például lángosost vagy fagyizót egy strandon.

Érdekes helyzet alakult ki a pénztárgépeknél: hagyományos pénztárgépet ugyanis csak április 30-ig lehetett üzemeltetni, azonban a boltosoknak nem kell megijedni, mivel június 30-ig terjedő türelmi időszakban a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) nem bünteti az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos kasszák használatát.

Az online pénztárgépekről, az átállás szükségességéről, a fontosabb dátumokról bővebben múlt heti cikkünkben írtunk - KATTINTS!

A jelenleg hatályos szabályozás szerint 2013. április 30-ától már csak online pénztárgép helyezhető üzembe, tehát sem hagyományos sem pc-alapú, régi típusú gép nem. Kérdés azonban, hogy mivel nincsenek meg még az új online pénztárgép engedélyek, nem lehet kapni új típusú kasszákat, mihez kezdhetnek azok, akik most nyitnak üzletet és pénztárgépet kell üzemeltetniük? Szezonális példáknál maradva büfét nyitnak egy strandon, vagy fagylaltozót üzemeltetnének.

Válaszolt a NAV

A Pénzcentrum.hu természetesen megkereste az adóhatóságot. A NAV lapunkat úgy tájékoztatta, a rendelet átmeneti időszakra vonatkozó szabályait figyelembe véve, használhatóak még a "hagyományos" pénztárgépek. Így június 30-ig használható az elektronikus naplóval nem rendelkező (kontrollszalagos, régi típusú), illetve december 31-ig használható az elektronikus naplóval rendelkező (pc-alapú) pénztárgép. Ezeknek a pénztárgépeknek a forgalmazása, értékesítése, üzembe helyezés - a fenti határidők figyelembevételével - nem korlátozott.


Az új szabályok értelmében az engedéllyel rendelkező műszerészek bármilyen típusú pénztárgépet üzembe helyezhetnek, kicserélhetik a hagyományos típusú pénztárgépek adómemóriáját is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vagyis, aki most kezdi meg gazdasági tevékenységét, és pénztárgéphasználatra köteles, hagyományos pénztárgépet is használhat (pl. bérel), csak figyelemmel kell, legyen a fenti határidőkre.

Lapunk információi szerint az elmúlt időszakban megugrott a bérelhető kasszák iránti kereslet. Úgy tudjuk, sok boltos, vállalkozó keresi őket, hiszen jelentősen olcsóbb bérelni, mint új kasszát vásárolni (ez utóbbit ráadásul már csak néhány hónapig lehet használni).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?