14 °C Budapest

Elkészült az első, NAV-hoz beköthető pénztárgép

2013. április 25. 10:55

Hónapok óta kérdéses, hogy elkészül-e a jogalkotók által meglehetősen szűkre szabott határidőre az első online kassza. Bár az átállási határidő április 30-án lejár, a kereskedőknek júliusig van idejük, hiszen eddig nem bünteti őket az adóhatóság. A szakma ugyanakkor leginkább amiatt aggódik, hogy határidőre kész lesz-e az első működő online kassza.Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter tavaly októberben, a közel 400 milliárd forintos egyenlegjavító program keretében jelentette be, hogy az áfabevételek 95 milliárdos növekedésével számol a kormány attól, hogy valós idejű online adatátviteli kapcsolatot alakítanak ki a pénztárgépek és az adóhivatal között. Az online kassza-rendszer bevezetésének nem titkolt célja a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek legalizálása.

A kereskedők számára korábban adott április eleji határidő egy hónappal csúszott, de a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) június 30-ig nem bünteti az átállás elmulasztását. Azok a kasszák, amelyek rendelkeznek elektronikus naplóval, az év végéig üzemelhetnek. A szakma ugyanakkor további csúszástól tart-tartott, leginkább az átállás technológiai nehézségei (több százezer kasszát kell lecserélni, és a határidő is szűkös).

A piac résztvevői hónapok óta várják, hogy elkészül-e határidőn belül a működőképes online kassza. A pénztárgép-piac egyik legnagyobb szereplője, a Laurel cégcsoport csütörtökön bejelentette, hogy tegnap benyújtotta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH) az előírásokat teljesíteni képes két új kasszatípus engedélyeztetéséhez szükséges dokumentációkat. A cégcsoport bejelentése szerint ez az első rendszer, amely képes megfelelni a NAV követelményeinek, és "fizikai valójában" is tesztelheti a hatóság.

A cég szakértői a siófoki Kereskedelmi Konferencián kiemelték, hogy magyar fejlesztés a "rendszer lelkeként" értelmezhető Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE). Az engedélyeztetési eljárásban jelenleg kétféle AEE szerepel: az egyik az újonnan telepített, PC-alapú kasszákban működik majd, a másik egyes meglévő kasszák (kiskasszák) esetén jelent megoldást. A fejlesztők korábban is tesztelték már az AEE működését, de most jutott olyan stádiumba a munka, hogy fizikailag összeépíthették a pénztárgéppel és végrehajthatták a szoftvermódosításokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A cég tervei szerint - amennyiben időben megkapják a szükséges engedélyeket - legkorábban júniusban kezdhetik meg a NAV bekötésre alkalmas eszközök gyártását. Így még a karácsonyi időszak előtt, október-novemberig minden ügyfélnek telepíthetik a készülékeket.

2013.04.09 17:27 Nagy az érdeklődés az új pénztárgépek gyártására
2013.04.03 08:41 Meghosszabbíthatják a pénztárgépek cseréjének határidejét
2013.03.29 14:27 Pénztárgépcsere: mire elég 50 ezer forint?
2013.03.29 09:01 Megvan kik forgalmazhatják a pénztárgépeket

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?