10 °C Budapest

Elkészült az első, NAV-hoz beköthető pénztárgép

2013. április 25. 10:55

Hónapok óta kérdéses, hogy elkészül-e a jogalkotók által meglehetősen szűkre szabott határidőre az első online kassza. Bár az átállási határidő április 30-án lejár, a kereskedőknek júliusig van idejük, hiszen eddig nem bünteti őket az adóhatóság. A szakma ugyanakkor leginkább amiatt aggódik, hogy határidőre kész lesz-e az első működő online kassza.Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter tavaly októberben, a közel 400 milliárd forintos egyenlegjavító program keretében jelentette be, hogy az áfabevételek 95 milliárdos növekedésével számol a kormány attól, hogy valós idejű online adatátviteli kapcsolatot alakítanak ki a pénztárgépek és az adóhivatal között. Az online kassza-rendszer bevezetésének nem titkolt célja a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek legalizálása.

A kereskedők számára korábban adott április eleji határidő egy hónappal csúszott, de a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) június 30-ig nem bünteti az átállás elmulasztását. Azok a kasszák, amelyek rendelkeznek elektronikus naplóval, az év végéig üzemelhetnek. A szakma ugyanakkor további csúszástól tart-tartott, leginkább az átállás technológiai nehézségei (több százezer kasszát kell lecserélni, és a határidő is szűkös).

A piac résztvevői hónapok óta várják, hogy elkészül-e határidőn belül a működőképes online kassza. A pénztárgép-piac egyik legnagyobb szereplője, a Laurel cégcsoport csütörtökön bejelentette, hogy tegnap benyújtotta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH) az előírásokat teljesíteni képes két új kasszatípus engedélyeztetéséhez szükséges dokumentációkat. A cégcsoport bejelentése szerint ez az első rendszer, amely képes megfelelni a NAV követelményeinek, és "fizikai valójában" is tesztelheti a hatóság.

A cég szakértői a siófoki Kereskedelmi Konferencián kiemelték, hogy magyar fejlesztés a "rendszer lelkeként" értelmezhető Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE). Az engedélyeztetési eljárásban jelenleg kétféle AEE szerepel: az egyik az újonnan telepített, PC-alapú kasszákban működik majd, a másik egyes meglévő kasszák (kiskasszák) esetén jelent megoldást. A fejlesztők korábban is tesztelték már az AEE működését, de most jutott olyan stádiumba a munka, hogy fizikailag összeépíthették a pénztárgéppel és végrehajthatták a szoftvermódosításokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cég tervei szerint - amennyiben időben megkapják a szükséges engedélyeket - legkorábban júniusban kezdhetik meg a NAV bekötésre alkalmas eszközök gyártását. Így még a karácsonyi időszak előtt, október-novemberig minden ügyfélnek telepíthetik a készülékeket.

2013.04.09 17:27 Nagy az érdeklődés az új pénztárgépek gyártására
2013.04.03 08:41 Meghosszabbíthatják a pénztárgépek cseréjének határidejét
2013.03.29 14:27 Pénztárgépcsere: mire elég 50 ezer forint?
2013.03.29 09:01 Megvan kik forgalmazhatják a pénztárgépeket

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem