14 °C Budapest

Sorra zárnak be a kisboltok Magyarországon: mi áll a háttérben?

2013. április 25. 11:29

2014-ben már növekedésre lehet számítani a fogyasztásban, de az online kasszák bekötése és a trafiktörvény foglalkoztatja ma leginkább a kereskedelem szereplőit - mondta el egy csütörtöki konferencián Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

FRISS! Újfajta kuponok hódítanak a magyar vásárlók körében - KATTINTS!

"A kereskedelem a gazdaság rabja" - foglalta össze véleményét mai, a siófoki Kereskedelmi Konferencián tartott előadásban a Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, azaz ha a gazdaság nem nő, akkor a fogyasztás sem tud nőni. Vámos György úgy látja, a kereskedelem egyik fájó pontja volt az elmúlt években, hogy a devizahitelek miatt megnőtt a családok tartozásállománya, így a családi kasszákból egyre többet kellett elvenni hitelek törlesztésére, kevesebbet tudtunk fogyasztásra költeni.

A kisboltok lettek az áldozatok

A főtitkár a legrosszabb következmények között említette, hogy az elmúlt években látványos csökkenést mutatott a Magyarországon a kereskedelmi hálózat, azaz a működő boltok száma (mintegy tízezer üzlet zárt be), leginkább a kisboltoknak, az egyéni vállalkozóknak kellett lehúzni a rolót. A kereskedelmi beruházások is jelentősen visszaestek, az olyan új szabályozások, mint a plázastop, az ágazati különadók, a népegészségügyi termékadó, a trafiktörvény vagy a pénztárgépek online bekötése pedig igencsak megnehezítik a kereskedők életét.

KATTINTS! "Gyalogoshíd épülhet a Dunán: megszólal a főépítész - exkluzív interjú"

A szakember ugyanakkor megjegyezte, hogy hiába állnak a magyar fogyasztók rendelkezésére a fejlett vásárlási technológiák, ezek használata elmarad a fejlettebb országokétól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kereskedők ugyanakkor optimisták, Vámos György szerint jövőre már növekedésre lehet számítani a fogyasztásban.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?