19 °C Budapest

Az állam húzza le a menekülni vágyó devizahiteleseket

Pénzcentrum
2013. május 6. 15:05

Alapesetben jelentős adóteherrel járhat az adósoknak, ha bankjuk elengedi a tartozásuk egy részét. Az szja-törvény szerint azonban az alacsonyabb jövedelműek adómentességet is kaphatnak. Egyre fontosabb ez a kérdés, hiszen az elmúlt héten részleges adósságelengedéssel kapcsolatos programot indított az AXA. Most annak jártunk utána, hogy mennyit kell befizetnie az államkasszába, azoknak, akik meg tudnak egyezni a bankjukkal.

Alapesetben jelentős adóteherrel kell számolniuk azoknak a devizahiteleseknek, akiknek az adósságát elengedi a bankjuk. A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerint, ha a magánszemélynek elengedik vagy átvállalják a tartozását, akkor bevételhez jut. Az elengedett összeg a magánszemély egyéb összevonandó jövedelmének minősül, ami után meg kell fizetnie a 16 százalékos szja-t. Az ingatlan eladás ugyan magában nem illetékköteles, de a értéknövekményből származó bevétel után ekkor is ki kell fizetni a szja-t.

Megtört a jég? Elengedi devizahiteleseinek tartozását egy nagy bank

Az elengedett tartozás után 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) is kell fizetni. Ez alapesetben a kifizetőt terheli. Akkor viszont, ha a kifizető nem köteles megállapítani adót (adóelőleget) a jövedelem után, akkor a jövedelmet szerző magánszemélynek kell a 27 százalékos ehot is megfizetnie. Ha a magánszemélynek kell megfizetnie az eho-t, akkor annak összegével csökkentheti az elengedett tartozás összegét, és csak a különbözet után kell megfizetnie az szja-t. Itt kell megjegyezni, hogy az adókötelezettség pontos meghatározásához ismerni kellene a bankok által megkötendő szerződések részleteit is.

Felmerülhet a kérdés, miért nem vállalják át a bankok a fizetendő adóterheket? Ez nem járható út, mivel az átvállalt adóteher is a magánszemély jövedelme lenne. Az elengedett tartozást terhelő adókötelezettség mindenesetre motiválttá teszi az adósokat abban, hogy minél magasabb áron értékesítsék az ingatlanaikat, hogy kisebb összegű tartozást vállaljon át tőlük a bank, ami után meg kell fizetniük az szja-t. Nem lesznek érdekeltek például abban, hogy alacsony áron, mondjuk a rokonuknak értékesítsék a lakásukat, mondván, a bank úgyis elengedi a fennmaradó tartozásukat. 

A személyi jövedelemadóról szóló törvényben ugyanakkor több kitétel szerepel, amely az alacsonyabb jövedelműek esetében lehetővé teszi, hogy az elengedett követelés után ne kelljen adót fizetniük - hívta fel a Pénzcentrum.hu figyelmét Fortolóczki István ügyvéd. Az 1. számú mellékletben található adómentes bevételek között található a pénzügyi intézmény által elengedett, lakóingatlanon alapított zálogjog fedezetével kötött, deviza alapú kölcsönszerződésből származó követelés is feltéve, hogy a magánszemély kötelezett (adós) és a vele közös háztartásban élő hozzátartozójának egy főre eső jövedelme - a kötelezett nyilatkozata alapján, a nyilatkozattétel hónapját megelőző három hónap átlagában - nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének négyszeresét.

Az öregségi nyugdíjminimum havi összege 28 500 forint, vagyis az egy főre jutó jövedelem felső határa 114 ezer forint. Ugyancsak adómentes az elengedett összeg, ha a követelés biztosítékául szolgáló, a magánszemély tulajdonában álló lakásra a követelés elengedését megelőzően végrehajtási eljárás keretében árverést folytattak le.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdemes a bankokkal tárgyalni devizahitelünk elengedéséről

Jó hír, hogy az illetéktörvény szerint ugyan az elengedett követelés az ajándékozási illeték tárgyát képezi, mint vagyoni értékű jog ingyenes átengedése, mégsem kell utána illetéket fizetni. Mentes az ajándékozási illeték alól az olyan ajándék megszerzése, amely után az ajándékozót vagy a megajándékozottat személyi jövedelemadó, társadalombiztosítási járulék vagy egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?