Az állam húzza le a menekülni vágyó devizahiteleseket

Pénzcentrum
2013. május 6. 15:05

Alapesetben jelentős adóteherrel járhat az adósoknak, ha bankjuk elengedi a tartozásuk egy részét. Az szja-törvény szerint azonban az alacsonyabb jövedelműek adómentességet is kaphatnak. Egyre fontosabb ez a kérdés, hiszen az elmúlt héten részleges adósságelengedéssel kapcsolatos programot indított az AXA. Most annak jártunk utána, hogy mennyit kell befizetnie az államkasszába, azoknak, akik meg tudnak egyezni a bankjukkal.

Alapesetben jelentős adóteherrel kell számolniuk azoknak a devizahiteleseknek, akiknek az adósságát elengedi a bankjuk. A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerint, ha a magánszemélynek elengedik vagy átvállalják a tartozását, akkor bevételhez jut. Az elengedett összeg a magánszemély egyéb összevonandó jövedelmének minősül, ami után meg kell fizetnie a 16 százalékos szja-t. Az ingatlan eladás ugyan magában nem illetékköteles, de a értéknövekményből származó bevétel után ekkor is ki kell fizetni a szja-t.

Megtört a jég? Elengedi devizahiteleseinek tartozását egy nagy bank

Az elengedett tartozás után 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) is kell fizetni. Ez alapesetben a kifizetőt terheli. Akkor viszont, ha a kifizető nem köteles megállapítani adót (adóelőleget) a jövedelem után, akkor a jövedelmet szerző magánszemélynek kell a 27 százalékos ehot is megfizetnie. Ha a magánszemélynek kell megfizetnie az eho-t, akkor annak összegével csökkentheti az elengedett tartozás összegét, és csak a különbözet után kell megfizetnie az szja-t. Itt kell megjegyezni, hogy az adókötelezettség pontos meghatározásához ismerni kellene a bankok által megkötendő szerződések részleteit is.

Felmerülhet a kérdés, miért nem vállalják át a bankok a fizetendő adóterheket? Ez nem járható út, mivel az átvállalt adóteher is a magánszemély jövedelme lenne. Az elengedett tartozást terhelő adókötelezettség mindenesetre motiválttá teszi az adósokat abban, hogy minél magasabb áron értékesítsék az ingatlanaikat, hogy kisebb összegű tartozást vállaljon át tőlük a bank, ami után meg kell fizetniük az szja-t. Nem lesznek érdekeltek például abban, hogy alacsony áron, mondjuk a rokonuknak értékesítsék a lakásukat, mondván, a bank úgyis elengedi a fennmaradó tartozásukat. 

A személyi jövedelemadóról szóló törvényben ugyanakkor több kitétel szerepel, amely az alacsonyabb jövedelműek esetében lehetővé teszi, hogy az elengedett követelés után ne kelljen adót fizetniük - hívta fel a Pénzcentrum.hu figyelmét Fortolóczki István ügyvéd. Az 1. számú mellékletben található adómentes bevételek között található a pénzügyi intézmény által elengedett, lakóingatlanon alapított zálogjog fedezetével kötött, deviza alapú kölcsönszerződésből származó követelés is feltéve, hogy a magánszemély kötelezett (adós) és a vele közös háztartásban élő hozzátartozójának egy főre eső jövedelme - a kötelezett nyilatkozata alapján, a nyilatkozattétel hónapját megelőző három hónap átlagában - nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének négyszeresét.

Az öregségi nyugdíjminimum havi összege 28 500 forint, vagyis az egy főre jutó jövedelem felső határa 114 ezer forint. Ugyancsak adómentes az elengedett összeg, ha a követelés biztosítékául szolgáló, a magánszemély tulajdonában álló lakásra a követelés elengedését megelőzően végrehajtási eljárás keretében árverést folytattak le.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdemes a bankokkal tárgyalni devizahitelünk elengedéséről

Jó hír, hogy az illetéktörvény szerint ugyan az elengedett követelés az ajándékozási illeték tárgyát képezi, mint vagyoni értékű jog ingyenes átengedése, mégsem kell utána illetéket fizetni. Mentes az ajándékozási illeték alól az olyan ajándék megszerzése, amely után az ajándékozót vagy a megajándékozottat személyi jövedelemadó, társadalombiztosítási járulék vagy egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20