22 °C Budapest

Az állam húzza le a menekülni vágyó devizahiteleseket

Pénzcentrum
2013. május 6. 15:05

Alapesetben jelentős adóteherrel járhat az adósoknak, ha bankjuk elengedi a tartozásuk egy részét. Az szja-törvény szerint azonban az alacsonyabb jövedelműek adómentességet is kaphatnak. Egyre fontosabb ez a kérdés, hiszen az elmúlt héten részleges adósságelengedéssel kapcsolatos programot indított az AXA. Most annak jártunk utána, hogy mennyit kell befizetnie az államkasszába, azoknak, akik meg tudnak egyezni a bankjukkal.

Alapesetben jelentős adóteherrel kell számolniuk azoknak a devizahiteleseknek, akiknek az adósságát elengedi a bankjuk. A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerint, ha a magánszemélynek elengedik vagy átvállalják a tartozását, akkor bevételhez jut. Az elengedett összeg a magánszemély egyéb összevonandó jövedelmének minősül, ami után meg kell fizetnie a 16 százalékos szja-t. Az ingatlan eladás ugyan magában nem illetékköteles, de a értéknövekményből származó bevétel után ekkor is ki kell fizetni a szja-t.

Megtört a jég? Elengedi devizahiteleseinek tartozását egy nagy bank

Az elengedett tartozás után 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) is kell fizetni. Ez alapesetben a kifizetőt terheli. Akkor viszont, ha a kifizető nem köteles megállapítani adót (adóelőleget) a jövedelem után, akkor a jövedelmet szerző magánszemélynek kell a 27 százalékos ehot is megfizetnie. Ha a magánszemélynek kell megfizetnie az eho-t, akkor annak összegével csökkentheti az elengedett tartozás összegét, és csak a különbözet után kell megfizetnie az szja-t. Itt kell megjegyezni, hogy az adókötelezettség pontos meghatározásához ismerni kellene a bankok által megkötendő szerződések részleteit is.

Felmerülhet a kérdés, miért nem vállalják át a bankok a fizetendő adóterheket? Ez nem járható út, mivel az átvállalt adóteher is a magánszemély jövedelme lenne. Az elengedett tartozást terhelő adókötelezettség mindenesetre motiválttá teszi az adósokat abban, hogy minél magasabb áron értékesítsék az ingatlanaikat, hogy kisebb összegű tartozást vállaljon át tőlük a bank, ami után meg kell fizetniük az szja-t. Nem lesznek érdekeltek például abban, hogy alacsony áron, mondjuk a rokonuknak értékesítsék a lakásukat, mondván, a bank úgyis elengedi a fennmaradó tartozásukat. 

A személyi jövedelemadóról szóló törvényben ugyanakkor több kitétel szerepel, amely az alacsonyabb jövedelműek esetében lehetővé teszi, hogy az elengedett követelés után ne kelljen adót fizetniük - hívta fel a Pénzcentrum.hu figyelmét Fortolóczki István ügyvéd. Az 1. számú mellékletben található adómentes bevételek között található a pénzügyi intézmény által elengedett, lakóingatlanon alapított zálogjog fedezetével kötött, deviza alapú kölcsönszerződésből származó követelés is feltéve, hogy a magánszemély kötelezett (adós) és a vele közös háztartásban élő hozzátartozójának egy főre eső jövedelme - a kötelezett nyilatkozata alapján, a nyilatkozattétel hónapját megelőző három hónap átlagában - nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének négyszeresét.

Az öregségi nyugdíjminimum havi összege 28 500 forint, vagyis az egy főre jutó jövedelem felső határa 114 ezer forint. Ugyancsak adómentes az elengedett összeg, ha a követelés biztosítékául szolgáló, a magánszemély tulajdonában álló lakásra a követelés elengedését megelőzően végrehajtási eljárás keretében árverést folytattak le.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdemes a bankokkal tárgyalni devizahitelünk elengedéséről

Jó hír, hogy az illetéktörvény szerint ugyan az elengedett követelés az ajándékozási illeték tárgyát képezi, mint vagyoni értékű jog ingyenes átengedése, mégsem kell utána illetéket fizetni. Mentes az ajándékozási illeték alól az olyan ajándék megszerzése, amely után az ajándékozót vagy a megajándékozottat személyi jövedelemadó, társadalombiztosítási járulék vagy egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem