Érdemes a bankokkal tárgyalni devizahitelünk elengedéséről

Pénzcentrum
2013. május 3. 12:02

Az AXA bank egy olyan programot indított, melynek keretében elengedheti a devizaadósai tartozásának egy részét, ha azok eladják ingatlanukat és a befolyt összeget végtörlesztésre fordítják. Ez esetben a bank keresi fel az ügyfeleket, de körkérdésünkre a többi hitelintézet szakértője elmondta, hogy érdemes lehet az ügyfeleknek megegyezést keresni, több banknál is van hasonló lehetőség a szociálisan rászoruló ügyfelek részére.

Több ok miatt sem indítanak az AXA bankhoz hasonló programot a hitelintézetek. A kérdésünkre választ adó hitelintézetek közül sehol nem tervezik, hogy tömegesen engednék el a már nagy késedelembe esett adósok tartozásának egy részét. Arra viszont több helyen lehet lehetőség, hogy valamilyen engedményt kapjanak szociális alapon a leginkább rászoruló családok, ezért persze a lakásból ki kell költözniük.

A tegnap megjelent írásunk után több kérdést is kaptunk, hogy miért nincs hasonló lehetőség más bankoknál is. A kérdést továbbítottuk a hitelintézetek felé, melyek többsége válaszolt is. Az viszont előre láttuk, hogy teljesen hasonló program a nagyobb bankoknál elképzelhetetlen. Jelenleg azt sem tudjuk, hogy az AXA pontosan hány ügyfelet keres fel és nekik milyen feltételeket kínál majd, de egy hasonló nagyobb szabású program az igazán nagy bankoknál nem működhet.

Jelenleg több mint 170 ezer olyan devizahitel szerződés lehet, melynek törlesztőrészleteit akár fél éve nem fizetik. Ha ezen szerződések mögött álló fedezek mind egyszerre kerülne az ingatlanpiacra, az egy nagyobb összeomlást eredményezhetne. Tehát a Pénzcentrum véleménye szerint egy olyan nagybank, mint az OTP be sem tud jelenteni egy hasonló akciót, hiszen az azonnal lefelé mozgatná az árakat. Ezzel az ügyfelek is rosszul járnának, hiszen kisebb eséllyel tudnák a tartozásukhoz közeli áron eladni az ingatlanukat, és a bankok sem tudnának a pénzükhöz jutni.

Nem csak a piacra kerülő lakások árváltoztató hatásától félhetnek a bankok, megjelenhetnek más szektorból is olyan követelések, melyek a tartozás mérséklésére irányulhatnak. Ha túl nagy kedvezményt kapnak a késedelmes ügyfelek, akkor akár a most jól fizető adósok is úgy döntenek, hogy a tartozás további fizetése helyett egy hasonló kiutat választanak. Nem egyszerű tehát a bankok helyzete.

Mit válaszoltak a bankok a kérdésünkre?

Az MKB Bank sajtóosztályán elmondták, ilyen lehetőség náluk nincs, azonban számos egyéb, az egyedi törlesztési nehézségekre hatékony választ nyújtó fizetéskönnyítési megoldást kínálnak a probléma rendezésében együttműködő ügyfeleiknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az FHB bank azt javasolja minden olyan ügyfelének, aki fizetési nehézséggel küzd, hogy mielőbb forduljon a bankhoz, hogy együttműködve a legjobb megoldást megtalálhassák. Az AXA bankhoz hasonló megoldást csak nagyon kivételes helyzetben alkalmaznak.

A K&H -ban sincs hasonló program, ugyanakkor a 360 napot meghaladó késettséget mutató, tartósan fizetési gondokkal küzdő ügyfelek esetében, ha egyéb törlesztéskönnyítési megoldás vagy a NET nem biztosít érdemi megoldást, akkor az előzmények (fedezeti háttér, adósok szociális helyzete, és fizetési kilátásai, stb.) áttekintését követően, jellegében egy hasonló megoldást - egyedi kockázati döntések keretében - ők is biztosítanak. Ez azokat az ügyfeleket érinti , akik a fedezeti ingatlant értékesítik, vagy ahhoz kérnek a banktól hozzájárulást, hogy a vételárból származó összeg mértékéig a hiteltartozást végtörleszthessék, és további hátralékuk ne maradjon.

A Budapest Bank azoknál az ügyfeleknél, akik 90 napnál nagyobb késedelemben vannak, és nem látnak esélyt arra, hogy vissza tudnak térni a késedelem nélküli fizetéshez, felajánlja az ingatlan értékesítését követően a fennmaradó tartozás részleges elengedését.

Összesen 10 hitelintézethez küldtük el a kérdésünket, a 4 válaszoló közül ugyan direkt egyik sem keresi meg az AXA bankhoz hasonló ajánlattal az ügyfeleket, de 3-nál van lehetőség a lakás eladása utáni előtörlesztésre és mindenhol tárgyalási alap lehet az adósság részleges elengedése.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm