Ők a leggazdagabb magyarok: itt a lista!

Pénzcentrum
2013. május 5. 13:00

A 2012-es eredményeik alapján közzétették a 100 leggazdagabb magyart összesítő toplistát. A kiadvány szerint már a dobogón nagy változás történt. Igaz a listát továbbra is Csányi Sándor vezeti, viszont Várszegi Gábor és Demján Sándor helyét Bige László és Gattyán György vette át. A Napi Gazdaság összeállítása alapján a kedvezőtlen gazdasági környezet és a gazdaságpolitikai intézkedések miatt nagyon nehéz volt a milliárdosok dolga, néhány sikeresebb üzletemberen kívül a többség reálértelemben veszített a vagyonából.

Akárcsak tavaly, a 2012-es eredmények alapján is Csányi Sándor, az OTP Bank első embere végzett a 100 leggazdagabb magyarról szóló kiadvány első helyén. Az üzletember vagyona az összesítések szerint bár nem növekedett - továbbra is 135 milliárd forinton áll -, mégsem sikerült őt senkinek sem megelőznie. A képzeletbeli dobogó második, illetve harmadik fokán viszont új milliárdosok tűntek fel. Várszegi Gábor és Demján Sándor helyét Bige László és Gattyán György vette át, egy év alatt mind a ketten 20 milliárd forinttal tudták gyarapítani vagyonukat. Az összesítések szerint a korábbi dobogósok, Várszegi és Demján vagyona egyaránt 15 milliárd forinttal csökkent.

Ugyanakkor a kormány intézkedései és a gazdasági válság több szektor szereplőit is érzékenyen érintették. A listán például ebben az évben már nem szerepelt Szima Gábor, akinek a vagyona a játékgépek betiltását követően a töredékére apadt. A válság különösen az ingatlanpiacon érdekelt milliárdosokat érintette negatívan, sokan közülük hátrébb csúsztak a listán, vagy éppen kiestek onnan. A korábban a lista elején szereplő Brokernet tulajdonosok közül többen is visszacsúsztak, a cégből kiváló és új céget alapító Kósa Erika például a 15. helyről az 50. helyre csúszott vissza.

A 100-as rangsorban 9 új milliárdos szerepel, közülük a legelőkelőbb helyet Rákosi Tamás érte el. A médiapiacon érdekelt üzletember az RTL Klubban lévő részesedésének eladását követően tett szert vagyonára - a 75 milliárd forintos tulajdon rögtön a 9. helyre volt elegendő. A debütáló gazdagok között családok is feltűntek, így a Hell energiaital gyártó Barabás család, vagy éppen a CHS számítógép-kereskedelmi céget irányító Németh család.

Figyelmeztető jelek

A listán szereplő emberek teljes vagyona 2 280 milliárd forint volt, ami mindösszesen 56 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi értéket. Az igazsághoz viszont hozzá tartozik, hogy a leggazdagabbak vagyonának emelkedése mindössze néhány igazán sikeres üzletembernek volt köszönhető, a nagy többség vagyona stagnált vagy éppen csökkent. Amennyiben a tavalyi 6 százalékos inflációt vesszük alapul, akkor kijelenthetjük, hogy sok esetben a milliárdosok vagyona reálértértelemben zsugorodott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagy általánosságban azt lehetet elmondani, hogy a belső piac gyengeségei (csökkenő GDP, tovább eső ingatlanárak, stagnáló fogyasztás) miatt nagyon nehéz a kezelt vagyont növelni, azoknak van igazán erre esélyük, akik külpiacra termelnek és/vagy multinacionális cégek beszállítói. A TOP lista elején több személyt is ki lehetne emelni. Ott van például Bige László, akinek a cége szinte képtelen kielégíteni a növekvő hazai és külföldi műtrágya iránti keresletet. Vagy ott van Gattyán György, aki a felnőtt-tartalomszolgáltatásban világelső Docler Holding tulajdonosa.

Kitörési lehetőségek persze a válság közepette is vannak, az ingatlanpiacon több példa is van arra, hogy igaz a magyar piacon jó lehetőségek alig akadnak, viszont ha külföldre megyünk, akkor már ígéretes befektetéseket találhatunk. Az ingatlanpiacon kívül ott van az IT szegmens is, a külpiacokon sikeres cégek közül Anka Mártont és Szőke Mártont lehet kiemelni. Előbbi szakember vagyona igaz tavaly nagyot esett, ami a LogMeIn tőzsdei árfolyamának esésére volt visszavezethető.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20