6 °C Budapest

Ők a leggazdagabb magyarok: itt a lista!

Pénzcentrum
2013. május 5. 13:00

A 2012-es eredményeik alapján közzétették a 100 leggazdagabb magyart összesítő toplistát. A kiadvány szerint már a dobogón nagy változás történt. Igaz a listát továbbra is Csányi Sándor vezeti, viszont Várszegi Gábor és Demján Sándor helyét Bige László és Gattyán György vette át. A Napi Gazdaság összeállítása alapján a kedvezőtlen gazdasági környezet és a gazdaságpolitikai intézkedések miatt nagyon nehéz volt a milliárdosok dolga, néhány sikeresebb üzletemberen kívül a többség reálértelemben veszített a vagyonából.

Akárcsak tavaly, a 2012-es eredmények alapján is Csányi Sándor, az OTP Bank első embere végzett a 100 leggazdagabb magyarról szóló kiadvány első helyén. Az üzletember vagyona az összesítések szerint bár nem növekedett - továbbra is 135 milliárd forinton áll -, mégsem sikerült őt senkinek sem megelőznie. A képzeletbeli dobogó második, illetve harmadik fokán viszont új milliárdosok tűntek fel. Várszegi Gábor és Demján Sándor helyét Bige László és Gattyán György vette át, egy év alatt mind a ketten 20 milliárd forinttal tudták gyarapítani vagyonukat. Az összesítések szerint a korábbi dobogósok, Várszegi és Demján vagyona egyaránt 15 milliárd forinttal csökkent.

Ugyanakkor a kormány intézkedései és a gazdasági válság több szektor szereplőit is érzékenyen érintették. A listán például ebben az évben már nem szerepelt Szima Gábor, akinek a vagyona a játékgépek betiltását követően a töredékére apadt. A válság különösen az ingatlanpiacon érdekelt milliárdosokat érintette negatívan, sokan közülük hátrébb csúsztak a listán, vagy éppen kiestek onnan. A korábban a lista elején szereplő Brokernet tulajdonosok közül többen is visszacsúsztak, a cégből kiváló és új céget alapító Kósa Erika például a 15. helyről az 50. helyre csúszott vissza.

A 100-as rangsorban 9 új milliárdos szerepel, közülük a legelőkelőbb helyet Rákosi Tamás érte el. A médiapiacon érdekelt üzletember az RTL Klubban lévő részesedésének eladását követően tett szert vagyonára - a 75 milliárd forintos tulajdon rögtön a 9. helyre volt elegendő. A debütáló gazdagok között családok is feltűntek, így a Hell energiaital gyártó Barabás család, vagy éppen a CHS számítógép-kereskedelmi céget irányító Németh család.

Figyelmeztető jelek

A listán szereplő emberek teljes vagyona 2 280 milliárd forint volt, ami mindösszesen 56 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi értéket. Az igazsághoz viszont hozzá tartozik, hogy a leggazdagabbak vagyonának emelkedése mindössze néhány igazán sikeres üzletembernek volt köszönhető, a nagy többség vagyona stagnált vagy éppen csökkent. Amennyiben a tavalyi 6 százalékos inflációt vesszük alapul, akkor kijelenthetjük, hogy sok esetben a milliárdosok vagyona reálértértelemben zsugorodott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagy általánosságban azt lehetet elmondani, hogy a belső piac gyengeségei (csökkenő GDP, tovább eső ingatlanárak, stagnáló fogyasztás) miatt nagyon nehéz a kezelt vagyont növelni, azoknak van igazán erre esélyük, akik külpiacra termelnek és/vagy multinacionális cégek beszállítói. A TOP lista elején több személyt is ki lehetne emelni. Ott van például Bige László, akinek a cége szinte képtelen kielégíteni a növekvő hazai és külföldi műtrágya iránti keresletet. Vagy ott van Gattyán György, aki a felnőtt-tartalomszolgáltatásban világelső Docler Holding tulajdonosa.

Kitörési lehetőségek persze a válság közepette is vannak, az ingatlanpiacon több példa is van arra, hogy igaz a magyar piacon jó lehetőségek alig akadnak, viszont ha külföldre megyünk, akkor már ígéretes befektetéseket találhatunk. Az ingatlanpiacon kívül ott van az IT szegmens is, a külpiacokon sikeres cégek közül Anka Mártont és Szőke Mártont lehet kiemelni. Előbbi szakember vagyona igaz tavaly nagyot esett, ami a LogMeIn tőzsdei árfolyamának esésére volt visszavezethető.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem