14 °C Budapest

Ők a leggazdagabb magyarok: itt a lista!

Pénzcentrum
2013. május 5. 13:00

A 2012-es eredményeik alapján közzétették a 100 leggazdagabb magyart összesítő toplistát. A kiadvány szerint már a dobogón nagy változás történt. Igaz a listát továbbra is Csányi Sándor vezeti, viszont Várszegi Gábor és Demján Sándor helyét Bige László és Gattyán György vette át. A Napi Gazdaság összeállítása alapján a kedvezőtlen gazdasági környezet és a gazdaságpolitikai intézkedések miatt nagyon nehéz volt a milliárdosok dolga, néhány sikeresebb üzletemberen kívül a többség reálértelemben veszített a vagyonából.

Akárcsak tavaly, a 2012-es eredmények alapján is Csányi Sándor, az OTP Bank első embere végzett a 100 leggazdagabb magyarról szóló kiadvány első helyén. Az üzletember vagyona az összesítések szerint bár nem növekedett - továbbra is 135 milliárd forinton áll -, mégsem sikerült őt senkinek sem megelőznie. A képzeletbeli dobogó második, illetve harmadik fokán viszont új milliárdosok tűntek fel. Várszegi Gábor és Demján Sándor helyét Bige László és Gattyán György vette át, egy év alatt mind a ketten 20 milliárd forinttal tudták gyarapítani vagyonukat. Az összesítések szerint a korábbi dobogósok, Várszegi és Demján vagyona egyaránt 15 milliárd forinttal csökkent.

Ugyanakkor a kormány intézkedései és a gazdasági válság több szektor szereplőit is érzékenyen érintették. A listán például ebben az évben már nem szerepelt Szima Gábor, akinek a vagyona a játékgépek betiltását követően a töredékére apadt. A válság különösen az ingatlanpiacon érdekelt milliárdosokat érintette negatívan, sokan közülük hátrébb csúsztak a listán, vagy éppen kiestek onnan. A korábban a lista elején szereplő Brokernet tulajdonosok közül többen is visszacsúsztak, a cégből kiváló és új céget alapító Kósa Erika például a 15. helyről az 50. helyre csúszott vissza.

A 100-as rangsorban 9 új milliárdos szerepel, közülük a legelőkelőbb helyet Rákosi Tamás érte el. A médiapiacon érdekelt üzletember az RTL Klubban lévő részesedésének eladását követően tett szert vagyonára - a 75 milliárd forintos tulajdon rögtön a 9. helyre volt elegendő. A debütáló gazdagok között családok is feltűntek, így a Hell energiaital gyártó Barabás család, vagy éppen a CHS számítógép-kereskedelmi céget irányító Németh család.

Figyelmeztető jelek

A listán szereplő emberek teljes vagyona 2 280 milliárd forint volt, ami mindösszesen 56 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi értéket. Az igazsághoz viszont hozzá tartozik, hogy a leggazdagabbak vagyonának emelkedése mindössze néhány igazán sikeres üzletembernek volt köszönhető, a nagy többség vagyona stagnált vagy éppen csökkent. Amennyiben a tavalyi 6 százalékos inflációt vesszük alapul, akkor kijelenthetjük, hogy sok esetben a milliárdosok vagyona reálértértelemben zsugorodott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagy általánosságban azt lehetet elmondani, hogy a belső piac gyengeségei (csökkenő GDP, tovább eső ingatlanárak, stagnáló fogyasztás) miatt nagyon nehéz a kezelt vagyont növelni, azoknak van igazán erre esélyük, akik külpiacra termelnek és/vagy multinacionális cégek beszállítói. A TOP lista elején több személyt is ki lehetne emelni. Ott van például Bige László, akinek a cége szinte képtelen kielégíteni a növekvő hazai és külföldi műtrágya iránti keresletet. Vagy ott van Gattyán György, aki a felnőtt-tartalomszolgáltatásban világelső Docler Holding tulajdonosa.

Kitörési lehetőségek persze a válság közepette is vannak, az ingatlanpiacon több példa is van arra, hogy igaz a magyar piacon jó lehetőségek alig akadnak, viszont ha külföldre megyünk, akkor már ígéretes befektetéseket találhatunk. Az ingatlanpiacon kívül ott van az IT szegmens is, a külpiacokon sikeres cégek közül Anka Mártont és Szőke Mártont lehet kiemelni. Előbbi szakember vagyona igaz tavaly nagyot esett, ami a LogMeIn tőzsdei árfolyamának esésére volt visszavezethető.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem