14 °C Budapest

Ők a leggazdagabb magyarok: itt a lista!

Pénzcentrum
2013. május 5. 13:00

A 2012-es eredményeik alapján közzétették a 100 leggazdagabb magyart összesítő toplistát. A kiadvány szerint már a dobogón nagy változás történt. Igaz a listát továbbra is Csányi Sándor vezeti, viszont Várszegi Gábor és Demján Sándor helyét Bige László és Gattyán György vette át. A Napi Gazdaság összeállítása alapján a kedvezőtlen gazdasági környezet és a gazdaságpolitikai intézkedések miatt nagyon nehéz volt a milliárdosok dolga, néhány sikeresebb üzletemberen kívül a többség reálértelemben veszített a vagyonából.

Akárcsak tavaly, a 2012-es eredmények alapján is Csányi Sándor, az OTP Bank első embere végzett a 100 leggazdagabb magyarról szóló kiadvány első helyén. Az üzletember vagyona az összesítések szerint bár nem növekedett - továbbra is 135 milliárd forinton áll -, mégsem sikerült őt senkinek sem megelőznie. A képzeletbeli dobogó második, illetve harmadik fokán viszont új milliárdosok tűntek fel. Várszegi Gábor és Demján Sándor helyét Bige László és Gattyán György vette át, egy év alatt mind a ketten 20 milliárd forinttal tudták gyarapítani vagyonukat. Az összesítések szerint a korábbi dobogósok, Várszegi és Demján vagyona egyaránt 15 milliárd forinttal csökkent.

Ugyanakkor a kormány intézkedései és a gazdasági válság több szektor szereplőit is érzékenyen érintették. A listán például ebben az évben már nem szerepelt Szima Gábor, akinek a vagyona a játékgépek betiltását követően a töredékére apadt. A válság különösen az ingatlanpiacon érdekelt milliárdosokat érintette negatívan, sokan közülük hátrébb csúsztak a listán, vagy éppen kiestek onnan. A korábban a lista elején szereplő Brokernet tulajdonosok közül többen is visszacsúsztak, a cégből kiváló és új céget alapító Kósa Erika például a 15. helyről az 50. helyre csúszott vissza.

A 100-as rangsorban 9 új milliárdos szerepel, közülük a legelőkelőbb helyet Rákosi Tamás érte el. A médiapiacon érdekelt üzletember az RTL Klubban lévő részesedésének eladását követően tett szert vagyonára - a 75 milliárd forintos tulajdon rögtön a 9. helyre volt elegendő. A debütáló gazdagok között családok is feltűntek, így a Hell energiaital gyártó Barabás család, vagy éppen a CHS számítógép-kereskedelmi céget irányító Németh család.

Figyelmeztető jelek

A listán szereplő emberek teljes vagyona 2 280 milliárd forint volt, ami mindösszesen 56 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi értéket. Az igazsághoz viszont hozzá tartozik, hogy a leggazdagabbak vagyonának emelkedése mindössze néhány igazán sikeres üzletembernek volt köszönhető, a nagy többség vagyona stagnált vagy éppen csökkent. Amennyiben a tavalyi 6 százalékos inflációt vesszük alapul, akkor kijelenthetjük, hogy sok esetben a milliárdosok vagyona reálértértelemben zsugorodott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nagy általánosságban azt lehetet elmondani, hogy a belső piac gyengeségei (csökkenő GDP, tovább eső ingatlanárak, stagnáló fogyasztás) miatt nagyon nehéz a kezelt vagyont növelni, azoknak van igazán erre esélyük, akik külpiacra termelnek és/vagy multinacionális cégek beszállítói. A TOP lista elején több személyt is ki lehetne emelni. Ott van például Bige László, akinek a cége szinte képtelen kielégíteni a növekvő hazai és külföldi műtrágya iránti keresletet. Vagy ott van Gattyán György, aki a felnőtt-tartalomszolgáltatásban világelső Docler Holding tulajdonosa.

Kitörési lehetőségek persze a válság közepette is vannak, az ingatlanpiacon több példa is van arra, hogy igaz a magyar piacon jó lehetőségek alig akadnak, viszont ha külföldre megyünk, akkor már ígéretes befektetéseket találhatunk. Az ingatlanpiacon kívül ott van az IT szegmens is, a külpiacokon sikeres cégek közül Anka Mártont és Szőke Mártont lehet kiemelni. Előbbi szakember vagyona igaz tavaly nagyot esett, ami a LogMeIn tőzsdei árfolyamának esésére volt visszavezethető.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?