12 °C Budapest

Itt a kormány legújabb ígérete: nincs több sarc 2013-ban

Pénzcentrum
2013. április 16. 11:34

Nincs szükség kiegészítő intézkedésekre ahhoz, hogy teljesüljenek a kormány által várt gazdasági mutatók - szögezte le Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a legfrissebb konvergencia programot ismertető sajtótájékoztatón. Kérdésre válaszolva közölte, nem valószínű, hogy megemeli a kormány a pénzügyi tranzakciókat terhelő illeték mértékét, illetve annak 6 ezer forintos felső plafonját. Tíz forinttal megemelte viszont a költségvetés tervezéséhez figyelembe vett euró árfolyamot: a korábbi 283 forint helyett most már 293,1 forinttal számol.

Egyeztetést kezdeményez a kormány a Bankszövetséggel arról, mi lehet az oka annak, hogy jelentősen, az év egészében nagyjából 80 milliárd forinttal elmaradnak a tervezettől a tranzakciós illetékből várható bevételek. Az látható, hogy a piaci szereplők rendkívül gyorsan reagáltak az új közteher bevezetésére, egyebek között a számlák összevonásával, illetve az átutalások tömbösítésével, amellyel a maximálisan fizetendő havi 6 ezer forintos maximum illetékfizetési kötelezettségen belül próbálnak maradni. Újságírói kérdésre válaszolva azonban a miniszter közölte: nem tartja valószínűnek, hogy megemelnék a tranzakciókra vonatkozó illeték (átutalás esetén 2, készpénzfelvételnél 3 ezrelék) mértékét, illetve a közteher havi 6 ezer forintos maximumösszegét.

A kieső összeget a költségvetésben elkülönített 400 milliárd forintos tartalékból finanszírozza a kormány. Nem ez azonban az egyetlen kockázat a költségvetésben. A tavaly ősszel az idei évre tervezett 5,2 százalék helyett most mindössze 3,1 százalékos inflációval számol az idei évre a kormány. A Portfolio.hu számítása szerint emiatt 160 milliárd forinttal csökken a költségvetés bevétele. Ennek oka, hogy az alacsonyabb árak miatt kevesebb fogyasztási típusú adó, egyebek között áfa, illetve jövedéki adó folyik be a költségvetésbe. Mint azt korábban megírtuk, az Európai Unió nem engedélyezte, hogy Magyarország a sertés-, illetve takarmányágazatban is bevezesse a fordított áfafizetést (amikor a vevő vallja be, és fizeti meg a fogalmi adót), emiatt 10 milliárd forint hiányzik a büdzséből.

A költségvetési egyenleg szempontjából kedvező, hogy a vártnál kevesebben választották a kisvállalatok közterheinek csökkentését szolgáló újfajta átalányadózási lehetőségeket, a kisadózók tételes adóját (kata), illetve a kisvállalati adót (kiva). Kevesebb kiadással számol a kormány a múlt évi drasztikus minimálbér-emelés hatását ellensúlyozó bérkompenzáció miatt, a korhatár alatti ellátásokban, illetve a lakástámogatások terén is. Jól látható, hogy jelentősen javult az önkormányzatok gazdálkodása - ecsetelte a kedvező tendenciákat a miniszter.

A kormány továbbra is arra számít, hogy 2013-ban növekedni fog a gazdaság, a korábbi előrejelzésnél azonban pesszimistább: az ősszel várt 0,9 százalék helyett már csak 0,7 százalékos növekedésben bízik. A jelentős belvízkárok ellenére számít arra, hogy a mezőgazdaság a tavalyi aszályos év után legalább egy átlagos teljesítményt produkál, ami önmagában 0,4 százalékos növekedést jelent. Tíz forinttal megemelte viszont a költségvetés tervezéséhez figyelembe vett euró árfolyamot: a korábbi 283 forint helyett most már 293,1 forinttal számol.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Összefoglalva: a kormány várakozásai szerint idén beindul a növekedés, a rendelkezésre álló tartalékok elegendőek a kieső bevételek pótlására, így nincs szükség kiegészítő intézkedésekre - szögezte le Varga Mihály.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem