21 °C Budapest

Itt a kormány legújabb ígérete: nincs több sarc 2013-ban

Pénzcentrum
2013. április 16. 11:34

Nincs szükség kiegészítő intézkedésekre ahhoz, hogy teljesüljenek a kormány által várt gazdasági mutatók - szögezte le Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a legfrissebb konvergencia programot ismertető sajtótájékoztatón. Kérdésre válaszolva közölte, nem valószínű, hogy megemeli a kormány a pénzügyi tranzakciókat terhelő illeték mértékét, illetve annak 6 ezer forintos felső plafonját. Tíz forinttal megemelte viszont a költségvetés tervezéséhez figyelembe vett euró árfolyamot: a korábbi 283 forint helyett most már 293,1 forinttal számol.

Egyeztetést kezdeményez a kormány a Bankszövetséggel arról, mi lehet az oka annak, hogy jelentősen, az év egészében nagyjából 80 milliárd forinttal elmaradnak a tervezettől a tranzakciós illetékből várható bevételek. Az látható, hogy a piaci szereplők rendkívül gyorsan reagáltak az új közteher bevezetésére, egyebek között a számlák összevonásával, illetve az átutalások tömbösítésével, amellyel a maximálisan fizetendő havi 6 ezer forintos maximum illetékfizetési kötelezettségen belül próbálnak maradni. Újságírói kérdésre válaszolva azonban a miniszter közölte: nem tartja valószínűnek, hogy megemelnék a tranzakciókra vonatkozó illeték (átutalás esetén 2, készpénzfelvételnél 3 ezrelék) mértékét, illetve a közteher havi 6 ezer forintos maximumösszegét.

A kieső összeget a költségvetésben elkülönített 400 milliárd forintos tartalékból finanszírozza a kormány. Nem ez azonban az egyetlen kockázat a költségvetésben. A tavaly ősszel az idei évre tervezett 5,2 százalék helyett most mindössze 3,1 százalékos inflációval számol az idei évre a kormány. A Portfolio.hu számítása szerint emiatt 160 milliárd forinttal csökken a költségvetés bevétele. Ennek oka, hogy az alacsonyabb árak miatt kevesebb fogyasztási típusú adó, egyebek között áfa, illetve jövedéki adó folyik be a költségvetésbe. Mint azt korábban megírtuk, az Európai Unió nem engedélyezte, hogy Magyarország a sertés-, illetve takarmányágazatban is bevezesse a fordított áfafizetést (amikor a vevő vallja be, és fizeti meg a fogalmi adót), emiatt 10 milliárd forint hiányzik a büdzséből.

A költségvetési egyenleg szempontjából kedvező, hogy a vártnál kevesebben választották a kisvállalatok közterheinek csökkentését szolgáló újfajta átalányadózási lehetőségeket, a kisadózók tételes adóját (kata), illetve a kisvállalati adót (kiva). Kevesebb kiadással számol a kormány a múlt évi drasztikus minimálbér-emelés hatását ellensúlyozó bérkompenzáció miatt, a korhatár alatti ellátásokban, illetve a lakástámogatások terén is. Jól látható, hogy jelentősen javult az önkormányzatok gazdálkodása - ecsetelte a kedvező tendenciákat a miniszter.

A kormány továbbra is arra számít, hogy 2013-ban növekedni fog a gazdaság, a korábbi előrejelzésnél azonban pesszimistább: az ősszel várt 0,9 százalék helyett már csak 0,7 százalékos növekedésben bízik. A jelentős belvízkárok ellenére számít arra, hogy a mezőgazdaság a tavalyi aszályos év után legalább egy átlagos teljesítményt produkál, ami önmagában 0,4 százalékos növekedést jelent. Tíz forinttal megemelte viszont a költségvetés tervezéséhez figyelembe vett euró árfolyamot: a korábbi 283 forint helyett most már 293,1 forinttal számol.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Összefoglalva: a kormány várakozásai szerint idén beindul a növekedés, a rendelkezésre álló tartalékok elegendőek a kieső bevételek pótlására, így nincs szükség kiegészítő intézkedésekre - szögezte le Varga Mihály.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35