Itt a kormány legújabb ígérete: nincs több sarc 2013-ban

Pénzcentrum
2013. április 16. 11:34

Nincs szükség kiegészítő intézkedésekre ahhoz, hogy teljesüljenek a kormány által várt gazdasági mutatók - szögezte le Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a legfrissebb konvergencia programot ismertető sajtótájékoztatón. Kérdésre válaszolva közölte, nem valószínű, hogy megemeli a kormány a pénzügyi tranzakciókat terhelő illeték mértékét, illetve annak 6 ezer forintos felső plafonját. Tíz forinttal megemelte viszont a költségvetés tervezéséhez figyelembe vett euró árfolyamot: a korábbi 283 forint helyett most már 293,1 forinttal számol.

Egyeztetést kezdeményez a kormány a Bankszövetséggel arról, mi lehet az oka annak, hogy jelentősen, az év egészében nagyjából 80 milliárd forinttal elmaradnak a tervezettől a tranzakciós illetékből várható bevételek. Az látható, hogy a piaci szereplők rendkívül gyorsan reagáltak az új közteher bevezetésére, egyebek között a számlák összevonásával, illetve az átutalások tömbösítésével, amellyel a maximálisan fizetendő havi 6 ezer forintos maximum illetékfizetési kötelezettségen belül próbálnak maradni. Újságírói kérdésre válaszolva azonban a miniszter közölte: nem tartja valószínűnek, hogy megemelnék a tranzakciókra vonatkozó illeték (átutalás esetén 2, készpénzfelvételnél 3 ezrelék) mértékét, illetve a közteher havi 6 ezer forintos maximumösszegét.

A kieső összeget a költségvetésben elkülönített 400 milliárd forintos tartalékból finanszírozza a kormány. Nem ez azonban az egyetlen kockázat a költségvetésben. A tavaly ősszel az idei évre tervezett 5,2 százalék helyett most mindössze 3,1 százalékos inflációval számol az idei évre a kormány. A Portfolio.hu számítása szerint emiatt 160 milliárd forinttal csökken a költségvetés bevétele. Ennek oka, hogy az alacsonyabb árak miatt kevesebb fogyasztási típusú adó, egyebek között áfa, illetve jövedéki adó folyik be a költségvetésbe. Mint azt korábban megírtuk, az Európai Unió nem engedélyezte, hogy Magyarország a sertés-, illetve takarmányágazatban is bevezesse a fordított áfafizetést (amikor a vevő vallja be, és fizeti meg a fogalmi adót), emiatt 10 milliárd forint hiányzik a büdzséből.

A költségvetési egyenleg szempontjából kedvező, hogy a vártnál kevesebben választották a kisvállalatok közterheinek csökkentését szolgáló újfajta átalányadózási lehetőségeket, a kisadózók tételes adóját (kata), illetve a kisvállalati adót (kiva). Kevesebb kiadással számol a kormány a múlt évi drasztikus minimálbér-emelés hatását ellensúlyozó bérkompenzáció miatt, a korhatár alatti ellátásokban, illetve a lakástámogatások terén is. Jól látható, hogy jelentősen javult az önkormányzatok gazdálkodása - ecsetelte a kedvező tendenciákat a miniszter.

A kormány továbbra is arra számít, hogy 2013-ban növekedni fog a gazdaság, a korábbi előrejelzésnél azonban pesszimistább: az ősszel várt 0,9 százalék helyett már csak 0,7 százalékos növekedésben bízik. A jelentős belvízkárok ellenére számít arra, hogy a mezőgazdaság a tavalyi aszályos év után legalább egy átlagos teljesítményt produkál, ami önmagában 0,4 százalékos növekedést jelent. Tíz forinttal megemelte viszont a költségvetés tervezéséhez figyelembe vett euró árfolyamot: a korábbi 283 forint helyett most már 293,1 forinttal számol.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Összefoglalva: a kormány várakozásai szerint idén beindul a növekedés, a rendelkezésre álló tartalékok elegendőek a kieső bevételek pótlására, így nincs szükség kiegészítő intézkedésekre - szögezte le Varga Mihály.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintra...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?