13 °C Budapest

Szorul az adóhurok a gyermekesek nyakán: az Alaptörvény sem szent?

Pénzcentrum
2012. május 22. 15:25

Magyarország Alaptörvényével ellentétes lehet a telefonadó, ha azt a szolgáltatók átterhelik a magánszemélyekre. Az alkotmány ugyanis kimondja, hogy mindenkinek a teherbíró képessége szerint kell hozzájárulnia a közös szükségletek fedezéséhez. Ráadásul a hozzájárulás mértékét a gyermeket nevelők esetében a gyermeknevelés kiadásainak figyelembevételével kell megállapítani. A telefonadó esetében egyértelműen kijelenthető, hogy a gyakoribb hívások miatt halmozottan sújtja a gyermeket nevelőket, ha azt a szolgáltatók átterhelik az ügyfelekre. A magánszemélyek alkotmányjogi panaszt nyújthatnak be, ha bizonyítani tudják, hogy az adók miatti tehernövekedésük ellentétes az alkotmányban foglaltakkal.

Óriási jelentősége van az új adóterhek megítélésében a magánszemélyek esetében az alaptörvény közteherviselésre vonatkozó szabályainak - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu kérdésére Kolláth György alkotmányjogász.

Magyarország Alaptörvényének XXX. cikke a következőket mondja ki:

(1) Teherbíró képességének, illetve a gazdaságban való részvételének megfelelően mindenki hozzájárul a közös szükségletek fedezéséhez.
(2) A közös szükségletek fedezéséhez való hozzájárulás mértékét a gyermeket nevelők esetében a gyermeknevelés kiadásainak figyelembevételével kell megállapítani.

A Bankszövetség a nagytőkésekért kampányol
A bankszektor nem képes további terheket elviselni, azokat az ügyfelekre át kell hárítania - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente kiemelte: a tranzakciós illeték bevezetése alól a nagy pénzforgalmú cégeknek és a privátbanki ügyfeleknek kellene mentesülniük. Véleménye szerint félő, hogy a nagy összegű befektetéseket kiviszik az országból.
A főtitkár szerint a készpénzforgalmat és a postai csekket szabad megadóztatni, az elektronikus forgalmat viszont csak jóval kisebb mértékben.

Márpedig az új telefonadó nem tesz különbséget a magánszemélyek teherbíró képessége alapján. A nemzetgazdasági minisztérium szerint a fogyasztásra és a forgalomra kivetett adók társadalmilag arányosabbak, mint a jövedelmet terhelők, hiszen a tehetősebbek fogyasztásuk arányában több adót fizetnek. A tárca egyelőre nem hozott nyilvánosságra konkrét közgazdasági számításokat arra vonatkozóan, amely egyértelműen alátámasztaná, hogy a tehetősebbek többet telefonálnak.

Márpedig a jogalkotásról szóló törvény szerint kellene lennie konkrét hatástanulmánynak. A jogszabály előkészítőjének - a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű - előzetes hatásvizsgálat elvégzésével fel kellene mérnie a szabályozás várható következményeit. Erről ugyan csak a kormányt kell tájékoztatni, de az éves szinten 45 milliárd forint bevételt hozó sarc esetében elvárható lenne, hogy a kormány konkrét számokkal támassza alá az adóteher bevezetésének hatásaira vonatkozó állításait. Egyelőre azonban csak egy hipotézis, hogy akinek magasabb a jövedelme, az többet fogyaszt, vagyis több adó terheli.

A gyermeket nevelők esetében hatástanulmány nélkül megsaccolható, hogy több telefonhívást kezdeményeznek, mint az egyedülállók. Vagyis esetükben megkérdőjelezhető, hogy az adóterhet a gyermeknevelés kiadásainak figyelembe vételével állapította-e meg az új törvény. A munkanélkülieknek és a távol élő családtagjaikkal rendszeres kapcsolatot ápolni kívánó nyugdíjasoknak sem ugyanakkora a teherbíró képességük, mint azoknak, akik dolgoznak. 

A módosabbaknak jelenthetnek könnyebbséget az úgynevezett okostelefonokon keresztül elérhető igyenes internetes telefonhívási lehetőségek, ők azok, akik meg tudják vásárolni a több tízezer forintos készülékeket. Bár egyelőre nem tudni, hogy a telefontársaságok milyen módon - az előfizetések alapdíjaiban, vagy a hívások díjaiban - hárítják majd át az adót az ügyfelekre.

OLVASD EL cikkünket a költségcsökkentési lehetőségekről: Hiába cseng a Matelcsy: így kerüld ki a telefon-különadót

Mint az köztudott, az új adó mértéke telefonhívások esetén percenként, sms-nél pedig darabonként egységesen 2 forint lesz július 1-jétől. Az adó alapja a szolgáltató előfizetőjének előfizetéséhez, előfizetés hiányában a szolgáltatóhoz tartozó hívószámról indított hívások időtartama, küldött üzenetek - szolgáltatóval kötött szerződés szerint számított - száma. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

KATTINTS! Benyújtották! Itt vannak a részletek az új adókról

A Nemzetgazdasági Minisztérium a telefonhívások havi 10 percnyi adómentességét próbálja meg úgy beállítani, mintha az lenne hivatott megakadályozni, hogy a szolgáltatók felemeljék a keveset telefonáló magánszemélyek telefondíját az adóra hivatkozva. Az adó összegét minden magánszemélyek esetében 700 forintban maximálták. A kedvezmények azonban minden magánszemély által kezdeményezett telefonhívásra érvényes, függetlenül attól, hogy mekkora a számlája végösszege. 

A kormány nem hisz az új adónem lakosságra történő áthárításában, ugyanis azt a piaci verseny megakadályozza, ezt támasztják alá az elmúlt évek távközlési szektor fogyasztói árindexei is - hangsúlyozta a telefonadóról szóló törvény elfogadása után kiadott közleményében az NGM. Ezt megelőzően a Telenor bejelentette, hogy az idei évben biztosan áthárítja ügyfeleire az adóterhet.

Az alkotmányjogász szerint a kormány azzal a trükkel próbálta meg kivédeni az alaptörvénnyel való ütközést, hogy a telefonadónak nem a magánszemélyek, hanem a telefontársaságok az alanyai. Az alkotmányossági kérdés akkor merül fel, ha a szolgáltatók átterhelik a megnövekedett adókat a magánszemély ügyfelekre. Ebben az esetben alkotmányjogi panasszal lehet élni az Alkotmánybíróságnál. A pozitív elbíráláshoz azt kell bizonyítani, hogy a magánszemély kiadásainak növekedése és az új adók között egyértelmű kapcsolat mutatható ki, s az érintettnek nem a teherbíró képességénekl arányában kell hozzájárulnia a közterhekhez.

Kolláth György szerint azt a kérdést is érdemes lehet feszegetni, hogy a jogalkotó visszaélt-e a joggal akkor, amikor a távközlési társaságokat nevezte meg az adó alanyának annak érdekében, hogy megkerülje az Alaptörvényben foglaltakat, miközben az adó egyértelműen az előfizetők által bonyolított ügyleteket terheli.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem