Telefonadó: 50 százalékkal emelkedhetnek a havi díjak

Pénzcentrum
2012. május 21. 13:34

Ahogy tehetik az ügyfelekre terhelik a pénteken elfogadott telefonadót a szolgáltatók - véli a SciamuS. A telekommunikációs cég szakemberei szerint így rosszul járnak a családok, a kórházak és az ügyfélbarát ügyfélszolgálatok is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Különösen nagy terhet jelent az új adó a szolgáltatóknak, hiszen 2012 második felében "dupla adó" sújtja őket - a válságadót még fizetniük kell és már fizetik a telefonadót is. A törvény értelmében a szolgáltatók rövid távon nem terhelhetik át az új adót az előfizetőkre, a meglévő szerződéseiket nem módosíthatják, de ez hosszú távon elkerülhetetlen.

A július 1-jétől hatályos törvény értelmében a csoporton belüli hívásokat, a kék és zöld számokat is terheli adó, ami 3 csoportot biztosan hátrányosan érint. Az adó hatására a szolgáltatók vagy megszűntetik a csoporton belüli, gyakran 0 forintos perdíjat vagy a látványos áremelést elkerülendő, a havi díjat emelik, a SciamuS számításai szerint körülbelül 50 százalékkal.

Azon intézmények, vállalatok, akik nem használnak vezetékes telefont, hanem csoporton belüli hívásokkal oldják meg a kommunikációt munkaidőben, szintén nem járnak jól. Pedig az esetek többségében ezt azért teszik, mert ez az egyetlen megoldás. A munkavégzés helye változik, gyakran hirtelen, illetve kiemelt jelentősége van annak, hogy minden esetben elérhetőek legyenek a munkatársak. Ebbe a csoportba tartozik jó néhány kórház, akiket kifejezetten hátrányosan érint majd a módosítás, kommunikációs költségeik lényegesen nőnek.

Hátrányosan érinti továbbá a dolgozói és családi csomagokat, vagyis a munkavállalókat és családjaikat, akik eddig ingyen beszélhettek egymással, a jövőben ezt lényegesen drágábban tehetik meg. A kék és zöld számok (vagyis a helyi tarifával, illetve az ingyen hívható számok) szintén adókötelesek, amely azon szolgáltatókat (bankokat, közmű szolgáltatókat) terheli, akik ügyfélbarát ügyfélszolgálatot üzemeltetnek.

A társaság jogértelmezése szerint a skype és más Internet alapú telefonhasználat nem lesz adóköteles, hiszen a törvény szerint telefonszolgáltatásnak minősül a belföldi vagy nemzetközi számozási tervben szereplő hívószám vagy hívószámok, és ez a skype-ról alapbeállítások esetén nem mondható el.

Az adó a nemzetközi hívásokat természetesen terheli, nem terheli azonban a magyarok külföldi roaming díjait. A társaság szerint a telefonadó rendkívül káros az egész magyar gazdaságra.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?