4 °C Budapest

Mi fogjuk megfizetni a telekomadót

Pénzcentrum
2012. május 18. 08:32

Elmérgesedett a viszony a mobilcégek és a kormány között, a kabinet nem reagált a szolgáltatók közös, a telefonadó tervét módosító javaslatára, a tárgyalások megrekedtek - értesült a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Alighanem ez lehet az oka, hogy a Telenor közölte az MTI-vel, hogy az új, percalapú távközlési adót érvényesíteni fogja áraiban, amíg a szektort sújtó két különadó közül az egyiket ki nem vezetik. Azzal számolnak, hogy az új adó havi egymilliárd forint pluszterhet jelent a cégnek, ez pedig az a nagyságrend, amit már nem tudnak "lenyelni", ezért azt át fogják hárítani a fogyasztókra. A cég szerint az ennél is sokkal nagyobb károkat okozna a magyar gazdaságnak, ha elbocsátásokkal és a fejlesztések, beruházások leállításával reagálnának. - Amint a két különadó közül az egyiket kivezetik, és ha más gazdasági tényezők közben nem változnak, az árainkat visszaállítjuk a régi szintre - tették hozzá.

Noha a többi mobilcég visszafogottabban reagált a hírügynökség körkérdésére, látható, hogy komoly a feszültség az adó miatt, és bár azt ma alighanem meg is szavazza az Országgyűlés, a cégek nem nyelik le egykönnyen a békát. Az is látszik ugyanakkor, hogy a kormány szalámitaktikája egyelőre bejönni látszik, mert a szektor messze nem egységes. Bár a három mobilcég megpróbál összezárni, a többi távközlési vállalatnak, így a kábeltévés, műholdas és internetszolgáltatóknak nem érdeke a Matolcsy-modell módosítása, hiszen a jelenlegi válságadók kivezetésével az ő terheik lényegesen enyhülnek. Igaz, e cégek részesedése a teljes távközlési szektor forgalmából elenyésző a mobilokéhoz képest.

A Vodafone már a hét elején meghozta a szükséges intézkedéseket, közölték az MTI kérdésére, de hogy ezek melyek, abba nem mentek bele. Ugyanakkor bíznak abban, hogy a közös javaslatot figyelembe veszik a döntéshozók, ez esetben a Vodafone felülvizsgálja vonatkozó döntéseit. A telefonadó szerintük forgalomcsökkenést hoz majd, ami áfabevétel-kieséssel jár. Ez azt valószínűsíti, hogy a Vodafone is az adó áthárítására készül. Hangsúlyozták, hogy az elvonás következtében nemcsak tőke távozik az iparágból, hanem az adó miatt szükséges informatikai fejlesztések miatt nem jut majd pénz az előfizetőknek valójában fontos termékfejlesztésekre. Emlékeztetnek: a társaságnál több mint egy tucat olyan informatikai fejlesztés folyik, amelyeket a szabályok változtatása tett szükségessé.

A világbank friss elemzése szerint a mobilszélessávú-ellátottság tízszázalékos növelése 1,4 százalékos GDP-növekedést indukál, az adó pedig pont az ilyen fejlesztések elől szívja el a forrásokat. A Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, Christopher Mattheisen a Joint Venture Szövetség elnökévé választása alkalmával tegnap úgy nyilatkozott: fenntartható megoldás szükséges a távközlési adó terén, amelyben érvényesülnie kell a versenysemlegességnek és az egyenlő elbánás elvének.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20