Hiába cseng a Matelcsy: így kerüld ki a telefon-különadót

Pénzcentrum
2012. május 1. 07:57

Kövezzenek meg drága olvasók, de szerintem valami jó is kisülhet a kormány által kiagyalt telekom-különadóból, a Matelcsyből. Elsősorban nem a költségvetési lyuk betömésére gondolok, arról már úgyis tudjuk, hogy feneketlen. A percenként 2 forintos extra költség azokat is rábírhatja egy okostelefon vásárlásra, akik eddig ódzkodtak tőle. Jövő ilyenkor már remélem tele lesz a Viber telefonkönyvem és még nagymamámmal is adó és költségmentesen beszélhetek. Azoknak segít a Pénzcenrtrum.hu cikke, akik csatlakoznának ehhez a "telefonforradalomhoz".

Okostelefonokat már 0 forintért is kínálnak a szolgáltatók, de akár kártyafüggetlenül is bárkinek elérhetővé váltak. Az utcán való netezés már messze nem számít luxusnak, telefonadó után meg végképp nem lesz az, inkább a spórolás eszköze lehet a mobilnet. Nehéz döntés, hogy milyen készüléket, csomagot válasszunk, ha interneten akarunk üzeneteket küldeni és telefonálni. Telefon összehasonlító cikkünk még most is aktuális, az árak tekintetében történt csak némi változás, minden olcsóbb lett az elmúlt hónapokban.

Ha már kiválasztottuk a készüléket a Pénzcentrum.hu segít kikerülni a legnagyobb buktatókat és a tarifaválasztónkkal megtalálhatod a neked legmegfelelőbb mobilnetet. A piaci körképünkből kiderül, hogy lehet 500 forintos havidíjért is internetezni telefonunkon, ennyiért bőven kiválthatjuk havi sms adagunkat. Kicsivel többet 1 000 - 2 000 forint körüli összeget kell havonta fizetnünk a teljesebb élményért, ezekkel a csomagokkal már hang, videóhívásokat is kezdeményezhetünk a neten. Azt se felejtsük el, hogy már sok nyilvános WiFi (vezeték nélküli internet) elérhetőség van a városban, amit egy okostelefonnal ingyen használhatunk telefonálásra, üzenetek írására.

Mi az a Wifi?

Irodákban, nyilvános helyeken (repülőtér, (gyors)étterem, hotel, kávézó, pláza stb .) lévő vezeték nélküli helyi hálózat, aminek segítségével bárki saját számítógépével vagy telefonjával kapcsolódhat a világhálóra. Ezeket az ingyenes helyeket mi is használhatjuk és telefonálhatunk költségek nélkül, hiszen ezeken a hálózatokon keresztül teljesen ingyen kapcsolódhatunk a világhálóra és használhatjuk telefonunk alkalmazásait. Már megtalálni sem nehéz ezeket az ingyenes internetelérhetőségeket. A WiFi finder alkalmazás Androidon és iPhone-on is segít ebben, kiír minden közelben lévő internet elérhetőséget. Szűrhetünk ingyenes és fizetős helyek között is, érdemes letölteni.

A buktatók

A régi előfizetés mellé most vásárolt okostelefon tulajok rosszul járhatnak, ha nem kötnek azonnal mobilnet előfizetést is. Amennyiben még nincs előfizetésünk és használni szeretnénk az új készülékünket, akkor első dolgunk legyen a mobilnet letiltása a menüben. Tízezres számlákat kaphatnak, akik ezt elfelejtik. Egy tavalyi határozat értelmében az új sim kártyák esetében már nem lehet aktiválni a mobilnetet az ügyfél külön kérése nélkül, de azért így is érdemes vigyázni.

Határ mellett élők és gyakori utazók a ROAMING-ot is azonnal kapcsolják ki, ez a külföldi hálózaton történő internetezést engedő beállítás is súlyos ezresekbe kerülhet a gyanútlan telefontulajdonosnak.

Milyen csomagot válasszunk?

Az árak nem változtak igazán, de végre nem érezhetjük azt, hogy a túlforgalmazási díjon akar megkopasztani minket bármelyik szolgáltató is. Egyedül a Telenor legolcsóbb csomagja esetén érdemes a szokásosnál jóval inkább odafigyelni az adatforgalmunkra, bár ezért a kényelmetlenségért cserébe legalább nagyobb adatforgalmat enged a szolgáltató, mint más hasonló díjú csomag.

 


Nem tudunk egyetlen szolgáltatót sem kiemelni, hasonló áron tudunk internetezni mindenhol. Az új szereplők, Tesco és Blue Mobile lehet csak meglepetés, különösen az utóbbi, ahol szerintünk versenyképes szolgáltatás érhető el. Igazán nagy előrelépés lenne a szolgáltatások területén a több előfizetés közötti (családon belüli) megosztás lehetősége. Az okostelefonok már a diákok számára is elérhető, de nagy költség lenne minden családtagnak külön internet előfizetés vásárlása, ezt helyettesíthetné egy megosztható letöltési kerettel rendelkező csomag. Ilyen még sehol nem elérhető.

A legkisebb csomagok talán az sms-ek kiváltására egy kis böngészésre és a WiFi finder futtatására elegendő egy hónapig. A drágább 100-500 megások azok, amik már egy kis odafigyeléssel szinte mindenre elegendő, a leginkább elterjedt Viber és Skypehasználatára mindenképp. Mind a két alkalmazás elérhető Androidra és iPhone-ra is, és szinte tökéletes élményt nyújtanak beszélgetés közben, adómentesen! Használatuk sem nehezebb, mint magáé a telefoné. 

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19