-1 °C Budapest

Amnesztiát kapnak az adócsalók a végtörlesztés címén!

Pénzcentrum
2011. október 11. 10:25

Következmények nélkül befizethetik a bankszámlájukra az eltitkolt jövedelmüket a devizahitel-törlesztők, vagy odaadhatják a gyermeküknek. A parlament ugyanis elfogadta az otthonvédelmi törvénymódosítás keretében azt a KDNP-s módosító javaslatot, amely szerint vagyongyarapodás nem vélelmezhető, és nem állapítható meg azon összeggel összefüggésben, amelyet a magánszemély végtörlesztés címén az őt terhelő tartozás kiegyenlítésre használ fel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A parlament tegnap megszavazta az otthonvédelmi törvényt módosító javaslatot, mely ismételten változtatott a végtörlesztésre vonatkozó szabályokon. Ennek keretében bekerült a törvénybe a KDNP-s Seszták Miklós módosító javaslata, mely szerint:

"Vagyongyarapodás nem vélelmezhető és nem állapítható meg azon összeggel összefüggésben, amellyel egyező összeget a magánszemély végtörlesztés címén az őt terhelő tartozás kiegyenlítésre használ fel, vagy egyenes ági hozzátartozójának ajándékoz és azt e hozzátartozója végtörlesztésként használ fel az e hozzátartozót terhelő tartozás kiegyenlítésére".

Ez a rendelkezés azt jelenti, hogy ha valakinek van otthon a "kispárnában" néhány millió forint eltitkolt jövedelme, az most következmények nélkül befizetheti a bankszámlájára és a deviza (alapú) hitelének törlesztésére fordíthatja. Ha valaki a korábbi években szerzett eltitkolt jövedelmet, és azt még akkor befizette a bankszámlájára, akkor a törvénymódosítás szerint a bankszámlán lévő összeg végtörlesztésre fordítása sem minősül vagyongyarapodásnak. Az eltitkolt jövedelmet nemcsak saját maga számára használhatja fel az adócsaló, hanem egyenes ági hozzátartozója számára is.

A törvénymódosítás valójában adóamnesztiát jelent az adócsalóknak - szögezte le a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József okleveles adószakértő

Vége az adóhatóság vagyonosodási vizsgálati módszertanának?

Az Országgyűlés által elfogadott jogszabályi rendelkezés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mostanáig alkalmazott "készpénz-egyenleg" módszerének végét is jelentheti, és lehetővé teszi már lezárt ügyek "felülvizsgálatát" is - véli az adószakértő.

Az adóhatóság jelenleg a vagyonosodási vizsgálatok során csak a készpénzforgalmat vizsgálja: a saját bankszámlára befizetett összeget vélelmezi kiadásnak (vagyonosodásnak), s a saját bankszámláról kivett összeget ismeri el "valódi bevételnek". Ennek megfelelően nem tekinti bevételnek a bankszámlán a vizsgált időszak elején meglévő nyitó összeget, és a bankszámlára utalt munkabért sem. Ez a módszer a bevételt a tényleges időpontjához képest későbbre, a kiadást a tényleges időpontjához képest korábbra teszi, így fiktív forráshiányt generál!

Ha valaki például 2007-ben eltitkolt jövedelemből befizetett 5 millió forint összeget a bankszámlájára, és beleszaladt az adóhatóság vagyongyarapodási vizsgálatába, annál a kérdéses összeget az előbb említett készpénz-egyenleg módszer szerint már 2007-ben kiadásként, forráshiányként számolta el a NAV - magyarázza az adószakértő. Erről akár már jogerős határozat, bírósági ítélet is lehet.

Ha a magánszemély nem használta fel ezt az összeget, és most a végtörlesztésre fordítja, akkor ez a 2007-ben elszámolt "vagyongyarapodás" mégsem számít vagyongyarapodásnak a törvénymódosítás szerint. Ezért lehet visszamenőleges a jogszabálymódosítás hatása.Angyal József szerint ennek alapján 2006-ig lehet visszamenőlegesen jogerős adóhatósági határozatokat felülvizsgáltatni és megsemmisíttetni.

KATTINTS a Pénzcentrum.hu végtörlesztő kalkulátorára! Érdemes forinthitelre váltani? Számold ki!

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.20 09:24
Nem tudod, hogy mi akarsz lenni, ha nagy leszel? Vagy már nagy vagy, és még mindig nem tudod? A szen...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?