21 °C Budapest

Amnesztiát kapnak az adócsalók a végtörlesztés címén!

Pénzcentrum
2011. október 11. 10:25

Következmények nélkül befizethetik a bankszámlájukra az eltitkolt jövedelmüket a devizahitel-törlesztők, vagy odaadhatják a gyermeküknek. A parlament ugyanis elfogadta az otthonvédelmi törvénymódosítás keretében azt a KDNP-s módosító javaslatot, amely szerint vagyongyarapodás nem vélelmezhető, és nem állapítható meg azon összeggel összefüggésben, amelyet a magánszemély végtörlesztés címén az őt terhelő tartozás kiegyenlítésre használ fel.

A parlament tegnap megszavazta az otthonvédelmi törvényt módosító javaslatot, mely ismételten változtatott a végtörlesztésre vonatkozó szabályokon. Ennek keretében bekerült a törvénybe a KDNP-s Seszták Miklós módosító javaslata, mely szerint:

"Vagyongyarapodás nem vélelmezhető és nem állapítható meg azon összeggel összefüggésben, amellyel egyező összeget a magánszemély végtörlesztés címén az őt terhelő tartozás kiegyenlítésre használ fel, vagy egyenes ági hozzátartozójának ajándékoz és azt e hozzátartozója végtörlesztésként használ fel az e hozzátartozót terhelő tartozás kiegyenlítésére".

Ez a rendelkezés azt jelenti, hogy ha valakinek van otthon a "kispárnában" néhány millió forint eltitkolt jövedelme, az most következmények nélkül befizetheti a bankszámlájára és a deviza (alapú) hitelének törlesztésére fordíthatja. Ha valaki a korábbi években szerzett eltitkolt jövedelmet, és azt még akkor befizette a bankszámlájára, akkor a törvénymódosítás szerint a bankszámlán lévő összeg végtörlesztésre fordítása sem minősül vagyongyarapodásnak. Az eltitkolt jövedelmet nemcsak saját maga számára használhatja fel az adócsaló, hanem egyenes ági hozzátartozója számára is.

A törvénymódosítás valójában adóamnesztiát jelent az adócsalóknak - szögezte le a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József okleveles adószakértő

Vége az adóhatóság vagyonosodási vizsgálati módszertanának?

Az Országgyűlés által elfogadott jogszabályi rendelkezés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mostanáig alkalmazott "készpénz-egyenleg" módszerének végét is jelentheti, és lehetővé teszi már lezárt ügyek "felülvizsgálatát" is - véli az adószakértő.

Az adóhatóság jelenleg a vagyonosodási vizsgálatok során csak a készpénzforgalmat vizsgálja: a saját bankszámlára befizetett összeget vélelmezi kiadásnak (vagyonosodásnak), s a saját bankszámláról kivett összeget ismeri el "valódi bevételnek". Ennek megfelelően nem tekinti bevételnek a bankszámlán a vizsgált időszak elején meglévő nyitó összeget, és a bankszámlára utalt munkabért sem. Ez a módszer a bevételt a tényleges időpontjához képest későbbre, a kiadást a tényleges időpontjához képest korábbra teszi, így fiktív forráshiányt generál!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha valaki például 2007-ben eltitkolt jövedelemből befizetett 5 millió forint összeget a bankszámlájára, és beleszaladt az adóhatóság vagyongyarapodási vizsgálatába, annál a kérdéses összeget az előbb említett készpénz-egyenleg módszer szerint már 2007-ben kiadásként, forráshiányként számolta el a NAV - magyarázza az adószakértő. Erről akár már jogerős határozat, bírósági ítélet is lehet.

Ha a magánszemély nem használta fel ezt az összeget, és most a végtörlesztésre fordítja, akkor ez a 2007-ben elszámolt "vagyongyarapodás" mégsem számít vagyongyarapodásnak a törvénymódosítás szerint. Ezért lehet visszamenőleges a jogszabálymódosítás hatása.Angyal József szerint ennek alapján 2006-ig lehet visszamenőlegesen jogerős adóhatósági határozatokat felülvizsgáltatni és megsemmisíttetni.

KATTINTS a Pénzcentrum.hu végtörlesztő kalkulátorára! Érdemes forinthitelre váltani? Számold ki!

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM