19 °C Budapest

Ûzött vad lehet a végtörlesztő: lesben állnak az adóellenőrök

Pénzcentrum
2011. október 10. 05:22

Devizahitelesek százezrei próbálják meg a föld alól is előteremteni a végtörlesztéshez szükséges forrásokat. A rokoni, baráti pénzvadászat közben viszont nem szabad elfeledkezni a kapcsolódó adózási kötelezettségekről. Könnyen bele lehet szaladni egy vagyonosodási vizsgálatba is.

Illetékfizetési kötelezettsége keletkezhet a magánszemélynek, ha a hozzátartozóitól vagy más személyektől pénzt kap ajándékba például abból a célból, hogy a lakáshitelét törleszthesse - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). A pénz - mint ingóság - ajándékozása után két esetben kell illetéket fizetni: ha az ajándékozott összeg nagysága meghaladja a 150 ezer forintot, illetve ha az ajándékozásról szerződés készül.

Az egyenes ági rokonoktól (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) kapott összeg, vagyis a szülő-gyermek közötti ajándékozás után nem kell illetéket fizetni. Ha viszont nem egyenes ági rokontól (például házastárstól, nevelőszülőtől, testvértől, nagynénitől, vagy esetleg egy baráttól) kapja a magánszemély ajándékba a pénzt, akkor azután illetéket kell fizetnie. Ennek mértéke attól függ, hogy az ajándékozó és a megajándékozott milyen családi kapcsolatban állnak egymással.

Illetékfizetési kötelezettségtől függetlenül minden, 150 ezer forintot meghaladó, ajándékba kapott összeget be kell jelenteni az adóhatóságnak. Ugyanez vonatkozik összegtől függetlenül arra az esetre, ha a felek ajándékozási szerződést kötnek.

Az ajándékozás tényét a megajándékozottnak kell bejelentenie a lakóhelye szerinti illetékes adóigazgatósághoz az ügyletet követő 30 napon belül. Ezt meg lehet tenni az ügyfélszolgálaton személyesen, illetve levélben, vagy az adóhatóság által erre a célra rendszeresített 11AVBA jelű nyomtatványon, amelyen az esetleges illetékmentességet is fel lehet tüntetni. Ha az ajándékozásról szerződés is készül, akkor annak eredeti példányát és egy másolatot is csatolni kell - tájékoztatta a Pénzcentrum-hu-t a NAV. A bejelentés elmulasztása miatt akár 100 ezer forint mulasztási bírságot is kiszabhat az adóhatóság a magánszemélyre.

Az ajándékozás után fizetendő illetéket az adóhatóság szabja ki. A határozat az átvételt követő 15 nappal válik jogerőssé, s további 15 napon belül kell megfizetni az illetéket. Ha egy későbbi ellenérzés során kiderül, hogy a magánszemély nem jelentette be az ajándékozást, és még illetéket is kellett volna fizetnie, akkor a meg nem fizetett összeg 50 százalékáig terjedő bírságot is kiszabhat a NAV.

Fontos tudni, hogy személyi jövedelemadót nem kell fizetni a magánszemély által magánszemélynek adott ajándék után.

Mi a helyzet a magánkölcsönnel?

Ha a magánszemély a hozzátartozóitól vagy más magánszemélyektől kölcsönt kap, akkor azután sem adót, sem illetéket nem kell fizetnie, sőt, be sem kell jelentenie az adóhatóságnak. Ha a kölcsönt kamatmentesen visszafizeti, akkor semmilyen adókötelezettség nem keletkezik - tudtuk meg az adóhatóságtól.

Ugyanakkor, ha a kölcsönt kapó magánszemély kamatot is fizet, akkor az a kölcsönadó egyéb jövedelmének minősül. A kapott kamat után a kölcsönbeadónak személyi jövedelemadót, másrészt 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetnie. Mivel magánszemélyt terhel a kötelezettség, az eho-t csak a kamatjövedelem 78 százaléka után kell leróni.

Ezt a jövedelmet a magánszemélynek az éves személyi jövedelemadó bevallásában kell bevallania. Ugyanakkor az adó és az eho előlegét a jövedelem megszerzésének negyedévét követő hónap 12. napjáig be kell fizetnie.

Nem érdemes trükközni, vagyonosodási vizsgálatkor minden kiderül

A vagyonosodási vizsgálatok kiterjednek valamely hitel visszafizetésére fordított forrás eredetének vizsgálatára is - közölte érdeklődésünkre az adóhatóság. A NAV szerint az ajándékozást vagy a kölcsönt célszerű szerződésbe foglalni abból a célból, hogy a hiteltörlesztés forrását a magánszemély egy esetleges vagyonosodási vizsgálat során igazolni tudja. Ugyanakkor a szerződés jó alap lehet arra is, hogy az adóhatóság megvizsgálja, az ajándékot vagy kölcsönt adó magánszemélynek lehetett-e akkora vagyona, annyi pénze, amelyből a kérdéses ajándékot, kölcsönt adhatta. Ebbe akkor is bele lehet szaladni, ha a végtörlesztőt kiválasztják ellenőrzésre, és kapcsolódó ellenőrzést indít a NAV.

Az adóhatóság kockázatelemzési szempontok alapján, célzottan választja ki az adózókat vagyonosodási vizsgálatokra. A kiválasztás alapjául szolgáló információk döntően az adóbevallásokból, más adózóknál végzett vizsgálatok adataiból, a bevallásokat alátámasztó kontrollinformációkból (például földhivatali adatszolgáltatás), illetve az adatszolgáltatásra kötelezettektől (például építésügyi hatóság, nyomtatványforgalmazó, cégbíróság) származnak.

Az adóhatóság mindezek alapján kiválasztási kritériumokat határoz meg, amelyek révén ki tudja szűrni azokat a magánszemélyeket, akiknél a jövedelemeltitkolás lehetősége fokozott kockázatot rejt magában és esetükben nagy valószínűséggel bizonyíthatóan érdemi megállapításhoz vezethet egy vagyongyarapodási vizsgálat. Jellemzően a több kockázati tényezővel is rendelkező adózókat helyezi előtérbe az ellenőrzések során a NAV. Vagyis nem kell minden végtörlesztőnek vagyonosodási vizsgálattól tartania, csak annak, aki más ok miatt is gyanús lesz az adóhatóságnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Vagyonosodási vizsgálatra kiválasztási szempontok lehetnek magánszemélynél:

- az adóbevallások adatai, az adóbevallás beadásának elmulasztása,

- a benyújtott kontrolladatok és a magánszemély által beadott bevallás adatainak ellentmondásai,

- nagy értékű ingatlan vásárlása, értékesítése,

- ingóság adás-vétele,

- nagy összegű életbiztosítás vagy pénzintézeti kifizetés,

- más magánszemélynél korábban elvégzett vagyonosodási vizsgálat eredménye,

- nagy összegű rendszeres kölcsönadás más magánszemélyek részére,

- az adózó indokolatlan és gyors vagyongyarapodásával kapcsolatos közérdekű bejelentés


KATTINTS a Pénzcentrum.hu kalkulátorára! Érdemes forinthitelre váltani? Számold ki!

 

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?