12 °C Budapest

Így kaphatsz vissza több adót, mint amennyit fizetned kellene

Pénzcentrum
2011. október 10. 14:36

Beletörik a jogalkotók bicskája a kormány által szorgalmazott családi adókedvezménybe. Az idei személyi jövedelemadó törvény is hibás emiatt, és az alacsony jövedelműeknek a jövő évre beígért bérkompenzáció számításakor is sok galibát okozhat még.

Hibás az idei személyi jövedelemadó törvény - állítja Angyal József okleveles adószakértő. A jogszabály ugyanis jelenlegi formájában azt is megengedi, hogy a magánszemélyek több adót igényeljenek vissza, mint amennyit be kellene fizetniük.

Az év közben levont adóelőleg számítására vonatkozó rendelkezések között szerepel, hogy az adójóváírást a számított adó összegéig lehet érvényesíteni. Az adójóváírás igénybe vételére vonatkozó általános szabályok között viszont nem szerepel ugyanez a kitétel.

Mikor okozhat ez problémát?

Vegyünk egy magánszemélyt, aki havi bruttó 100 ezer forintot keres! Az 1,27-szeres szuperbruttósítással neki az adóalapja 127 ezer forint. Két gyermeke van, akik után kétszer 62 500 forinttal, azaz összesen 125 ezer forinttal csökkentheti az adóalapját. Marad 2 ezer forint, amely után a 16 százalékos szja-kulccsal számolva 320 forint a számított adó.

A 320 forintot lehet tovább csökkenteni az adójóváírással, amely általános szabály szerint a szuperbruttósított jövedelem 16 százaléka, legfeljebb jogosultsági hónaponként 12 100 forint.

A jogalkotó szándéka vélhetően az volt, hogy csak az adó mértékéig lehessen az adójóváírást érvényesíteni, a törvény viszont ezt a korlátot nem tartalmazza. Csak arról szól, hogy a "számított adót adójóváírás csökkenti...", de nem mondja ki, hogy csak az adó mértékéig lehet igénybe venni - hívja fel a figyelmet Angyal József.

A hibás rendelkezés miatt az előző példában említett magánszemély a jövő májusban benyújtandó szja-bevallásában havonta 11 780 forint negatív adót igényelhetne vissza az adóbevallásában.

Mindez vélhetően azért kerülte el a jogalkotók figyelmét, mert tavaly még nem fordulhatott elő, hogy az adójóváírás összege meghaladja a számított adót. Idén viszont új elemként megjelent az adórendszerben az adó alapját csökkentő családi kedvezmény, amelynek hatásával nem számoltak.

Jövőre a családi kedvezmény kiesését is kompenzálni kellene

A 2012. évi adótörvények tervezésekor újabb fejtörést jelenthet a jogalkotók számára a családi kedvezmény, amely jelenleg az adó alapját csökkenti. Egy- és két gyermekeseknél gyermekenként havonta 62 500, három- vagy több gyermekeseknél pedig gyermekenként 206 250 forinttal lehet csökkenteni a szuperbruttósított adóalapot. Ez idén a 16 százalékos szja-kulccsal számolva valójában havonta 10, illetve 33 ezer forint adókedvezményt jelent.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban bejelentette, hogy jövőre megszűnik a szuperbruttósítás, legalábbis havi bruttó 202 ezer forintos jövedelemig biztosan. Ebben az esetben a családi adóalap-kedvezményből is ki kellene vezetni az 1,27-szeres szorzót. Ekkor viszont egy, illetve két gyermek esetén gyermekenként havi 49 213, három, illetve több gyermek esetén pedig 162 402 forinttal lehetne csökkenteni az adóalapot. Ez a 16 százalékos szja-kulcs mellett 2012-ben mindössze 7 874, illetve 25 984 forint adókedvezményt jelentene.

Ha a kormány tartani kívánja magát Matolcsy György azon kijelentéséhez, hogy a jövő évi adótörvények mellett senki nem járhat rosszabbul, akkor a szuperbruttósítás miatt kieső családi kedvezményt is meg kellene téríteni a gyermekeseknek - véli az adószakértő. 

Hogyan nyerhetnének a gyermekesek a legtöbbet a bérkiegészítéssel?

Az idei évben a költségvetési szférában írt elő a kormány kötelező bérkompenzációt, amit a jövő évben a versenyszférában dolgozókra is kiterjesztenének. Az idei rendszer fő tanulsága, hogy hátrányosan különbözteti meg a gyermekeseket. A bérkiegészítésnél ugyanis figyelembe vették azt is, hogy az adott dolgozó jogosult-e családi kedvezményre. Ha igen, akkor csak az annak levonása után maradó bérkiesést kompenzálták. Így az ugyanabban a munkakörben, ugyanabban a beosztásban dolgozók bruttó fizetése között óriási különbség lehet az alapján, hogy hány gyermeket nevelnek.

A magánszemély azonban nem köteles az év közbeni adóelőleg levonásakor érvényesíteni a családi adókedvezményt. A munkáltató csak a dolgozó nyilatkozata alapján veheti figyelembe a nettó bér kiszámításakor a gyermekek utáni kedvezményt. Az alacsony keresetűeknek beígért jövő évi kompenzációval jobban járhatnának a családosok akkor, ha év közben nem kérnék a kedvezmény levonását az adóelőlegükből, így esetükben is nagyobb nettó bérkiesést kellene kompenzálni. A gyermekek utáni kedvezményt pedig a következő évi adóbevallásukban érvényesítenék.

 

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?