29 °C Budapest

Így kaphatsz vissza több adót, mint amennyit fizetned kellene

Pénzcentrum
2011. október 10. 14:36

Beletörik a jogalkotók bicskája a kormány által szorgalmazott családi adókedvezménybe. Az idei személyi jövedelemadó törvény is hibás emiatt, és az alacsony jövedelműeknek a jövő évre beígért bérkompenzáció számításakor is sok galibát okozhat még.

Hibás az idei személyi jövedelemadó törvény - állítja Angyal József okleveles adószakértő. A jogszabály ugyanis jelenlegi formájában azt is megengedi, hogy a magánszemélyek több adót igényeljenek vissza, mint amennyit be kellene fizetniük.

Az év közben levont adóelőleg számítására vonatkozó rendelkezések között szerepel, hogy az adójóváírást a számított adó összegéig lehet érvényesíteni. Az adójóváírás igénybe vételére vonatkozó általános szabályok között viszont nem szerepel ugyanez a kitétel.

Mikor okozhat ez problémát?

Vegyünk egy magánszemélyt, aki havi bruttó 100 ezer forintot keres! Az 1,27-szeres szuperbruttósítással neki az adóalapja 127 ezer forint. Két gyermeke van, akik után kétszer 62 500 forinttal, azaz összesen 125 ezer forinttal csökkentheti az adóalapját. Marad 2 ezer forint, amely után a 16 százalékos szja-kulccsal számolva 320 forint a számított adó.

A 320 forintot lehet tovább csökkenteni az adójóváírással, amely általános szabály szerint a szuperbruttósított jövedelem 16 százaléka, legfeljebb jogosultsági hónaponként 12 100 forint.

A jogalkotó szándéka vélhetően az volt, hogy csak az adó mértékéig lehessen az adójóváírást érvényesíteni, a törvény viszont ezt a korlátot nem tartalmazza. Csak arról szól, hogy a "számított adót adójóváírás csökkenti...", de nem mondja ki, hogy csak az adó mértékéig lehet igénybe venni - hívja fel a figyelmet Angyal József.

A hibás rendelkezés miatt az előző példában említett magánszemély a jövő májusban benyújtandó szja-bevallásában havonta 11 780 forint negatív adót igényelhetne vissza az adóbevallásában.

Mindez vélhetően azért kerülte el a jogalkotók figyelmét, mert tavaly még nem fordulhatott elő, hogy az adójóváírás összege meghaladja a számított adót. Idén viszont új elemként megjelent az adórendszerben az adó alapját csökkentő családi kedvezmény, amelynek hatásával nem számoltak.

Jövőre a családi kedvezmény kiesését is kompenzálni kellene

A 2012. évi adótörvények tervezésekor újabb fejtörést jelenthet a jogalkotók számára a családi kedvezmény, amely jelenleg az adó alapját csökkenti. Egy- és két gyermekeseknél gyermekenként havonta 62 500, három- vagy több gyermekeseknél pedig gyermekenként 206 250 forinttal lehet csökkenteni a szuperbruttósított adóalapot. Ez idén a 16 százalékos szja-kulccsal számolva valójában havonta 10, illetve 33 ezer forint adókedvezményt jelent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban bejelentette, hogy jövőre megszűnik a szuperbruttósítás, legalábbis havi bruttó 202 ezer forintos jövedelemig biztosan. Ebben az esetben a családi adóalap-kedvezményből is ki kellene vezetni az 1,27-szeres szorzót. Ekkor viszont egy, illetve két gyermek esetén gyermekenként havi 49 213, három, illetve több gyermek esetén pedig 162 402 forinttal lehetne csökkenteni az adóalapot. Ez a 16 százalékos szja-kulcs mellett 2012-ben mindössze 7 874, illetve 25 984 forint adókedvezményt jelentene.

Ha a kormány tartani kívánja magát Matolcsy György azon kijelentéséhez, hogy a jövő évi adótörvények mellett senki nem járhat rosszabbul, akkor a szuperbruttósítás miatt kieső családi kedvezményt is meg kellene téríteni a gyermekeseknek - véli az adószakértő. 

Hogyan nyerhetnének a gyermekesek a legtöbbet a bérkiegészítéssel?

Az idei évben a költségvetési szférában írt elő a kormány kötelező bérkompenzációt, amit a jövő évben a versenyszférában dolgozókra is kiterjesztenének. Az idei rendszer fő tanulsága, hogy hátrányosan különbözteti meg a gyermekeseket. A bérkiegészítésnél ugyanis figyelembe vették azt is, hogy az adott dolgozó jogosult-e családi kedvezményre. Ha igen, akkor csak az annak levonása után maradó bérkiesést kompenzálták. Így az ugyanabban a munkakörben, ugyanabban a beosztásban dolgozók bruttó fizetése között óriási különbség lehet az alapján, hogy hány gyermeket nevelnek.

A magánszemély azonban nem köteles az év közbeni adóelőleg levonásakor érvényesíteni a családi adókedvezményt. A munkáltató csak a dolgozó nyilatkozata alapján veheti figyelembe a nettó bér kiszámításakor a gyermekek utáni kedvezményt. Az alacsony keresetűeknek beígért jövő évi kompenzációval jobban járhatnának a családosok akkor, ha év közben nem kérnék a kedvezmény levonását az adóelőlegükből, így esetükben is nagyobb nettó bérkiesést kellene kompenzálni. A gyermekek utáni kedvezményt pedig a következő évi adóbevallásukban érvényesítenék.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?