21 °C Budapest

Ledobnák az adóbombát a szerencsejátékiparra is

MTI
2011. szeptember 26. 15:39

A mai mérték öt-, illetve hatszorosára emelné a pénznyerő játékautomaták tételes adóját Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Frakciótársa, Rogán Antal pedig januártól megadóztatná az online szerencsejátékot: bevezetné a távszerencsejáték fogalmát és a játékokra havi 20 százalékos, a tiszta játékbevétel után fizetendő adót vetne ki.

A kormánypárti politikusok hétfőn nyújtották be zárószavazás előtti módosító indítványaikat az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz.

Az eredeti, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyezett törvényjavaslat - egyebek mellett - módosítaná a szerencsejáték törvényt, úgy, hogy a játéktermekben üzemeltetett pénznyerő automaták tételes adója havi 100 ezer forintról 125 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett ilyen gépekét 120 ezerről 150 ezer forintra emelné november 1-től.

Emellett bevezetne egy új százalékos adót, amelyet negyedévente kellene megfizetni, de csak a gépenkénti 900 ezer forint feletti - negyedéves - játékbevétel után. Ez az adó 20 százalék lenne.

Lázár János arra tesz indítványt, hogy az eredeti javaslatban szereplő pénznyerő automaták tételes adója ne a javasolt negyedével, hanem a ma hatályos mérték öt-, illetve hatszorosára, havi 100 ezer helyett 500 ezer, míg a játékkaszinókban üzemeltetett ilyen gépeké 120 ezer helyett 700 ezer forintra emelkedjen.

A Fidesz frakcióvezetője javaslata indoklásában azt írja: a szerencsejáték-ipar a hazai gazdaságban kiemelkedő forgalommal jelenlévő ágazat, amely számottevő hasznot termel a pénznyerő automaták üzemeltetőinek; a központi költségvetéshez évente jelentős tétellel járul hozzá a szerencsejáték-ipar részeként működő pénznyerő automaták után befizetett tételes játékadó.

Ha az Országgyűlés elfogadja a zárószavazás előtti módosító javaslatot, akkor csökkenthetők a szerencsejáték-ipar káros társadalmi és egészségügyi hatásai, továbbá éves szinten számottevő plusz bevételre tehet szert a központi költségvetés egy olyan ágazatból, mely köztudottan nagy hasznot termel üzemeltetői számára, akik így jelentősebb mértékben járulhatnak hozzá a központi költségvetés bevételeihez - írja.

Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke módosító indítványa jövő év január 1-től megadóztatná a Magyarországon eddig nem adózó, interneten szervezett szerencsejátékot.

A kormánypárti politikus a liberalizált tevékenység fogalmát kiegészítené távszerencsejátékokkal; 2012. január 1-jétől a távszerencsejáték-szervezés az állami adóhatóság engedélyével végezhető, a Szerencsejáték Zrt.-n kívül más szervezők részére Magyarországon is legális tevékenységgé válik, az engedély 5 évre adható ki és további 5-5 évre lehetne megújítani. Ennek engedély nélküli szervezését szankcionálni és bírságolni lehetne, utóbbi a javaslat szerint 10-100 millió forintig is terjedhetne.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A javaslat szerint a távszerencsejáték fogalmába tartozik a lóversenyfogadás és a kártyajáték, ha azt hírközlő eszköz és rendszer útján szervezik.

A távszerencsejáték szervezőnek valamely EGT-állam területén kell székhellyel, legalább 200 millió forintnak megfelelő összegű jegyzett tőkével és külön jogszabályban meghatározott gyakorlattal rendelkeznie (ez utóbbi feltétel magasabb összegű biztosíték fizetésével kiváltható).

Az online szerencsejáték adó alapja a tiszta játékbevétel, mértéke pedig 20 százalék, ezt havonta, a tárgyhónapot követő hónap 20. napján kell bevallani és megfizetni.

Rogán Antal javaslata bevezetné a szerver alapú pénznyerő automata fogalmát is, amely esetén a szerencsejáték szervező tiszta játékbevétel 33 százalékát fizetné be adóként. E mellett kimondaná, hogy 2011. november 1-től az I. és II. kategóriába tartozó játékteremben kizárólag szerver alapú pénznyerő automata üzemeltethető, míg elektronikus kaszinóban a hagyományos pénznyerő automata mellett a szerver alapú pénznyerő automata üzemeltetésére is lehetőséget biztosít. A javaslat november 1. és 2012 . december 31. közötti időszakban, több mint egy éves kivezető időszakot biztosít, amely alatt az érintett üzemeltetők a szerver alapú pénznyerő automata üzemeltetésre átállhatnak.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?