22 °C Budapest

Minden drágul, áfát emel a kormány

2011. szeptember 16. 16:35

Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentette: a kormány jövőre 2 százalékkal, 25-ről 27 százalékra emeli az általános fogyasztási adót. Járulékemelkedés is jöhet, az adójóváírás megszűnik.

Elkészült Magyarország országvédelmi (2012-es) költségvetés tervezete - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlamentben tartott kormányszóvivői tájékoztatón. A nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszert saját lábra állítanák, az egykulcsos szja marad, az áfa 27 százalékra nő.

Pénzcentrum vélemény
Ez a lépés azt jelenti, hogy az élet minden területén áremelésre kell számítani.

"Sokan úgy tudják, hogy a 25%-os általános áfa-kulcs kőbe van vésve, de ez nem így van - jegyezte meg Matolcsy kérdésre válaszolva. Egy 2006-os áfa-direktíva azt húzza meg, hogy 25%-nál nem lehet alacsonyabb az általános adókulcs, tehát ennél magasabb lehet" - mondta Matolcsy.

Ezzel szemben az lenne a helyes érvelés, hogy az áfadirektíva azt szabja meg, hogy 15 százaléknál nem lehet alacsonyabb a normál áfakulcs. A tagállamok egy vagy két kedvezményes adómértéket alkalmazhatnak. A kedvezményes adómérték nem lehet alacsonyabb 5 százaléknál. Ebből valóban az következik, hogy 25 százalék felett is lehet általános áfa-kulcs. Matolcsy hozzátette: mindemellett megtartják az 5 és 18 százalékos áfakulcsokat is.

Jelenleg 25 százalékosnál magasabb áfa-kulcs nincs az Európai Unióban.

A magyar áfa-kulcs mértéke tervezett, 2012-től lehet 27 százalékos.

Számoltunk a magasabb áfa-kulcs miatti fogyasztáskiesésses és az adóelkerüléssel. Ezért zárunk adózási kiskapukat. Járulékalap kiszélesítéssel - közölte a miniszter. A főállású és társas vállalkozásoknál a minimálbér másfélszereséig kell majd egészségbiztosítási járulékot fizetni. Ez segíti az Egészségbiztosítási Alap "önálló lábra állását".

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A munkavállalói járulék mérétkét 1%-ponttal emelik. A társasági adóban a veszteségelhatárolás szabályait változtatják. Az online szerencsejátéknál is bevezetik az adót.

Arányos 16%-os egykulcsos adórendszert vezetünk be jövőre, azaz a kormány egyszerre kivezeti az adójóváírás rendszerét, illetve a félszuperbruttó rendszerét is. Matolcsy jelezte: 370 milliárd forintnyi adójóváírást vezetnek ki és egyúttal 380 milliárd forint a félszuperbruttó adórendszerből eredő bevétel, amelyet "kiengednek".

Német mintára annak az autóvezetőnek, tulajdonosnak kell fizetnie, aki sok balesetet okoz, magasabb lesz a díjtétele és ezt a díjtételt, adót beépítik majd a biztosítók a díjszabásba - jelezte Matolcsy.

A cégautóadónál 40 százalékos adóemelés lesz differenciáltan, amely a környezetkárosítás mértékét veszi majd figyelembe.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?