18 °C Budapest

Minden drágul, áfát emel a kormány

2011. szeptember 16. 16:35

Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentette: a kormány jövőre 2 százalékkal, 25-ről 27 százalékra emeli az általános fogyasztási adót. Járulékemelkedés is jöhet, az adójóváírás megszűnik.

Elkészült Magyarország országvédelmi (2012-es) költségvetés tervezete - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlamentben tartott kormányszóvivői tájékoztatón. A nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszert saját lábra állítanák, az egykulcsos szja marad, az áfa 27 százalékra nő.

Pénzcentrum vélemény
Ez a lépés azt jelenti, hogy az élet minden területén áremelésre kell számítani.

"Sokan úgy tudják, hogy a 25%-os általános áfa-kulcs kőbe van vésve, de ez nem így van - jegyezte meg Matolcsy kérdésre válaszolva. Egy 2006-os áfa-direktíva azt húzza meg, hogy 25%-nál nem lehet alacsonyabb az általános adókulcs, tehát ennél magasabb lehet" - mondta Matolcsy.

Ezzel szemben az lenne a helyes érvelés, hogy az áfadirektíva azt szabja meg, hogy 15 százaléknál nem lehet alacsonyabb a normál áfakulcs. A tagállamok egy vagy két kedvezményes adómértéket alkalmazhatnak. A kedvezményes adómérték nem lehet alacsonyabb 5 százaléknál. Ebből valóban az következik, hogy 25 százalék felett is lehet általános áfa-kulcs. Matolcsy hozzátette: mindemellett megtartják az 5 és 18 százalékos áfakulcsokat is.

Jelenleg 25 százalékosnál magasabb áfa-kulcs nincs az Európai Unióban.

A magyar áfa-kulcs mértéke tervezett, 2012-től lehet 27 százalékos.

Számoltunk a magasabb áfa-kulcs miatti fogyasztáskiesésses és az adóelkerüléssel. Ezért zárunk adózási kiskapukat. Járulékalap kiszélesítéssel - közölte a miniszter. A főállású és társas vállalkozásoknál a minimálbér másfélszereséig kell majd egészségbiztosítási járulékot fizetni. Ez segíti az Egészségbiztosítási Alap "önálló lábra állását".

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A munkavállalói járulék mérétkét 1%-ponttal emelik. A társasági adóban a veszteségelhatárolás szabályait változtatják. Az online szerencsejátéknál is bevezetik az adót.

Arányos 16%-os egykulcsos adórendszert vezetünk be jövőre, azaz a kormány egyszerre kivezeti az adójóváírás rendszerét, illetve a félszuperbruttó rendszerét is. Matolcsy jelezte: 370 milliárd forintnyi adójóváírást vezetnek ki és egyúttal 380 milliárd forint a félszuperbruttó adórendszerből eredő bevétel, amelyet "kiengednek".

Német mintára annak az autóvezetőnek, tulajdonosnak kell fizetnie, aki sok balesetet okoz, magasabb lesz a díjtétele és ezt a díjtételt, adót beépítik majd a biztosítók a díjszabásba - jelezte Matolcsy.

A cégautóadónál 40 százalékos adóemelés lesz differenciáltan, amely a környezetkárosítás mértékét veszi majd figyelembe.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?