Minden drágul, áfát emel a kormány

2011. szeptember 16. 16:35

Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentette: a kormány jövőre 2 százalékkal, 25-ről 27 százalékra emeli az általános fogyasztási adót. Járulékemelkedés is jöhet, az adójóváírás megszűnik.

Elkészült Magyarország országvédelmi (2012-es) költségvetés tervezete - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlamentben tartott kormányszóvivői tájékoztatón. A nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszert saját lábra állítanák, az egykulcsos szja marad, az áfa 27 százalékra nő.

Pénzcentrum vélemény
Ez a lépés azt jelenti, hogy az élet minden területén áremelésre kell számítani.

"Sokan úgy tudják, hogy a 25%-os általános áfa-kulcs kőbe van vésve, de ez nem így van - jegyezte meg Matolcsy kérdésre válaszolva. Egy 2006-os áfa-direktíva azt húzza meg, hogy 25%-nál nem lehet alacsonyabb az általános adókulcs, tehát ennél magasabb lehet" - mondta Matolcsy.

Ezzel szemben az lenne a helyes érvelés, hogy az áfadirektíva azt szabja meg, hogy 15 százaléknál nem lehet alacsonyabb a normál áfakulcs. A tagállamok egy vagy két kedvezményes adómértéket alkalmazhatnak. A kedvezményes adómérték nem lehet alacsonyabb 5 százaléknál. Ebből valóban az következik, hogy 25 százalék felett is lehet általános áfa-kulcs. Matolcsy hozzátette: mindemellett megtartják az 5 és 18 százalékos áfakulcsokat is.

Jelenleg 25 százalékosnál magasabb áfa-kulcs nincs az Európai Unióban.

A magyar áfa-kulcs mértéke tervezett, 2012-től lehet 27 százalékos.

Számoltunk a magasabb áfa-kulcs miatti fogyasztáskiesésses és az adóelkerüléssel. Ezért zárunk adózási kiskapukat. Járulékalap kiszélesítéssel - közölte a miniszter. A főállású és társas vállalkozásoknál a minimálbér másfélszereséig kell majd egészségbiztosítási járulékot fizetni. Ez segíti az Egészségbiztosítási Alap "önálló lábra állását".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A munkavállalói járulék mérétkét 1%-ponttal emelik. A társasági adóban a veszteségelhatárolás szabályait változtatják. Az online szerencsejátéknál is bevezetik az adót.

Arányos 16%-os egykulcsos adórendszert vezetünk be jövőre, azaz a kormány egyszerre kivezeti az adójóváírás rendszerét, illetve a félszuperbruttó rendszerét is. Matolcsy jelezte: 370 milliárd forintnyi adójóváírást vezetnek ki és egyúttal 380 milliárd forint a félszuperbruttó adórendszerből eredő bevétel, amelyet "kiengednek".

Német mintára annak az autóvezetőnek, tulajdonosnak kell fizetnie, aki sok balesetet okoz, magasabb lesz a díjtétele és ezt a díjtételt, adót beépítik majd a biztosítók a díjszabásba - jelezte Matolcsy.

A cégautóadónál 40 százalékos adóemelés lesz differenciáltan, amely a környezetkárosítás mértékét veszi majd figyelembe.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18