16 °C Budapest

Nincs alku a szolgálati nyugdíjban és a rendvédelmi bérekben

2011. július 28. 16:45

Sem a béremelésben, sem a szolgálati nyugdíjakra vonatkozó kérdésekben nem született megállapodás a rendvédelmi szakszervezetek és a Belügyminisztérium között - mondták el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére érdekképviseleti vezetők. Tudomásul venni sem tudják a belügyi tárca által felvázolt életpályamodellt.

Lezárta az egyeztetést a Belügyminisztérium a szakszervezetekkel az új életpályamodell kialakításáról és a nyugdíjazás szabályozásáról. A tárca közleményében azt ígéri, hogy az érdekképviseletek javaslatait figyelembe véve terjeszti majd elő törvényjavaslatát. Az érintett szakszervezetek vezetői szerint viszont nem sok jóval biztatták őket a tárgyalásokon a Belügyminisztérium illetékesei.

A megbeszéléseken a szakszervezeti oldal egységesen elutasította a szolgálati nyugdíjba vonulás lehetőségének eltörlését. Ebben a kérdésben a belügyi tárca vezetői folyamatosan azt hangoztatták, hogy a kormánydöntés szerint a jövőben az öregségi korhatár elérése előtt senki, így a rendvédelmi dolgozók sem kaphatnak nyugdíjat.

Egyedül azt sikerült elérniük a szakszervezeteknek, hogy ne kelljen a jelenlegi szolgálati nyugdíjasoknak kötelező jelleggel visszamenniük dolgozni - mondta el érdeklődésünkre Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDSZ) elnöke. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják, hogy adó, ráadásul a mindenkori legmagasabb kulcs terhelje azoknak a járandóságát, akik nem kívánnak ismét dolgozni.

KATTINTS! Adóprésben a szolgálati nyugdíjasok - itt a törvénytervezet

Az eredeti elképzelések szerint a szolgálati járandóság folyósítását bármilyen munkavégzés esetén meg kellett szüntetni. Majd a tárgyalásokon már azt az ígéretet kapták a szakszervezetek, hogy az érintettek jövedelmi korlátozás nélkül munkát is vállalhatnak. Ehhez képest a - Pénzcentrum.hu által is bemutatott - törvényjavaslatban már az szerepel, hogy fel kell függeszteni a járandóság folyósítását annak, akinek az éves bruttó jövedelme meghaladja a mindenkori minimálbér 18-szorosát. Ezt a rendelkezést is sérelmezik a szakszervezetek - mutatott rá Kónya Péter.

Nincs pénz, nem lesz, aki dolgozzon

Ugyanaz a három dolog kell ahhoz, hogy a rendvédelmi szakmák vonzóak legyenek, mint a háborúhoz: pénz, pénz és pénz - szögezte le a Pénzcentrum.hu kérdésére Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke. A rendvédelmi dolgozóknak már 2010 júliusára ígérték, hogy bérfejlesztést kapnak. A következő dátum 2012. január 1-je volt.

A konvergencia programban és a jövő évi költségvetés elkészítését megalapozó tájékoztatóbanis az szerepel, hogy a közszférában nem emelkednek jövőre a bérek. Az életpályamodell-tervezetben is csak annyi áll, hogy 2014-ig kapnának 30 százalékos illetményemelést a rendvédelmi dolgozók.

A HTFSZ határozottan követelte a tárgyalásokon, hogy január 1-jétől minden tűzoltó legalább 30 százalékos béremelést kapjon. Az FRDSZ szerint pedig legalább 40 százalékos azonnali bérrendezésre lenne szükség az elmúlt 6-7 év bérbefagyasztásának kompenzálásához.

Húsz százalékos bércsökkenés a kezdőknél

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum.hu által bemutatott rendészeti életpályamodellbenvázolt bértábla a számítások szerint a kezdőknél megközelítően 20 százalékos bércsökkenést eredményezne. A legalább 10 éves szolgálati viszonnyal rendelkezők már jobban járnának az új besorolással. A 20-25 ezer fős hivatásos állomány átlagéletkora 27 év, vagyis a többség rosszul járna - ecsetelte érdeklődésünkre Árok Kornél. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a tárgyalásokon elismerte, hogy nem látják az új bértábla és a szociális elemek költségvetési fedezetét.

A rendvédelmi szakszervezetek tudomásul sem tudják venni azt az életpályamodellt, amelyben nem szerepel bérfejlesztés. Elfogadhatatlan, hogy különféle illetménykiegészítésekkel - az adószabályok változása miatti kompenzációval, majd jövőre a bértábla miatti anomáliák kiküszöbölésére adott kiegészítéssel - toldozgatja a kormány a béreket - hangsúlyozza Árok Kornél.

Jelenleg egy beosztott tűzoltó átlagosan nettó 80-90 ezer, egy sofőr 90-100 ezer forintot visz haza. Idén már 3-5 százalékos elvándorlással lehet számolni. A jövő év elején pedig arra lehet számítani, hogy az állomány 10-15 százaléka más munka után fog nézni. Jelentős számuk Nyugat-Európában próbál meg boldogulni - mondta el érdeklődésünkre a szakszervezet elnöke.

Nincsenek életerős negyvenes, lébecoló rendvédelmisek

Elkeserítő, hogy a közvélemény bedőlt annak a kormányzati kommunikációnak, hogy tele van az ország életerős, negyvenes szolgálati nyugdíjasokkal, akiket újra hadra lehetne fogni - állítják egyöntetűen a rendvédelmi szakszervezetek vezetői. Hangsúlyozzák: a nyugdíjasoknak - nagyon kevés kivétellel - egészségügyi okok miatt kellett elhagyniuk a pályát, vagy azért, mert fizikailag megsérültek, vagy azért, mert a munkavégzés jellegéből adódóan pszichikai, mentális problémával küzdöttek.

"Képzelje el mindenki azt a helyzetet, amikor egy kisgyermek kirohan egy kamion elé, és a tűzoltóknak kell darabokban összeszedni a szétzúzott testét. Ki tudja ezt a drámát feldolgozni?" - kérdezi Árok Kornél.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?