Nincs alku a szolgálati nyugdíjban és a rendvédelmi bérekben

2011. július 28. 16:45

Sem a béremelésben, sem a szolgálati nyugdíjakra vonatkozó kérdésekben nem született megállapodás a rendvédelmi szakszervezetek és a Belügyminisztérium között - mondták el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére érdekképviseleti vezetők. Tudomásul venni sem tudják a belügyi tárca által felvázolt életpályamodellt.

Lezárta az egyeztetést a Belügyminisztérium a szakszervezetekkel az új életpályamodell kialakításáról és a nyugdíjazás szabályozásáról. A tárca közleményében azt ígéri, hogy az érdekképviseletek javaslatait figyelembe véve terjeszti majd elő törvényjavaslatát. Az érintett szakszervezetek vezetői szerint viszont nem sok jóval biztatták őket a tárgyalásokon a Belügyminisztérium illetékesei.

A megbeszéléseken a szakszervezeti oldal egységesen elutasította a szolgálati nyugdíjba vonulás lehetőségének eltörlését. Ebben a kérdésben a belügyi tárca vezetői folyamatosan azt hangoztatták, hogy a kormánydöntés szerint a jövőben az öregségi korhatár elérése előtt senki, így a rendvédelmi dolgozók sem kaphatnak nyugdíjat.

Egyedül azt sikerült elérniük a szakszervezeteknek, hogy ne kelljen a jelenlegi szolgálati nyugdíjasoknak kötelező jelleggel visszamenniük dolgozni - mondta el érdeklődésünkre Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDSZ) elnöke. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják, hogy adó, ráadásul a mindenkori legmagasabb kulcs terhelje azoknak a járandóságát, akik nem kívánnak ismét dolgozni.

KATTINTS! Adóprésben a szolgálati nyugdíjasok - itt a törvénytervezet

Az eredeti elképzelések szerint a szolgálati járandóság folyósítását bármilyen munkavégzés esetén meg kellett szüntetni. Majd a tárgyalásokon már azt az ígéretet kapták a szakszervezetek, hogy az érintettek jövedelmi korlátozás nélkül munkát is vállalhatnak. Ehhez képest a - Pénzcentrum.hu által is bemutatott - törvényjavaslatban már az szerepel, hogy fel kell függeszteni a járandóság folyósítását annak, akinek az éves bruttó jövedelme meghaladja a mindenkori minimálbér 18-szorosát. Ezt a rendelkezést is sérelmezik a szakszervezetek - mutatott rá Kónya Péter.

Nincs pénz, nem lesz, aki dolgozzon

Ugyanaz a három dolog kell ahhoz, hogy a rendvédelmi szakmák vonzóak legyenek, mint a háborúhoz: pénz, pénz és pénz - szögezte le a Pénzcentrum.hu kérdésére Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke. A rendvédelmi dolgozóknak már 2010 júliusára ígérték, hogy bérfejlesztést kapnak. A következő dátum 2012. január 1-je volt.

A konvergencia programban és a jövő évi költségvetés elkészítését megalapozó tájékoztatóbanis az szerepel, hogy a közszférában nem emelkednek jövőre a bérek. Az életpályamodell-tervezetben is csak annyi áll, hogy 2014-ig kapnának 30 százalékos illetményemelést a rendvédelmi dolgozók.

A HTFSZ határozottan követelte a tárgyalásokon, hogy január 1-jétől minden tűzoltó legalább 30 százalékos béremelést kapjon. Az FRDSZ szerint pedig legalább 40 százalékos azonnali bérrendezésre lenne szükség az elmúlt 6-7 év bérbefagyasztásának kompenzálásához.

Húsz százalékos bércsökkenés a kezdőknél

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum.hu által bemutatott rendészeti életpályamodellbenvázolt bértábla a számítások szerint a kezdőknél megközelítően 20 százalékos bércsökkenést eredményezne. A legalább 10 éves szolgálati viszonnyal rendelkezők már jobban járnának az új besorolással. A 20-25 ezer fős hivatásos állomány átlagéletkora 27 év, vagyis a többség rosszul járna - ecsetelte érdeklődésünkre Árok Kornél. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a tárgyalásokon elismerte, hogy nem látják az új bértábla és a szociális elemek költségvetési fedezetét.

A rendvédelmi szakszervezetek tudomásul sem tudják venni azt az életpályamodellt, amelyben nem szerepel bérfejlesztés. Elfogadhatatlan, hogy különféle illetménykiegészítésekkel - az adószabályok változása miatti kompenzációval, majd jövőre a bértábla miatti anomáliák kiküszöbölésére adott kiegészítéssel - toldozgatja a kormány a béreket - hangsúlyozza Árok Kornél.

Jelenleg egy beosztott tűzoltó átlagosan nettó 80-90 ezer, egy sofőr 90-100 ezer forintot visz haza. Idén már 3-5 százalékos elvándorlással lehet számolni. A jövő év elején pedig arra lehet számítani, hogy az állomány 10-15 százaléka más munka után fog nézni. Jelentős számuk Nyugat-Európában próbál meg boldogulni - mondta el érdeklődésünkre a szakszervezet elnöke.

Nincsenek életerős negyvenes, lébecoló rendvédelmisek

Elkeserítő, hogy a közvélemény bedőlt annak a kormányzati kommunikációnak, hogy tele van az ország életerős, negyvenes szolgálati nyugdíjasokkal, akiket újra hadra lehetne fogni - állítják egyöntetűen a rendvédelmi szakszervezetek vezetői. Hangsúlyozzák: a nyugdíjasoknak - nagyon kevés kivétellel - egészségügyi okok miatt kellett elhagyniuk a pályát, vagy azért, mert fizikailag megsérültek, vagy azért, mert a munkavégzés jellegéből adódóan pszichikai, mentális problémával küzdöttek.

"Képzelje el mindenki azt a helyzetet, amikor egy kisgyermek kirohan egy kamion elé, és a tűzoltóknak kell darabokban összeszedni a szétzúzott testét. Ki tudja ezt a drámát feldolgozni?" - kérdezi Árok Kornél.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07