5 °C Budapest

Így nő a rendőrök fizetése: itt a titkos életpályamodell

Pénzcentrum
2011. július 13. 12:48

Szimbólum lesz a rendfokozat A Pénzcentrum.hu birtokába jutott rendészeti életpályamodell szerint átlagosan 30 százalékkal emelkedne 2014-re a rendőrök, valamint az egyéb fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak illetménye. A rendfokozatok szimbolikussá válnak, a kapott fizetés összege nagyban függne a teljesítménytől, illetve az elvégzett munkatehertől.

A munka fokozott veszélyessége, a kedvezőtlenebb munkakörülmények, valamint az egyes állampolgári jogok korlátozása miatt 2014-re a jelenleginél 30 százalékkal magasabb szintre kell hozni a rendőrök, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény hatálya alá tartozók illetményét - áll a Pénzcentrum.hu birtokába jutott rendészeti életpályamodellben. Ez azonban nem jelentené azt, hogy mindenkinek 30 százalékkal növekedne a fizetése. A javadalmazási rendszert ugyanis alaposan átszabnák az új modell szerint.

Az új bérrendszer fontos eleme, hogy a juttatás összege nagyban függne a teljesítménytől, illetve az elvégzett munkatehertől. Emellett az illetménynek tükröznie kell a hivatásos állományon belül elfoglalt helyet, és összhangban kell lennie a képzési előmeneteli rendszerrel.

Az illetményrendszer átalakításánál alapvető követelmény, hogy senkinek ne csökkenjen a fizetése. Ezt úgy valósítanák meg, ha a dolgozó jelenlegi elért bére addig nem változik, amíg a bérkoncepció szerinti bérrendszer alapján megállapítható bér el nem éri, illetve meg nem haladja a jelenlegi bérét. Mindemellett fontos kritériumként fogalmazza meg a koncepció, hogy olyan rendszert kell kialakítani, amely a pályán maradásra ösztönzi a jelenleg aktív hivatásosokat.

Új elem, hogy plusz illetményt kaphatnak azok a hivatásosok, akik a kormány által kiemeltnek nyilvánított településeken, vagy területeken dolgoznak. A különleges körülmények között dolgozók - melyek köre rendkívül szűk - külön pótlékban részesülnek.
Az átalakítás fontos eleme, hogy megszüntetnék a mostani átláthatatlan pótlékrendszert. Cél, hogy egyszámjegyűre csökkenjen a jelenleg 40 feletti pótlékszám.


Fókuszban a munkakör értéke és a teljesítmény

A megújuló közszolgálati rendszer egyik legfontosabb változása, hogy szakítani kíván közszolgálat teljesítményétől független, folyamatos és garantált, álságos egyenlősdit kifejező előmeneteli és illetményrendszerével - áll a dokumentumban. Az új rendszer középpontjában az ellátott munkakör értéke és az azt megvalósító közszolga teljesítménye áll.

A jelenlegi beosztási és rendfokozati szerkezet nagyon korlátozottan ismeri el az azonos beosztáson belüli mélyebb szakirányú ismereteket és a tapasztalatokat, és azt az igényt, hogy a hivatásos állományú ezekre épített minőségi munkája alapján részesüljön magasabb illetményben.

A mostani rendszer elsősorban az állami végzettség szintjei szerint szelektál. Az új életpályamodell viszont egyenrangú besorolási szempontként kezeli a szakirányú szakmai végzettséget.


Átalakul a besorolási rendszer

Az azonos szintű állami és szakmai végzettséghez kötött beosztási csoportok rangosztályokká (munkaköri osztályokká) szerveződnek. A munkaköri osztályok, elnevezésükben igazodnak a történelmileg kialakult állománykategóriák és rendfokozatok elnevezéséhez.

A rendfokozatok elveszítik eddigi tartalmukat, a jövőben az adott beosztási csoport megnevezésére használják. Ezeken belül különféle munkaköri (beosztási) csoportok jönnek létre, amelyek jellemzően azonos szintű szakirányú szakmai végzettségekkel tölthetők be.
Ezáltal megszűnik az előléptetés jelenlegi rendszere, a "rang" alapvetően a betöltött munkakörhöz kötődik, amelynek besorolása viszont a befektetett tudást és elsajátított képesség, tapasztalat értékét fejezi ki.

A rendfokozat szó így kiüresedik (szimbólummá válik), mivel az előlépés fogalma a jövőben nem a következő rendfokozat elérését, hanem a magasabb rangosztályba vagy munkaköri csoportba történő kinevezést jelenti majd.


Tanulni, tanulni, tanulni

A magasabb beosztási csoportba történő kinevezés alapfeltétele a magasabb beosztáshoz meghatározott szakirányú állami és/vagy szakmai végzettségek megszerzése. Egyes rangosztályok esetében, a rangosztályon belüli munkaköri csoport-szintek közötti előresorolás feltétele lehet az előírt rendészeti szaktanfolyamok elvégzése, illetve a kötelező továbbképzési rendszerben mutatott aktivitás és eredményesség is.

A jövőben lehetővé tennék, hogy önkéntes alapon, bizonyos számú jelentkező a munkáltató kezdeményezése nélkül is, versenyvizsga sikeres teljesítésével, részt vehessen magasabb beosztás betöltésére jogosító szakirányú szakmai képzésben.

A képzési szerkezetet úgy célszerű átalakítani, hogy az egymásra épülő oktatási formák kizárják az ismétlődő képzési tartalmakat. Összesen 12 modult alakítanának ki a szakirányú rész-szakképesítéstől a szakirányú tudományos fokozatig.


Miből áll ösze a bér?

- Köztisztviselői illetményalap

- Rangosztályokhoz tartozó szorzó, ehhez igazodik a beosztási (munkaköri) illetmény, amelyben eltérés lehet a dolgozók között

- Rendfokozati illetmény (Az eltérő szinteken azonos beosztásban dolgozók bére 20 százalék különbség van. A területi szinten dolgozó beosztott ennyivel keres többet a helyi szintű rendőri szerv dolgozójánál. A vezető 30 százalékkal keres többet a beosztottnál; a következő vezetői beosztást betöltő ennél a vezetőnél 20 százalékkal keres többet.)

- Szolgálati idő után járó illetmény (az alapilletmény - rendfokozati és beosztási munkaköri illetmény - tényleges szolgálati időtől függően meghatározott része, legfeljebb 20 százaléka.

- A teljesítmény alapján járó kiegészítés, a kialakított rendszeren felüli juttatás, ami a dolgozó bérének 20 százaléka

- Az egyes kiemelt településeken, vagy területen dolgozókat preferáló 20 százalékos kiegészítő pótlék

- A különleges körülmények között dolgozók Munka Törvénykönyve szerinti, a köztisztviselői illetményalapra számított 15 százalékos, valamint egyéb pótlék címén a köztisztviselői illetményalapra számított 25 százalékos illetménykiegészítése


Hogyan alakulnak a rendőrségi fokozatok?

Nagyításhoz KATTINTS a képre!

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?