19 °C Budapest

Jönnek a nyugdíjperek: nem adják jogaikat a rendvédelmisek

2011. július 5. 17:35

Az Európai Bíróságig is elmennek szolgálati nyugdíjuk védelmében a tűzoltók és a rendőrök. Ennek érdekében közös pertársaság létrehozását szorgalmazzák.

Nemzetközi jogszabályokba ütköznek a szolgálati nyugdíjak átalakítására vonatkozó kormányzati elképzelések, mert sértik a szerzett jogok védelmére vonatkozó rendelkezéseket - véli neves jogászok álláspontjára támaszkodva a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete és a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége.

A kormány a néhány hete elfogadott alkotmánymódosítással összhangban olyan törvénymódosításra készül, amely megszüntetné a szolgálati nyugdíjrendszert, az 57 év alattiak szolgálati nyugdíját átneveznék jövedelempótló juttatásnak. Ezzel az érintettek elveszítenék mindazt a védettséget és egyéb pluszjuttatást, amely a nyugdíjhoz kötődik.

KATTINTS! Tényleg vége minden korhatár előtti nyugdíjnak

Mint azt korábban a Pénzcentrum.hu megírta, adófizetéssel kényszerítené a kormány az öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő szolgálati nyugdíjasokat arra, hogy ismét dolgozzanak.Az érintettek önkéntes alapon dönthetnének arról, hogy visszatérnek-e a munka világába.

Aki viszont úgy dönt, hogy továbbra is nyugállományban marad, annak a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár (ami fokozatosan 65 évre emelkedik) eléréséig a nyugdíjából 16 százalékos adót kell fizetnie. Annyi lenne a könnyítés, hogy a levonással terhelt nyugdíj összege nem lehetne kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér 1,5-szeresénél (ez jelenleg 117 ezer forint).

KATTINTS! Adóviperával üldözi a kormány a nyugdíjas rendvédelmiseket

Az érdekképviseleti szövetségek szerint nem lehet arra számítani, hogy az Alkotmánybíróság érdemben foglalkozna a kérdéssel. Az alkotmány nemrégiben elfogadott módosítása - mely szerint jövedelempótló támogatássá lehet átalakítani, s adott esetben el is lehet vonni az öregségi korhatár betöltése előtt kapott nyugdíjakat - ugyanis megteremti a jogi hátteret a tervezett változtatásoknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Marad a nemzetközi bíróság. Ahhoz azonban, hogy valaki nemzetközi bírósághoz fordulhasson, előbb végig kell járnia a hazai bírósági utat. A szakszervezetek úgy vélik, hogy a hazai bíróságokon a pereket el fogják veszíteni. Az egész pereskedés - beleértve a nemzetközi jogorvoslatot is - jogerős lezárásának várható ideje 2-5 év közé tehető.

Együtt nagyobb a nyerés esélye?

Az elmúlt hetekben több kezdeményezés látott napvilágot pertársaságok alakítására. A rendőr, illetve a tűzoltó szakszervezet szerint nagyobb a pernyerés esélye, ha egységes pertársaság jön létre. Ezen belül három nagy csoportot kell megkülönböztetni: az aktív dolgozókat, akiknek még nincs rögzített nyugdíjuk, az aktív, de már rögzített nyugdíjjal rendelkezőket, valamint az 57 év alatti szolgálati nyugdíjasokat. Ha létrejön az egységes pertársaság, akkor a tagokat egy a ,,Hivatásunk Védelmében" létrejövő közös egyesületbe szeretnék tömöríteni.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?