16 °C Budapest

Bukják a béremelést jövőre a közszolgák

2011. július 26. 15:45

Befagyasztaná jövőre a kormány a közszférában dolgozók illetményeit - derül ki a 2012. évi költségvetés tervezéséhez készített tájékoztatóból. Így egyelőre csak remény marad a hivatásosoknak, illetve az egészségügyi dolgozóknak ígért illetményemelés.

Változatlan mértékű illetményalappal és közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni a jövő évi költségvetés tervezésekor az egyes tárcáknak. Intézményfejlesztés címén sem lehet növelni a személyi juttatásokra szánt előirányzatot - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NgM) által készített a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges feltételekről és érvényesítendő követelményekre vonatkozó tájékoztatóból.

A tájékoztató szerint a 2011. évben végrehajtott létszámcsökkentés következtében elbocsátott, de még felmentési idejüket töltő személyeket a létszámban már nem kell szerepeltetni. A személyi juttatásokat úgy kell megtervezni, hogy az fedezetet nyújtson a törvény szerinti kifizetésekre. Az elbocsátásokból eredő kifizetésekre külön alapot kell létrehozni, azt nem lehet a várható megtakarításokra alapozni.

A nem rendszeres személyi juttatások előirányzatát sem lehet növelni a 2011. évi eredeti előirányzathoz képest. A külső személyi juttatásokat a lehető legminimálisabb mértékre kell csökkenteni. E cél eléréséhez felül kell vizsgálni különösen a megbízási szerződéseket.


Hol van a bérkompenzáció?

Nem szerepel ugyanakkor az útmutatóban, hogy külön keretet kellene képezni az alacsony keresetű munkavállalóknál az adójóváírás fokozatos szűkítését kompenzáló bérkiegészítésre. A kompenzáció szükségszerűségét rögzíti a 2011-2015-re vonatkozó konvergencia program.

Az idei évben 22 milliárd forint forrást különítettek el a költségvetésben a bérkompenzációra. Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta: a KSH által készített statisztika szerint egyes ágazatokban (oktatás, egészségügy) az átlagosan havi bruttó 5300 forintos kiegészítés nem is volt elegendő az adójóváírás csökkentéséből eredő keresetkiesés ellensúlyozására. 

KATTINTS! Na ők jártak igazán jól az új adócsomaggal


A versenyszférában bruttó 4,4 százalékos béremelés

A tájékoztatóból az is kiderül, hogy a társadalombiztosítási (egészségbiztosítási, nyugdíjbiztosítási) alapok költségvetésének tervezésekor a versenyszférában 4,4 százalékos bruttó keresetemelkedésre számít a nemzetgazdasági tárca. Emellett 3,5 százalékra becsüli a fogyasztói árak növekedését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Egyelőre hiába várják a fizetésemelést a rendőrök

A Pénzcentrum.hu által korábban bemutatott rendészeti életpályamodell-tervezet szerint átlagosan 30 százalékkal emelkedne 2014-re a rendőrök, valamint az egyéb fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak illetménye. KATTINTS Így nő a rendőrök fizetése: itt a titkos életpályamodell

A 2012. évi költségvetés készítését megalapozó tájékoztatóból viszont egyelőre úgy tűnik, hogy jövőre ebből egy fillért sem látnának a rendőrök. Kónya Péter, a a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke korábban a Pénzcentrum.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy megközelítően 40 százalékos azonnali bérrendezésre lenne szükség az elmúlt 6-7 év bérbefagyasztásának kompenzálásához.

Emellett törvénybe kellene iktatni, hogy az illetményalap minden évben automatikusan növekszik az infláció mértékével. Ez amiatt is különösen indokolt lenne, mert a rendvédelmi dolgozóknak erősen korlátozottak az érdekérvényesítési lehetőségei.


Az orvosoknak is csak remény marad a béremelés?

Az orvosok a nettó fizetések duplázódását várják el a kormányzattól. Arra az esetre, ha ezt nem sikerül teljesíteni, kilátásba helyezték, hogy tömegesen elhagyják az országot. Egyelőre az instrukcióban nem szerepel arra vonatkozó utalás, hogy változnának az ebben az ágazatban dolgozók illetményszorzói.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25