13 °C Budapest

Bukják a béremelést jövőre a közszolgák

2011. július 26. 15:45

Befagyasztaná jövőre a kormány a közszférában dolgozók illetményeit - derül ki a 2012. évi költségvetés tervezéséhez készített tájékoztatóból. Így egyelőre csak remény marad a hivatásosoknak, illetve az egészségügyi dolgozóknak ígért illetményemelés.

Változatlan mértékű illetményalappal és közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni a jövő évi költségvetés tervezésekor az egyes tárcáknak. Intézményfejlesztés címén sem lehet növelni a személyi juttatásokra szánt előirányzatot - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NgM) által készített a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges feltételekről és érvényesítendő követelményekre vonatkozó tájékoztatóból.

A tájékoztató szerint a 2011. évben végrehajtott létszámcsökkentés következtében elbocsátott, de még felmentési idejüket töltő személyeket a létszámban már nem kell szerepeltetni. A személyi juttatásokat úgy kell megtervezni, hogy az fedezetet nyújtson a törvény szerinti kifizetésekre. Az elbocsátásokból eredő kifizetésekre külön alapot kell létrehozni, azt nem lehet a várható megtakarításokra alapozni.

A nem rendszeres személyi juttatások előirányzatát sem lehet növelni a 2011. évi eredeti előirányzathoz képest. A külső személyi juttatásokat a lehető legminimálisabb mértékre kell csökkenteni. E cél eléréséhez felül kell vizsgálni különösen a megbízási szerződéseket.


Hol van a bérkompenzáció?

Nem szerepel ugyanakkor az útmutatóban, hogy külön keretet kellene képezni az alacsony keresetű munkavállalóknál az adójóváírás fokozatos szűkítését kompenzáló bérkiegészítésre. A kompenzáció szükségszerűségét rögzíti a 2011-2015-re vonatkozó konvergencia program.

Az idei évben 22 milliárd forint forrást különítettek el a költségvetésben a bérkompenzációra. Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta: a KSH által készített statisztika szerint egyes ágazatokban (oktatás, egészségügy) az átlagosan havi bruttó 5300 forintos kiegészítés nem is volt elegendő az adójóváírás csökkentéséből eredő keresetkiesés ellensúlyozására. 

KATTINTS! Na ők jártak igazán jól az új adócsomaggal


A versenyszférában bruttó 4,4 százalékos béremelés

A tájékoztatóból az is kiderül, hogy a társadalombiztosítási (egészségbiztosítási, nyugdíjbiztosítási) alapok költségvetésének tervezésekor a versenyszférában 4,4 százalékos bruttó keresetemelkedésre számít a nemzetgazdasági tárca. Emellett 3,5 százalékra becsüli a fogyasztói árak növekedését.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


Egyelőre hiába várják a fizetésemelést a rendőrök

A Pénzcentrum.hu által korábban bemutatott rendészeti életpályamodell-tervezet szerint átlagosan 30 százalékkal emelkedne 2014-re a rendőrök, valamint az egyéb fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak illetménye. KATTINTS Így nő a rendőrök fizetése: itt a titkos életpályamodell

A 2012. évi költségvetés készítését megalapozó tájékoztatóból viszont egyelőre úgy tűnik, hogy jövőre ebből egy fillért sem látnának a rendőrök. Kónya Péter, a a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke korábban a Pénzcentrum.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy megközelítően 40 százalékos azonnali bérrendezésre lenne szükség az elmúlt 6-7 év bérbefagyasztásának kompenzálásához.

Emellett törvénybe kellene iktatni, hogy az illetményalap minden évben automatikusan növekszik az infláció mértékével. Ez amiatt is különösen indokolt lenne, mert a rendvédelmi dolgozóknak erősen korlátozottak az érdekérvényesítési lehetőségei.


Az orvosoknak is csak remény marad a béremelés?

Az orvosok a nettó fizetések duplázódását várják el a kormányzattól. Arra az esetre, ha ezt nem sikerül teljesíteni, kilátásba helyezték, hogy tömegesen elhagyják az országot. Egyelőre az instrukcióban nem szerepel arra vonatkozó utalás, hogy változnának az ebben az ágazatban dolgozók illetményszorzói.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?