Rendőrfizetések: kormányzati lózung a 30 százalékos béremelés

Pénzcentrum
2011. július 15. 11:02

Valójában reálbércsökkenést jelent a rendőröknek 2014-ig ígért béremelés. Az alacsony jövedelmeknél előírt kötelező nettó kereset szinten tartás miatti béremelés, valamint a Pénzcentrum.hu által korábban megszellőztetett nyugdíjkoncepcióban szereplő egyéni járulékemelés miatti bérbruttósítás pont kiadja az ígért 30 százalékos illetményemelést. Tehát a jól hangzó bérfejlesztés csak ahhoz lenne elég, hogy ne csökkenjenek a nettó keresetek, az infláció miatt viszont rosszabbul járnának a rendőrök.

Mint azt július 13-án a Pénzcentrum.hu közölte, elkészült a rendészeti életpálya-modell tervezete, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy átlagosan 30 százalékkal emelkedne 2014-re a rendőrök, valamint az egyéb fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak illetménye. A 30 százalékos bérfejlesztés első ránézésre jelentősnek tűnik, de ahogy mondani szokták: "nem mind arany, ami fénylik".

A kormány jövőre is fenn kívánja tartani a közszférában a bérkompenzációt, amely ahhoz szükséges, hogy az adóváltozások miatt az alacsonyabb jövedelműeknek - jellemzően a bruttó 300 ezer forint alatti kategóriában - ne csökkenjen a nettó bérük. Ehhez az érintetteknek évente összességében megközelítően 5 százalékkal kell növelni a bruttó jövedelmüket. Ez három év alatt - a mindig növekvő bázis miatt, amire az 5 százalékos emelés rakódik - összesen 15,8 százalékos béremelést jelent - magyarázta a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József okleveles adószakértő.

Bekavar a nyugdíjrendszer átalakítása is

A lapunk által megszellőztetett nyugdíjkoncepció szerint jövőre bevezetnék az egyéni számlás nyugdíjrendszert. Ennek röviden az a lényege, hogy a magánszemély az általa befizetett egyéni járulékok alapján kapna nyugdíjat. Ezzel együtt a jelenlegi 10 százalékról 20 százalékra emelnék a munkavállalói nyugdíjjárulékot, úgy, hogy közben a munkáltatói járulékot csökkentenék. A fő csapásirány szerint ezt úgy valósítanák meg, hogy a munkáltató által ma lerótt járulék egy részét áttennék a munkavállaló bérébe, vagyis "felbruttósítanák" a járulékkal a jövedelmet.

Első ránézésre eléggé bonyolult képlet alapján a 20 százalékos egyéni járulék úgy jön ki, ha a jelenlegi bruttó béreket 13,5 százalékkal felszorozzák, vagyis megemelik. Ha ezt hozzáadjuk a nettó keresetek szinten tartásához három év alatt szükséges 15,8 százalékos béremeléshez, máris 29,3 százaléknál tartunk. 

A számítás részleteiért KATTINTS Nyugdíjreform: lőttek a 16 százalékos személyi jövedelemadónak

No, és itt jutunk el ahhoz, hogy a rendőröknek beígért 30 százalékos béremelés valójában semmi más, mint ügyes kormányzati kommunikációs fogás, amely csak a tervezett adóváltozásokból adódó keresetcsökkenés kiküszöböléséhez, valamint a nyugdíjjárulék-emelés miatti szuperbruttósításhoz elegendő - hívja fel a figyelmet Angyal József.

A kiszivárgott kormányzati tervek alapján készített számítások szerint valamennyi bruttó 300 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező munkavállalónak összességében 30 százalékos béremelést kell kapnia a következő három évben ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó fizetésük. Így a rendőröknek beígért illetményemelés valójában semmivel sem honorálná a munka fokozott veszélyességét, a kedvezőtlenebb munkakörülményeket, valamint az egyes állampolgári jogok korlátozását, ellentétben az életpályamodell-tervezetben megfogalmazott céllal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Azonnali 40 százalékos emelést sürgetnek a rendőrök


Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke korábban a Pénzcentrum.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy megközelítően 40 százalékos azonnali bérrendezésre lenne szükség az elmúlt 6-7 év bérbefagyasztásának kompenzálásához. Emellett törvénybe kellene iktatni, hogy az illetményalap minden évben automatikusan növekszik az infláció mértékével. Ez amiatt is különösen indokolt lenne, mert a rendvédelmi dolgozóknak erősen korlátozottak az érdekérvényesítési lehetőségei.

A miniszter szerint
fogadókész a kormány
Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Devecserben az MTI Hírcentrum kérdésére annyit mondott: ahogy elkészül a törvény szövegszerű változata, közzéteszik azt. A tárcavezető hozzátette: A Belügyminisztérium be fogja tartani a szakszervezetekkel kötött előzetes megállapodást. Meggyőződése szerint a kormányis akceptálja majd a megállapodást.


A szakszervezeti vezető szerint a jelenlegi cafetéria-juttatások összegével is az illetményt kellene növelni. Ez a támogatási arra jó, hogy az állam a saját dolgozóin takarékoskodjon. A cafetériára költhető összeg ugyanis nem garantált, bármikor csökkenthető, elvonható, ráadásul nem számít bele a nyugdíjalapba - hangsúlyozta.

Utóbbi kívánságuk úgy tűnik, részben meghallgatásra talált a rendészeti életpályamodell kidolgozóinál. A tervezet szerint ugyanis úgy alakítanák át a cafetéria-rendszert, hogy az utalványok helyett előtérbe helyeznék a pénzbeli támogatásokat. 

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem