21 °C Budapest

Rendőrfizetések: kormányzati lózung a 30 százalékos béremelés

Pénzcentrum
2011. július 15. 11:02

Valójában reálbércsökkenést jelent a rendőröknek 2014-ig ígért béremelés. Az alacsony jövedelmeknél előírt kötelező nettó kereset szinten tartás miatti béremelés, valamint a Pénzcentrum.hu által korábban megszellőztetett nyugdíjkoncepcióban szereplő egyéni járulékemelés miatti bérbruttósítás pont kiadja az ígért 30 százalékos illetményemelést. Tehát a jól hangzó bérfejlesztés csak ahhoz lenne elég, hogy ne csökkenjenek a nettó keresetek, az infláció miatt viszont rosszabbul járnának a rendőrök.

Mint azt július 13-án a Pénzcentrum.hu közölte, elkészült a rendészeti életpálya-modell tervezete, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy átlagosan 30 százalékkal emelkedne 2014-re a rendőrök, valamint az egyéb fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak illetménye. A 30 százalékos bérfejlesztés első ránézésre jelentősnek tűnik, de ahogy mondani szokták: "nem mind arany, ami fénylik".

A kormány jövőre is fenn kívánja tartani a közszférában a bérkompenzációt, amely ahhoz szükséges, hogy az adóváltozások miatt az alacsonyabb jövedelműeknek - jellemzően a bruttó 300 ezer forint alatti kategóriában - ne csökkenjen a nettó bérük. Ehhez az érintetteknek évente összességében megközelítően 5 százalékkal kell növelni a bruttó jövedelmüket. Ez három év alatt - a mindig növekvő bázis miatt, amire az 5 százalékos emelés rakódik - összesen 15,8 százalékos béremelést jelent - magyarázta a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József okleveles adószakértő.

Bekavar a nyugdíjrendszer átalakítása is

A lapunk által megszellőztetett nyugdíjkoncepció szerint jövőre bevezetnék az egyéni számlás nyugdíjrendszert. Ennek röviden az a lényege, hogy a magánszemély az általa befizetett egyéni járulékok alapján kapna nyugdíjat. Ezzel együtt a jelenlegi 10 százalékról 20 százalékra emelnék a munkavállalói nyugdíjjárulékot, úgy, hogy közben a munkáltatói járulékot csökkentenék. A fő csapásirány szerint ezt úgy valósítanák meg, hogy a munkáltató által ma lerótt járulék egy részét áttennék a munkavállaló bérébe, vagyis "felbruttósítanák" a járulékkal a jövedelmet.

Első ránézésre eléggé bonyolult képlet alapján a 20 százalékos egyéni járulék úgy jön ki, ha a jelenlegi bruttó béreket 13,5 százalékkal felszorozzák, vagyis megemelik. Ha ezt hozzáadjuk a nettó keresetek szinten tartásához három év alatt szükséges 15,8 százalékos béremeléshez, máris 29,3 százaléknál tartunk. 

A számítás részleteiért KATTINTS Nyugdíjreform: lőttek a 16 százalékos személyi jövedelemadónak

No, és itt jutunk el ahhoz, hogy a rendőröknek beígért 30 százalékos béremelés valójában semmi más, mint ügyes kormányzati kommunikációs fogás, amely csak a tervezett adóváltozásokból adódó keresetcsökkenés kiküszöböléséhez, valamint a nyugdíjjárulék-emelés miatti szuperbruttósításhoz elegendő - hívja fel a figyelmet Angyal József.

A kiszivárgott kormányzati tervek alapján készített számítások szerint valamennyi bruttó 300 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező munkavállalónak összességében 30 százalékos béremelést kell kapnia a következő három évben ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó fizetésük. Így a rendőröknek beígért illetményemelés valójában semmivel sem honorálná a munka fokozott veszélyességét, a kedvezőtlenebb munkakörülményeket, valamint az egyes állampolgári jogok korlátozását, ellentétben az életpályamodell-tervezetben megfogalmazott céllal.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


Azonnali 40 százalékos emelést sürgetnek a rendőrök


Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke korábban a Pénzcentrum.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy megközelítően 40 százalékos azonnali bérrendezésre lenne szükség az elmúlt 6-7 év bérbefagyasztásának kompenzálásához. Emellett törvénybe kellene iktatni, hogy az illetményalap minden évben automatikusan növekszik az infláció mértékével. Ez amiatt is különösen indokolt lenne, mert a rendvédelmi dolgozóknak erősen korlátozottak az érdekérvényesítési lehetőségei.

A miniszter szerint
fogadókész a kormány
Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Devecserben az MTI Hírcentrum kérdésére annyit mondott: ahogy elkészül a törvény szövegszerű változata, közzéteszik azt. A tárcavezető hozzátette: A Belügyminisztérium be fogja tartani a szakszervezetekkel kötött előzetes megállapodást. Meggyőződése szerint a kormányis akceptálja majd a megállapodást.


A szakszervezeti vezető szerint a jelenlegi cafetéria-juttatások összegével is az illetményt kellene növelni. Ez a támogatási arra jó, hogy az állam a saját dolgozóin takarékoskodjon. A cafetériára költhető összeg ugyanis nem garantált, bármikor csökkenthető, elvonható, ráadásul nem számít bele a nyugdíjalapba - hangsúlyozta.

Utóbbi kívánságuk úgy tűnik, részben meghallgatásra talált a rendészeti életpályamodell kidolgozóinál. A tervezet szerint ugyanis úgy alakítanák át a cafetéria-rendszert, hogy az utalványok helyett előtérbe helyeznék a pénzbeli támogatásokat. 

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?