13 °C Budapest

Rendőrfizetések: kormányzati lózung a 30 százalékos béremelés

Pénzcentrum
2011. július 15. 11:02

Valójában reálbércsökkenést jelent a rendőröknek 2014-ig ígért béremelés. Az alacsony jövedelmeknél előírt kötelező nettó kereset szinten tartás miatti béremelés, valamint a Pénzcentrum.hu által korábban megszellőztetett nyugdíjkoncepcióban szereplő egyéni járulékemelés miatti bérbruttósítás pont kiadja az ígért 30 százalékos illetményemelést. Tehát a jól hangzó bérfejlesztés csak ahhoz lenne elég, hogy ne csökkenjenek a nettó keresetek, az infláció miatt viszont rosszabbul járnának a rendőrök.

Mint azt július 13-án a Pénzcentrum.hu közölte, elkészült a rendészeti életpálya-modell tervezete, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy átlagosan 30 százalékkal emelkedne 2014-re a rendőrök, valamint az egyéb fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak illetménye. A 30 százalékos bérfejlesztés első ránézésre jelentősnek tűnik, de ahogy mondani szokták: "nem mind arany, ami fénylik".

A kormány jövőre is fenn kívánja tartani a közszférában a bérkompenzációt, amely ahhoz szükséges, hogy az adóváltozások miatt az alacsonyabb jövedelműeknek - jellemzően a bruttó 300 ezer forint alatti kategóriában - ne csökkenjen a nettó bérük. Ehhez az érintetteknek évente összességében megközelítően 5 százalékkal kell növelni a bruttó jövedelmüket. Ez három év alatt - a mindig növekvő bázis miatt, amire az 5 százalékos emelés rakódik - összesen 15,8 százalékos béremelést jelent - magyarázta a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József okleveles adószakértő.

Bekavar a nyugdíjrendszer átalakítása is

A lapunk által megszellőztetett nyugdíjkoncepció szerint jövőre bevezetnék az egyéni számlás nyugdíjrendszert. Ennek röviden az a lényege, hogy a magánszemély az általa befizetett egyéni járulékok alapján kapna nyugdíjat. Ezzel együtt a jelenlegi 10 százalékról 20 százalékra emelnék a munkavállalói nyugdíjjárulékot, úgy, hogy közben a munkáltatói járulékot csökkentenék. A fő csapásirány szerint ezt úgy valósítanák meg, hogy a munkáltató által ma lerótt járulék egy részét áttennék a munkavállaló bérébe, vagyis "felbruttósítanák" a járulékkal a jövedelmet.

Első ránézésre eléggé bonyolult képlet alapján a 20 százalékos egyéni járulék úgy jön ki, ha a jelenlegi bruttó béreket 13,5 százalékkal felszorozzák, vagyis megemelik. Ha ezt hozzáadjuk a nettó keresetek szinten tartásához három év alatt szükséges 15,8 százalékos béremeléshez, máris 29,3 százaléknál tartunk. 

A számítás részleteiért KATTINTS Nyugdíjreform: lőttek a 16 százalékos személyi jövedelemadónak

No, és itt jutunk el ahhoz, hogy a rendőröknek beígért 30 százalékos béremelés valójában semmi más, mint ügyes kormányzati kommunikációs fogás, amely csak a tervezett adóváltozásokból adódó keresetcsökkenés kiküszöböléséhez, valamint a nyugdíjjárulék-emelés miatti szuperbruttósításhoz elegendő - hívja fel a figyelmet Angyal József.

A kiszivárgott kormányzati tervek alapján készített számítások szerint valamennyi bruttó 300 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező munkavállalónak összességében 30 százalékos béremelést kell kapnia a következő három évben ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó fizetésük. Így a rendőröknek beígért illetményemelés valójában semmivel sem honorálná a munka fokozott veszélyességét, a kedvezőtlenebb munkakörülményeket, valamint az egyes állampolgári jogok korlátozását, ellentétben az életpályamodell-tervezetben megfogalmazott céllal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Azonnali 40 százalékos emelést sürgetnek a rendőrök


Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke korábban a Pénzcentrum.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy megközelítően 40 százalékos azonnali bérrendezésre lenne szükség az elmúlt 6-7 év bérbefagyasztásának kompenzálásához. Emellett törvénybe kellene iktatni, hogy az illetményalap minden évben automatikusan növekszik az infláció mértékével. Ez amiatt is különösen indokolt lenne, mert a rendvédelmi dolgozóknak erősen korlátozottak az érdekérvényesítési lehetőségei.

A miniszter szerint
fogadókész a kormány
Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Devecserben az MTI Hírcentrum kérdésére annyit mondott: ahogy elkészül a törvény szövegszerű változata, közzéteszik azt. A tárcavezető hozzátette: A Belügyminisztérium be fogja tartani a szakszervezetekkel kötött előzetes megállapodást. Meggyőződése szerint a kormányis akceptálja majd a megállapodást.


A szakszervezeti vezető szerint a jelenlegi cafetéria-juttatások összegével is az illetményt kellene növelni. Ez a támogatási arra jó, hogy az állam a saját dolgozóin takarékoskodjon. A cafetériára költhető összeg ugyanis nem garantált, bármikor csökkenthető, elvonható, ráadásul nem számít bele a nyugdíjalapba - hangsúlyozta.

Utóbbi kívánságuk úgy tűnik, részben meghallgatásra talált a rendészeti életpályamodell kidolgozóinál. A tervezet szerint ugyanis úgy alakítanák át a cafetéria-rendszert, hogy az utalványok helyett előtérbe helyeznék a pénzbeli támogatásokat. 

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?