13 °C Budapest

Bukják a béremelést jövőre a közszolgák

2011. július 26. 15:45

Befagyasztaná jövőre a kormány a közszférában dolgozók illetményeit - derül ki a 2012. évi költségvetés tervezéséhez készített tájékoztatóból. Így egyelőre csak remény marad a hivatásosoknak, illetve az egészségügyi dolgozóknak ígért illetményemelés.

Változatlan mértékű illetményalappal és közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni a jövő évi költségvetés tervezésekor az egyes tárcáknak. Intézményfejlesztés címén sem lehet növelni a személyi juttatásokra szánt előirányzatot - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NgM) által készített a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges feltételekről és érvényesítendő követelményekre vonatkozó tájékoztatóból.

A tájékoztató szerint a 2011. évben végrehajtott létszámcsökkentés következtében elbocsátott, de még felmentési idejüket töltő személyeket a létszámban már nem kell szerepeltetni. A személyi juttatásokat úgy kell megtervezni, hogy az fedezetet nyújtson a törvény szerinti kifizetésekre. Az elbocsátásokból eredő kifizetésekre külön alapot kell létrehozni, azt nem lehet a várható megtakarításokra alapozni.

A nem rendszeres személyi juttatások előirányzatát sem lehet növelni a 2011. évi eredeti előirányzathoz képest. A külső személyi juttatásokat a lehető legminimálisabb mértékre kell csökkenteni. E cél eléréséhez felül kell vizsgálni különösen a megbízási szerződéseket.


Hol van a bérkompenzáció?

Nem szerepel ugyanakkor az útmutatóban, hogy külön keretet kellene képezni az alacsony keresetű munkavállalóknál az adójóváírás fokozatos szűkítését kompenzáló bérkiegészítésre. A kompenzáció szükségszerűségét rögzíti a 2011-2015-re vonatkozó konvergencia program.

Az idei évben 22 milliárd forint forrást különítettek el a költségvetésben a bérkompenzációra. Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta: a KSH által készített statisztika szerint egyes ágazatokban (oktatás, egészségügy) az átlagosan havi bruttó 5300 forintos kiegészítés nem is volt elegendő az adójóváírás csökkentéséből eredő keresetkiesés ellensúlyozására. 

KATTINTS! Na ők jártak igazán jól az új adócsomaggal


A versenyszférában bruttó 4,4 százalékos béremelés

A tájékoztatóból az is kiderül, hogy a társadalombiztosítási (egészségbiztosítási, nyugdíjbiztosítási) alapok költségvetésének tervezésekor a versenyszférában 4,4 százalékos bruttó keresetemelkedésre számít a nemzetgazdasági tárca. Emellett 3,5 százalékra becsüli a fogyasztói árak növekedését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Egyelőre hiába várják a fizetésemelést a rendőrök

A Pénzcentrum.hu által korábban bemutatott rendészeti életpályamodell-tervezet szerint átlagosan 30 százalékkal emelkedne 2014-re a rendőrök, valamint az egyéb fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak illetménye. KATTINTS Így nő a rendőrök fizetése: itt a titkos életpályamodell

A 2012. évi költségvetés készítését megalapozó tájékoztatóból viszont egyelőre úgy tűnik, hogy jövőre ebből egy fillért sem látnának a rendőrök. Kónya Péter, a a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke korábban a Pénzcentrum.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy megközelítően 40 százalékos azonnali bérrendezésre lenne szükség az elmúlt 6-7 év bérbefagyasztásának kompenzálásához.

Emellett törvénybe kellene iktatni, hogy az illetményalap minden évben automatikusan növekszik az infláció mértékével. Ez amiatt is különösen indokolt lenne, mert a rendvédelmi dolgozóknak erősen korlátozottak az érdekérvényesítési lehetőségei.


Az orvosoknak is csak remény marad a béremelés?

Az orvosok a nettó fizetések duplázódását várják el a kormányzattól. Arra az esetre, ha ezt nem sikerül teljesíteni, kilátásba helyezték, hogy tömegesen elhagyják az országot. Egyelőre az instrukcióban nem szerepel arra vonatkozó utalás, hogy változnának az ebben az ágazatban dolgozók illetményszorzói.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem