9 °C Budapest

Rászáll az adóhatóság a szabotálókra: indul a különadó-mizéria

Pénzcentrum
2011. július 19. 14:02

Megkezdte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azoknak a magánszemélyeknek az ellenőrzését, akiknek a munkáltatói adatszolgáltatások szerint 98 százalékos különadót kellett volna fizetniük, de még bevallást sem nyújtottak be - tudta meg a Pénzcentrum.hu az adóhatóságtól. Összesen 438 adózó nem tett eleget a kötelezettségének.

Összesen 1331 magánszemélynek kellett volna május 20-ig 98 százalékos különadót fizetnie a munkaviszonya megszűnése okán kapott, meghatározott összeghatár fölötti jövedelmei után. Közülük viszont csak 893-an nyújtották be a bevallást a július 12-ei adatok szerint - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a az adóhatóság.

Ez azt jelenti, hogy az arra kötelezettek egyharmada megtagadta az adóbevallást a felmentése után kapott pénzekről, amelyek meghaladták a 3,5 millió, illetve - egyebek között állami vállalatok vezetőinél, polgármestereknél - a 2 millió forintot.

A parlamenti képviselők
sem úszták meg
Összesen 168 parlamenti képviselő kapott 2 millió forintnál nagyobb összegű felmentési díjat az Országgyűlési Hivatal által az adóhatóságnak megküldött adatszolgáltatás szerint. Összesen 107,2 millió forint juttatás után kell július 31-ig bevallaniuk, és megfizetniük a 98 százalékos különadót. Ez képviselőnként átlagosan 625 ezer forint adóterhet jelent - tudta meg a Pénzcentrum.hu.
További 56 magánszemélynek kell még adót fizetnie. Utóbbiakról - az adatszolgáltatatás adattartalma alapján - nem lehet megállapítani, hogy országgyűlési képviselői, alpolgármesteri vagy európai parlamenti képviselői minőségükben kaptak-e különadó-köteles jövedelmet. Nekik további 46 millió forint után kell átlagosan 805 ezer forint különadót fizetniük.


Még ennél is kevesebben fizették be az adót. A bevallásokban összesen 4,1 milliárd forint különadó-köteles jövedelmet tüntetett fel a 893 magánszemély. Ezután már 1,9 milliárd forint adót levontak a kifizetők. Így összesen még 2,1 milliárdot kellett volna az adózóknak befizetniük. Ebből viszont csak 1,38 milliárd forint folyt be.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a fennmaradó 747 millió forint különbözet abból eredhet, hogy az adózók fizetési könnyítést, illetve az adóteher mérséklését kérték.

Beindul az ellenőrzés

A Pénzcentrum.hu érdeklődésére a NAV közölte: megkezdte az érintett magánszemélyek ellenőrzését. A vizsgálatokról egyelőre még nincsenek értékelhető tapasztalatok, mivel túl rövid idő telt el a május 14-ei utolsó jogszabály-módosítás, illetve a bevallások feldolgozása óta. Így egyelőre még mulasztási bírságot sem szabott ki a hatóság, mivel erre csak azoknál van lehetőség, akiket ténylegesen ellenőriz.

Valóban mulasztottak-e a szabotálók?

Nem tudja megállapítani a NAV a kifizetőktől kapott adatszolgáltatások alapján, hogy kinek kellett volna valójában különadót fizetnie - hangsúlyozta kérdésünkre Angyal József okleveles adószakértő. Az adóhatóságnak kapcsolódó vizsgálatot kell tartania a kifizetőnél, hogy biztosan megállapíthassa, a magánszemélynek volt-e, és ha igen, mennyi különadó-fizetési kötelezettsége.

A munkáltatók által kiállított igazolások alapján ugyanis az adózók nem tudták jogszerűen bevallani a különadós jövedelmeket, és az adóhatóság sem veheti azokat készpénznek - szögezte le az adószakértő. Az adatszolgáltatási lapokon ugyanis a munkáltatóknak ömlesztve kellett megjelölniük a fizetendő különadó alapját. Különösen azoknál okoz ez gondot, akiknek 2010-ben szűnt meg a munkaviszonyuk, de már 2009-ben elkezdték letölteni a felmondási idejüket, és bizonyos összeget már akkor megkaptak. 

Az adószakértő szerint emiatt sem mulasztási bírságot, sem adóbírságot nem állapíthat meg jogszerűen az adóhatóság.

A konkrét példáért olvasd el korábbi cikkünket: Kiderült, mit titkol annyira az adóhatóság

A NAV korábban végig kötötte az ebet a karóhoz, hogy semmi probléma nincs a munkáltatói adatszolgáltatásokkal. Majd a Pénzcentrum.hu cikke nyomán az MTI-nek elismerte: "egyetértenek Angyal József okleveles adószakértő azon megállapításával, hogy a korábban kiadott igazolások nem, illetve nem minden esetben megfelelőek a bevallás kitöltéséhez akkor, ha a magánszemély munkavégzés alóli felmentése 2009-ben kezdődött, de a jogviszony megszűnése 2010-re esett".

Továbbra is fenntartja viszont a NAV azt a véleményét, hogy a kifizetői igazolások hiányosságából nem következik az, hogy a törvény végrehajthatatlan. A jogviszony megszűnésekor kapott igazolások, és a személyi jövedelemadó bevallás alapján a különadóval is el tudnak számolni az adózók.

És itt az adóhatóság újabb ellentmondása

Az adóhatóság a fentiek szerint elismerte, hogy az éveken átnyúló munkaviszony-megszüntetésnél a kapott adatok nem minden esetben megfelelőek a bevallás elkészítéséhez. Ezzel szemben a Pénzcentrum.hu kérdésére "hogyan tudták megállapítani, mennyit kell visszafizetni a 2009-2010-es éveken átnyúló végkielégítések után befizetett, de a törvénymódosítás miatt visszajáró adóból az adóhatóság

Összesen 273 milliót kaptak vissza a magánszemélyek
A NAV összesen 272 millió 962 ezer 459 forintot utalt vissza azoknak a magánszemélyeknek, akik még a május 14-ei törvénymódosítás előtt befizették a különadót a 2005-2009-es években végkielégítés, szabadságmegváltás címén, valamint a munkavégzés nélküli felmentési időre kapott juttatás után. Az adóhatóság közlése szerint valamennyi adózó határidőben megkapta a pénzét.

a következő választ adta:

"az adózók által benyújtott bevallások évenkénti bontásban tartalmazzák az egyes évekre vonatkozó különadó kötelezettséget, így az adózók fizetési kötelezettsége a bevallás adatai alapján megállapítható. Az ezen kötelezettségre teljesített befizetések pedig megjelennek az adózó folyószámláján, így a visszatérítendő összeg ezen két adat alapján megállapítható".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Angyal Józsefnek viszont továbbra is meggyőződése, hogy az éveken áthúzódó különadós jövedelmeknél a bevallásokból a NAV nem tudja megállapítani, hogy mennyi adót kell visszafizetni az érintetteknek.

Tehát annak, akit 2010-ben mentettek fel a munkaviszonyából, de már 2009-ben kapott ezen a jogcímen kifizetést, sürgősen önellenőrzést kell benyújtania, ha a munkáltatói adatszolgáltatás alapján töltötte ki a bevallását. Abban ugyanis ömlesztve szerepelnek a két évben összesen felmentés jogcímén kapott kifizetések. Ebből viszont visszajár az adó azután a juttatás után, amelyet még 2009-ben kapott meg a magánszemély.


Az Európai Bíróságig is eljuthatnak a különadó-perek

Az adóellenőrzés és a jogorvoslati út menetrendje:

- az adóhatóság kapcsolódó vizsgálatot rendel el a kifizetőnél

- az adóhatóság jegyzőkönyvet készít az ellenőrzésről

- a magánszemély észrevételt tehet a jegyzőkönyvre

- az adóhatóság határozatot hoz

- a magánszemély fellebbezhet

- a másodfokú adóhatóság határozatot hoz, amely jogerős közigazgatósági határozat

- a magánszemély a magyar bíróságon megtámadhatja a másodfokú adóhatóság határozatát

- ha a magánszemély veszít, az Európai Bíróságnál kérhet jogorvoslatot

Forrás: Angyal József okleveles adószakértő

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40