9 °C Budapest

Ezreket rúgnak ki a magyar közszférából

Pénzcentrum
2011. június 21. 15:02

A választási év után is folytatódnak a tömeges elbocsátások a közszférában. Ezt jelzi, hogy 2010. december 30. óta már összesen 697 magánszemélynek kellett különadót fizetnie a munkaviszonya megszűnése okán kapott jövedelmei után - tudta meg a Pénzcentrum.hu az adóhatóságtól. A négy hónapos adat több mint a fele a tavalyi egész évinek.

Az április végi adatok szerint összesen 697 magánszemélytől vontak le a munkáltatók 98 százalékos különadót a munkaviszonyuk megszűnése okán - közölte érdeklődésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A legújabb különadó-törvény módosítás 2010. december 30-án lépett hatályba. Így azokra, akiket 30-án, illetve 31-én küldtek el, már vonatkozott az a szabály, hogy a munkáltatók közvetlenül levonták a kifizetéseikből a 98 százalékos különadó-előleget.

A részletes adatok azt mutatják, hogy havonta átlagosan 170 magánszemélynek kell különadót fizetnie. Amennyiben ugyanez a trend folytatódna egész évben, akkor 2000-re duzzadna azoknak a száma, akiknek a 2, illetve 3,5 millió forint fölötti végkielégítését, szabadságmegváltás címén, illetve a felmentési időre kifizetett jövedelmeit lényegében elvonja az állam.

A 2010. évben a munkáltatói adatszolgáltatások alapján 1331 magánszemélynek kellett volna különadót fizetnie. Ezzel összehasonlítva megállapítható, hogy erősödik az elbocsátási hullám a közszférában.

Milliárdokat kaszál az állam

A költségvetés több mint 1 milliárd 8 millió forinttal gazdagodott a múlt év utolsó napjaiban, illetve a 2011-ben megszűnt munkaviszonyok után kifizetett jövedelmek különadójából. Az idei évre ezzel szemben összesen 1 milliárd forint adóbevételt tervezett be a kormány és fogadott el az Országgyűlés.

A korábbi évekre benyújtott különadó-bevallások alapján további 1,38 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, amiből június 10-ig még csak 230,4 millió forintot utalt vissza az adóhatóság azoknak, akiknek az Alkotmánybíróság korábbi döntése alapján mégsem kellett különadót fizetniük. Tehát sokszorosan túlteljesülhet a magánszemélyek különadójából az idei évre várt költségvetési előirányzat.

Mi lesz azokkal, akik szabotálták a 2010. évi különadó-bevallást?

Mint azt múlt pénteken a Pénzcentrum.hu megírta, az arra kötelezettek 40 százaléka, 530 magánszemély nem nyújtotta be az adóhatóságnak a 2010. évről a 98 százalékos különadóra vonatkozó bevallását. 

KATTINTS! Különadó: eltűntek a milliárdok! Szabotálják a bevallást

"Az a magánszemély, aki nem nyújtotta be határidőre a különadóról szóló bevallását, 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. A ténylegesen alkalmazott bírság összegét az adóhatóság az eset összes körülménye, elsősorban a késedelem időtartama alapján állapítja meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a magánszemély a bevallást nem pótolja, és az adóhatóság megindítja az ellenőrzést, akkor a fentieken túl a be nem vallott adó 50 százalékáig terjedő adóbírság kiszabásának is helye lehet. Mindezeken túl az esedékesség és az adó tényleges megfizetése között eltelt időszakra a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi pótlék is megállapítható" - áll a Pénzcentrum.hu kérdéseire küldött adóhatósági válaszlevélben. 

A NAV nem tudja eldönteni a rendelkezésére álló adatokból, hogy kinek kellett volna bevallást benyújtania. Attól, hogy a volt munkáltató megjelölt különadó alapot 2010-re, még nem biztos, hogy a magánszemélynek volt bevallási kötelezettsége. A mulasztási bírság kiszabásának feltételei nem állnak fenn, mert csak és kizárólag egy bevallás utólagos vizsgálata eljárásban derülhet ki, hogy volt-e különadó bevallási kötelezettsége a magánszemélynek - véli Angyal József okleveles adószakértő. Csak a volt munkáltatónál lefolytatott kapcsolódó vizsgálat után tudja a NAV is megállapítani a különadó alapját képező jövedelmeket a dolgozói bérkartonokból.

Kit ellenőriz az adóhatóság?

Az állami adóhatóság kockázatelemzés alapján választja ki ellenőrzésre az adózókat. Figyelembe veszik a bevallás hiányát, illetve azt is, ha eltérés van a munkáltatói adatszolgáltatások adatai és a magánszemélyek bevallásai között - válaszolta kérdésünkre a NAV. Az adóhatóság hozzáteszi: a törvényi változások miatt jogszerűen is eltréhetnek egymástól az adatok.

Mint azt a Pénzcentrum.hu is megírta, az éveken áthúzódó kifizetéseknél alacsonyabb lehet az adó alapja annál, mint ami a munkáltatói igazolásokon szerepel. Ezt a körülményt az adóhatóság az ellenőrzésre történő kiválasztás során is értékeli. A szelekciót más körülmények (a teljesség igénye nélkül: az eltérés nagysága, az adózói életút, a havi adó- és járulékbevallások adatai) is befolyásolják.

Angyal József szerint 40 százalék "szabotőr" mellett nem mehet el szó nélkül az adóhatóság. Az adószakértő továbbra is tartja magát ahhoz a véleményéhez, hogy a különadós jövedelmeket a rendelkezésükre álló információk alapján nem tudták jogszerűen bevallani a magánszemélyek.

Saját magának ásott vermet a kormány

Az adószakértő úgy véli, hogy a 2010. évről be nem nyújtott bevallások esetében is az ellenőrzések nyomán jöhet el az igazság pillanata: nem lehet visszamenőlegesen különadót kivetni. Ezt ráadásul nem is az alkotmány tiltja, hanem a már a Fidesz vezette kormány által módosított jogalkotásról szóló törvény, amely kimondja: "jogszabály a hatálybalépését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, kötelezettséget nem tehet terhesebbé, valamint nem vonhat el vagy korlátozhat jogot, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé" - hívja fel a figyelmet Angyal József.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem