11 °C Budapest

Pénzt kap a kerülettől, akinek 52 633 forint alatt van a nyugdíja

2011. február 28. 14:02

A XIII. kerületi Önkormányzat rendeletmódosítását követően 5 000 forinttal támogatja a kerületi átlag nyugdíj alatti időseket, 15 000 forintig egy hónapban átvállalja a téli tüzelőszámlát, a lakásfenntartási támogatást 6 500 forintról 7 000 forintra emeli, a közgyógyellátáshoz jutást 75 évről 70 évre mérsékli. A kerületi támogatási rendszer sokszínű, pénzbeli és természetbeni ellátásokkal és szociális szolgáltatásokkal nyújt segítséget a rendkívüli élethelyzetbe került családok részére.

A Közösen a XIII. kerületért című programban elfogadott célok szociális területre vonatkozó részeit valósítja meg az önkormányzat képviselő-testülete. A rendeletmódosítás kiemelten kedvező hatással van, az időskorúakra és a nagy családosokra. Hangsúlyos a lakhatási kiadások enyhítése és a gyógyszer költségekhez való hozzájárulás.

Ugyanakkor a módosítás másik fontos célja, hogy a támogatások felhasználása célzott és ellenőrizhető legyen. Amennyiben a jogosult a készpénz segélyt nem rendeltetésének megfelelően használja fel, akkor a jogosult készpénz helyett élelmiszert, ruhaneműt, a háztartás viteléhez szükséges egyéb dolgokat vásárolnak és fizetik a közüzemi díjakat.

A méltányosságból adható közgyógyellátási igazolványra való jogosultsági 75. évről 70. évre csökken: a közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy részére - egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához - az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások kompenzálását szolgáló hozzájárulás. A képviselő-testület vizsgálta a segélyezési tapasztalatokat és vezette be a gyógyszertámogatást. A mostani döntést követően az eddigi 75 helyett közgyógyellátási igazolványt adnak annak a 70. életévét betöltött állampolgárnak. Feltétele, hogy a havi rendszeres gyógyító ellátási szükséglete meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át (4275 forint), feltéve, hogy az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 450 %-át (128 250 forint) nem haladja meg

A méltányossági lakásfenntartási támogatás havi összege 6500 forintról 7000 forintra nő: a helyi lakásfenntartási támogatás feltételeinek helyi rendeletbe foglalásakor az önkormányzat arra törekedett, hogy a normatív ellátottakon túl, a szociálisan rászorulók ne essenek ki a rendszerből. Helyi lakásfenntartási támogatás annak nyújtható, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át (jelenleg 57 000 forint). Feltétele, hogy a lakásfenntartás elismert havi költsége eléri, vagy meghaladja a távfűtéses lakás esetén 10 %-át, egyéb lakás esetében a 15 %-át.

Egyszeri fűtési támogatás bevezetése a 62. életévét betöltött, valamint a három vagy ennél több gyermeket nevelő nagycsaládos bérlőknek, lakás tulajdonosoknak, legfeljebb 15 000 forint mértékéig. Ez az új ellátási forma, egyszeri támogatást ad a téli hónapokra jellemző magasabb összegű számla kifizetéséhez, a december havi kiadások mérséklésével. Az eljárás kérelemre indul. melynek a formanyomtatványa az önkormányzati honlapon megtalálható vagy ügyfélszolgálati irodán kérhető, elvihető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rendelet szerint, december hónapban benyújtott előző havi, a kérelmező nevére szóló távhő- és gáz számla ellenében, 15 000 forintig, egyszeri helyi fűtési támogatás adható. Feltétele a 62. életévét betöltött életkor. Továbbá részesülhet a támogatásban az a három vagy ennél több gyermeket nevelő nagycsaládos bérlő, lakás tulajdonos, aki életvitelszerűen lakik lakásában és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 200 %-át (57 000 forint) .

Egyszeri 5000 forint összegű támogatás bevezetése a kerületi átlagnyugdíj 50%-át nem meghaladó személyek esetében, egyelőre 2011-ben: az elfogadott pénzbeli támogatás új támogatási forma első szakasza. Az a saját jogú nyugdíjas, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által megadott kerületi átlagnyugdíj mértékét, decemberben egyszeri összegű támogatásban részesül. Az első évben az átlagnyugdíj 50%-ig adható az ellátás, a cél, hogy 2013 decemberében minden átlagnyugdíj alatti kérelmező részesüljön a támogatásban. Ez az eljárás is kérelemre indul. A saját jogú kerületi nyugdíjasok száma jelenleg 30 239 fő, a kerületi átlag nyugdíj 105 267 Ft.

A szociális ellátásokat a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban életvitelszerűen együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni, függetlenül attól, hogy a nyilatkozatok alapján közös háztartást vezetnek-e vagy sem. A nyújtandó támogatásokat úgy kell megállapítani, hogy elősegítsék a család létfenntartási és lakhatási lehetőségeit.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm