13 °C Budapest

Pénzt kap a kerülettől, akinek 52 633 forint alatt van a nyugdíja

2011. február 28. 14:02

A XIII. kerületi Önkormányzat rendeletmódosítását követően 5 000 forinttal támogatja a kerületi átlag nyugdíj alatti időseket, 15 000 forintig egy hónapban átvállalja a téli tüzelőszámlát, a lakásfenntartási támogatást 6 500 forintról 7 000 forintra emeli, a közgyógyellátáshoz jutást 75 évről 70 évre mérsékli. A kerületi támogatási rendszer sokszínű, pénzbeli és természetbeni ellátásokkal és szociális szolgáltatásokkal nyújt segítséget a rendkívüli élethelyzetbe került családok részére.

A Közösen a XIII. kerületért című programban elfogadott célok szociális területre vonatkozó részeit valósítja meg az önkormányzat képviselő-testülete. A rendeletmódosítás kiemelten kedvező hatással van, az időskorúakra és a nagy családosokra. Hangsúlyos a lakhatási kiadások enyhítése és a gyógyszer költségekhez való hozzájárulás.

Ugyanakkor a módosítás másik fontos célja, hogy a támogatások felhasználása célzott és ellenőrizhető legyen. Amennyiben a jogosult a készpénz segélyt nem rendeltetésének megfelelően használja fel, akkor a jogosult készpénz helyett élelmiszert, ruhaneműt, a háztartás viteléhez szükséges egyéb dolgokat vásárolnak és fizetik a közüzemi díjakat.

A méltányosságból adható közgyógyellátási igazolványra való jogosultsági 75. évről 70. évre csökken: a közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy részére - egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához - az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások kompenzálását szolgáló hozzájárulás. A képviselő-testület vizsgálta a segélyezési tapasztalatokat és vezette be a gyógyszertámogatást. A mostani döntést követően az eddigi 75 helyett közgyógyellátási igazolványt adnak annak a 70. életévét betöltött állampolgárnak. Feltétele, hogy a havi rendszeres gyógyító ellátási szükséglete meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át (4275 forint), feltéve, hogy az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 450 %-át (128 250 forint) nem haladja meg

A méltányossági lakásfenntartási támogatás havi összege 6500 forintról 7000 forintra nő: a helyi lakásfenntartási támogatás feltételeinek helyi rendeletbe foglalásakor az önkormányzat arra törekedett, hogy a normatív ellátottakon túl, a szociálisan rászorulók ne essenek ki a rendszerből. Helyi lakásfenntartási támogatás annak nyújtható, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át (jelenleg 57 000 forint). Feltétele, hogy a lakásfenntartás elismert havi költsége eléri, vagy meghaladja a távfűtéses lakás esetén 10 %-át, egyéb lakás esetében a 15 %-át.

Egyszeri fűtési támogatás bevezetése a 62. életévét betöltött, valamint a három vagy ennél több gyermeket nevelő nagycsaládos bérlőknek, lakás tulajdonosoknak, legfeljebb 15 000 forint mértékéig. Ez az új ellátási forma, egyszeri támogatást ad a téli hónapokra jellemző magasabb összegű számla kifizetéséhez, a december havi kiadások mérséklésével. Az eljárás kérelemre indul. melynek a formanyomtatványa az önkormányzati honlapon megtalálható vagy ügyfélszolgálati irodán kérhető, elvihető.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendelet szerint, december hónapban benyújtott előző havi, a kérelmező nevére szóló távhő- és gáz számla ellenében, 15 000 forintig, egyszeri helyi fűtési támogatás adható. Feltétele a 62. életévét betöltött életkor. Továbbá részesülhet a támogatásban az a három vagy ennél több gyermeket nevelő nagycsaládos bérlő, lakás tulajdonos, aki életvitelszerűen lakik lakásában és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 200 %-át (57 000 forint) .

Egyszeri 5000 forint összegű támogatás bevezetése a kerületi átlagnyugdíj 50%-át nem meghaladó személyek esetében, egyelőre 2011-ben: az elfogadott pénzbeli támogatás új támogatási forma első szakasza. Az a saját jogú nyugdíjas, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által megadott kerületi átlagnyugdíj mértékét, decemberben egyszeri összegű támogatásban részesül. Az első évben az átlagnyugdíj 50%-ig adható az ellátás, a cél, hogy 2013 decemberében minden átlagnyugdíj alatti kérelmező részesüljön a támogatásban. Ez az eljárás is kérelemre indul. A saját jogú kerületi nyugdíjasok száma jelenleg 30 239 fő, a kerületi átlag nyugdíj 105 267 Ft.

A szociális ellátásokat a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban életvitelszerűen együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni, függetlenül attól, hogy a nyilatkozatok alapján közös háztartást vezetnek-e vagy sem. A nyújtandó támogatásokat úgy kell megállapítani, hogy elősegítsék a család létfenntartási és lakhatási lehetőségeit.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?