15 °C Budapest

Időzített bomba a pénztárcádban: többmillió magyar bankkártya a svindlerek célkeresztjében

Pénzcentrum
2011. március 4. 05:20

Napjainkban már nem csak a Svindlerek című műsor minden hájjal megkent műsorvezetői ismerik a bankkártyával való visszaélések trükkjeit, sajnos szinte nem múlik el nap, hogy a bűnüldöző hatóságok ne számolnának be valamilyen bankkártyás bűncselekményről. Elengedhetetlen volt a bankkártyák biztonsági fejlesztése ahhoz, hogy a plasztikkal történő visszaélések száma visszaszoruljon. 2010 utolsó negyedévében a magyarországi bankok több mint 415 ezer bankkártyát cseréltek korszerű chipet tartalmazó plasztikra. Ez a szám különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy az első három negyedévben mindössze 288 ezer kártyára került a biztonságot jelentő chip. A két nagy kártyakibocsátó éveken át érvelt a chipkártya kibocsátás mellett, de a pénzintézetek csak a januártól hatályos uniós irányelv életbe lépését megelőzően aktivizálták magukat ezen a területen. A szabály értelmében ettől az évtől már csak az EMV-szabálynak megfelelő chippel ellátott plasztikokat lehet kibocsátani. Arról, hogy mitől más egy chipkártya biztonsági és használati szempontból, milyen előnyökkel jár a kártyahasználat és hogyan jutottunk el a kezdetektől a legkorszerűbb fejlesztésekig, Fejes Kálmánt, a MasterCard Europe biztonsági vezetőjét kérdeztük.

Pénzcentrum.hu: Mitől más a chipkártya biztonsági szempontból?

Fejes Kálmán:
A chipen jóval biztonságosabb az adatok tárolása, mint a mágneskártyán. Ma nem ismert olyan technológia, mellyel, illetéktelenek bankkártyás visszaélést lehetővé tévő adatokat nyerhetnek ki egy chipes kártyából. A chip tehát még az eddiginél is fokozottabb védelmet nyújt a másolás típusú visszaélésekkel szemben. De nem csak technológiai szempontból nyújt fokozottabb biztonságot az átállás: Magyarországon a chipesítés az esetek túlnyomó többségében együtt jár a PIN-kód bevezetésével még azoknál a kártyáknál is, ahol eddig csak aláírásra volt szükség. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a chippel készült kártyák minden tranzakciónál kérik a PIN kód használatát, így a kártyabirtokos azonosítása is minden esetben megtörténik. Ez alól a szabály alól kivételek azok az elfogadóhelyek, ahol technikailag nincs lehetőség PIN beadására. Ilyenek lehetnek pl. a régebbi típusú, főként külföldön megtalálható önkiszolgáló bankkártyás fizetőhelyek, autópálya fizetőkapuk, önkiszolgáló benzinkutak, parkolóházak automatái.

Pénzcentrum.hu: Milyen újdonságokra készülhetnek a kártyabirtokosok a használat során?


Fejes Kálmán

Fejes Kálmán: A chipre való átállás kapcsán használati szempontból érdemes megemlíteni az érintés nélküli fizetés, a hűségprogramok, a szociális kártya, valamint a tömegközlekedés során megnyíló lehetőségeket.

A bankokat technológiailag közelebb hozza a PayPass kibocsátáshoz a chipre való átállás, így az segíti az érintés nélküli fizetés terjedését is. A PayPass kártyák használatával a plasztik átadása, vagy terminálba helyezése nélkül, csupán néhány másodperc alatt fizethetünk. Kis összegű műveleteknél (jelenleg ötezer forint alatt) nem kell PIN-kódot sem adni, ami tovább gyorsítja a tranzakciót. Hazánkban már 2009-ben elkezdődött az érintés nélküli fizetés térnyerése, azóta több száz fővárosi üzletben lehet PayPass kártyát használni. Világszerte jelenleg 36 országban van jelen a technológia, 83 millió ilyen kártya van forgalomban, melyet összesen 265 ezer kereskedői elfogadóhelyen lehet használni.

A chipkártyák másik nagy előnye, hogy jelentős memória-kapacitással rendelkeznek. Így a legkülönbözőbb adatok, pl. hűségpontok tárolhatók rajtuk, így a kártyabirtokosnak nem kell külön kártya ehhez a funkcióhoz, vásárláskor automatikusan feltöltődnek a kedvezménypontok a chipre, így a hűségpontokért járó ajándékokat erről a kártyáról lehet vásárolni. Magyarországon 2010-től az ország legnagyobb kedvezmény-programja a Supershop is elérhető chipes hitel, és betéti kártyán keresztül.

Korábban: Így készülnek a chipes bankkártyák: videó a plasztikgyárból!

A már több európai országban (Olaszország, Oroszország) is alkalmazott szociális kártya hatékony módja az állami juttatások kifizetésének. A jogosultak a kártyára utalva kapják havi járandóságukat. A kártyán található chip segít abban, hogy juttatások elköltésekor automatikusan megkapják a kedvezményeket például a tömegközlekedésben, a postán vagy a gyógyszertárban. Vannak szociális kártyák, melyekkel csak fizetési tranzakciókat lehet végrehajtani, így az állam elejét veheti annak, hogy a nyugdíjat, illetve segélyt fekete vagy szürkegazdaságban forgalmazott termékekre költsék el. A szociális kártya egyúttal jóval olcsóbbá teszi a segélyek folyósítását is, hiszen segítségével meg lehet takarítani a készpénz szállításával járó költségeket.

A kártyán elhelyezett chip alkalmas arra, hogy segítségével, érintés nélküli gyors fizetéssel vegyünk jegyet a városi tömegközlekedési eszközökre. Erre számos példa van a világban, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszer jelentősen meggyorsítja, és kényelmesebbé teszi a közlekedést. Míg jegyet, bérletet a pénztárban, automatánál kell venni, a kártya mindig nálunk van, használatra készen.

Pénzcentrum.hu: Lehet-e az új chipkártyákat hagyományos termináloknál is használni?

Fejes Kálmán: A most kibocsátott chipkártyákat természetesen felismerik a hagyományos elfogadó terminálok is, hiszen a chip mellett megmarad rajtuk a mágnescsík is. Ugyanakkor, a kártyatársaság szabálya szerint minden olyan helyen, ahol erre lehetőség van, a chipes kártyaolvasást kell használni. A Magyar Nemzeti Bank tavaly év végi adatai szerint jelenleg a hazánkban működő készpénzkiadó automaták 97%-a, a kereskedői terminálok 92%-a áll készen a chipes kártyák fogadására, tehát a kártyás műveletek túlnyomó többsége chip alapon történik majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 


Pénzcentrum.hu: Változik-e a fizetési élmény az új chipkártyákkal?

Fejes Kálmán:
A chipes kártyákat másképp kell használni, mint a mágnecsíkos elődjeit. Nem lehúzni kell a terminálon, hanem az erre kialakított nyílásban kell elhelyezni és otthagyni a művelet teljes folyamata alatt. Sok terminál az eddig megszokottól eltérően úgy van kialakítva, hogy a kártyát sem kell átadni az eladónak, azt a kártyabirtokos helyezi be a terminálba, ahol számbillentyűzet segítségével megadhatja a PIN kódot, majd a tranzakció végeztével elveszi a kártyát. Természetesen a PayPass vagyis érintésnélküli tranzakciót bonyolító kártyabirtokosoknak elég csak a terminálhoz közelíteni a plasztikot és szükség esetén megadni a PIN-kódot.

A chipkártyák története
A számítástechnika fejlődéséhez elengedhetetlen volt a (mikro-)chip kifejlesztése: apró szilíciumlapon helyezték el a tranzisztorokat és más áramköri egységeket. Az első chipet 1971-ben hozta forgalomba az Intel cég, ezen 2250 tranzisztor volt, de az ezredfordulóra már 500 ezer tranzisztor is elfért a szilíciumlapocskán.

A chip megszületésekor az érmenagyságú és mai szemmel nézve hatalmas eszköz elhelyezése egy mindössze 0,75 mm vastagságú kártyán egyáltalán nem volt egyszerű feladat. Végül 1975-ben Roland Moreno-nak sikerült. A kártyák azon adottsága, már a kezdetekben jelentkezett, miszerint nagyobb biztonságot nyújtanak, össze tudják kapcsolni a hitel és betéti kártya funkciókat (aszerint pl. hogy vásárlásra vagy készpénzfelvételre használják), illetve hűségpontok gyűjtésére adnak lehetőséget.

Az EMV (Eurocard MasterCard Visa) szabvány 1997-ben született, a nemzetközi kártyatársaságok 1998-ban adták ki a chipkártyákra történő átállás ütemtervét.

Magyarországon először 1996 decemberében bocsátottak ki széleskörű funkcionalitással chip alapú törzsvásárlói kártyát. Az első EMV szabvány szerint készült bankkártya tranzakció 2001-ben jött létre.

Hogyan készül a chip?

A chip alapanyaga a majdnem 100%-os tisztaságú szilíciumkristály. Az ércből készült hengereket 0,5 mm vastag szeletekre vágják. Minden szelet néhány ezer chipet tartalmaz, melyeket gyémántkés segítségével további egyes részekre osztanak. Az egységek aranydrót segítségével csatlakoznak a modul érintkezőihez. Végül lakréteggel látják el a lapot és rögzítik rá az alapszoftvert.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm