18 °C Budapest

"Belevizelnek a postaládába" - áldatlan állapotok az Avason

2011. február 18. 10:17

A régi lakók egy része elmenekült, sokan pedig mennének, amióta az együttélés szabályaira fittyet hányó, úgynevezett fészekrakós családok költöztek a miskolci Avas-lakótelepen található házakba. A kapcsolókat, a vezetékeket már régen lelopták, az ajtók sem kilinccsel záródnak már, az áramot a lépcsőházból vételezik, vizelet és ürülék mindenfelé, éjszaka dajdajozás és néha késelésig fajuló balhék - a borsodi megyeszékhelyen járt a Házon Kívül stábja. 

Néhány száz beköltöztetett lakó tízezrek életét keseríti meg. A csalással lakáshoz juttatott, általában írástudatlan emberek nem ismerik az együttélés szabályait és néhány év alatt teljesen lepusztították a lakókörnyezetüket. Előfordul, hogy belevizelnek a postaládákba, ami messze meghaladja a jóérzésű emberek ingerküszöbét.A régi lakók menekülnének, de a lakásaik egyrészt elértéktelenedtek, másrészt eladhatatlanná váltak.

 

Gusztustalan! Mitől sárga a sárga csekk?


A csótányok is fészket raktak a miskolci panelekben

A csalássorozatban több száz gyanúsított van, a számítások szerint a "közvetítők" lakásonként 500-600 ezer forintot tettek zsembre egy fészekrakó-ügy után. A társasházak tartozása milliókra rúg az elmaradó közös költség és a közüzemi díjak miatt. Vannak olyan - korábban tisztességesen fizető - lakók, akik az ingyenélést látva egy forintot nem hajlandóak befizetni, amíg nem rendeződnek a dolgok - tudta meg a stáb a félve nyilatkozó lakóktól.

Magától költözött ki egy fészekrakó

"Örömmel láttuk, hogy az egyik fészekrakós család kiköltözik a lakásából" - újságolta az Észak-Magyarországnak az egyik avasi lakó a Középszer 86. szám alól. Ez az a bérház, ahol a problémás családok visszaköltözését megpróbálták megakadályozni az ott lakók. Tavasszal ugyanis kiköltöztek az úgynevezett fészekrakósok, de a tél, a hideg közeledtével visszatértek. Illetve néhányan csak próbáltak volna...

25 fészekrakó melegszik a kétszobás miskolci panelben

Az ott élő családok többsége ugyanis nem örült annak, hogy az együttélés szabályait betartani nem tudó lakók visszaköltöznének a lépcsőházukba. Ezen nem csodálkoztunk, miután ősszel az egyik - akkor még elhagyott - "otthonba" bekukucskálhattunk az ajtórésen keresztül. Nem véletlen az otthonnál az idézőjel, hiszen bent mindenhol csótányt, felszedett padlószőnyeget, ürüléket, koszos búrotokat láttunk, és tavasz óta ott rohadó ételmaradékot. A kiáramló bűzről nem beszélve.

Ezek után nem csoda, ha az egyik ott élő boldogan kereste fel a lapot azzal, hogy a napokban arra lett figyelmes, hogy az egyik problémás család kiköltözik lakásából. Először nem akart hinni a szemének és attól is félt, hogy a helyükre más, ugyanilyen lakók érkeznek majd. "Szerencsére eddig nem történt ilyen" - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy meglátva a költözést, megkérdezte őket, hogy miért mennek el. A válaszuk az volt: nem várják meg, míg kiköltöztetik őket. De hogy miért tartanak ettől, arra nem tudtak válaszolni. Szerinte a tartozásuk miatt kellett elhagyniuk a lakást, ami ezáltal visszaszállt a bankra.

 

Ami nincs lebetonozva, azt viszik


Arról is beszélt, hogy korábban már minden fórumon próbáltak segítséget kérni, legutóbb pedig az avasi gyermekjóléti szolgálathoz fordultak. Már csak azért is, mert rossz volt nézni, hogy ezek a családok - több ilyen is van abban a lépcsőházban - milyen körülmények között tartják gyermekeiket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hölgy, aki ezeket az információkat megosztotta az újsággal, úgy véli, hogy a két avasi önkormányzati képviselő, Földesi Norbert és Varga Gergő is sokat segítettek nekik, hiszen többször jártak a helyszínen és fórumot is szerveztek a fészekrakó-ügy kapcsán. A képviselők most pedig vállalták, hogy az elhagyott lakást kifertőtleníttetik.

A kiköltözésről, illetve arról, hogy az önkormányzat mit tud tenni a fészekrakó-üggyel, a hivatal is nyilatkozott. Dobos Tímea, a városháza szóvivője elmondta: "A hivatal hatósági osztálya, az ÁNTSZ, a közterület- felügyelet és a rendőrség január végétől szinte hetente bekopogtat azokhoz a családokhoz, akik életvitelük miatt, már korábban is a hatóság látókörébe kerültek. Ezt egyfajta visszatartó erőnek szánják. A folyamatos ellenőrzésekre, szigorú helyszíni intézkedésekre illetve a szabálysértési eljárások gyorsított lefolytatására helyezzük a hangsúlyt."

Azok ellen, akik bűncselekmény útján jutottak lakáshoz, a bíróságon büntetőeljárás van folyamatban. "A leggyorsabb eredmény a hátralékbehajtás intenzitásának növelésén keresztül várható, legfőként a bankoktól, a közüzemi szolgáltatóktól illetve a társasházaktól. A Miskolc Holding cégeit a polgármester utasította, hogy gyorsítsák meg a behajtást."

"A bankok, a törlesztőrészletek elmaradása miatt, árverést kérnek az ingatlanokra. Ezek végrehajtására április 15-ig, a kilakoltatási moratórium miatt, nem kerül sor, ezt követően lehet számolni az eljárások megindulásával. A közüzemi szolgáltatók hasonlóan járhatnak el. A fészekrakók ügyével összefüggésben a Mihő Kft. kezdeményezhetné a legtöbb eljárást, hiszen milliós nagyságrendű kintlévőségei vannak."

A szóvivő arról is beszélt, hogy meg kell vizsgálni ezen személyek szociális segélyezési helyzetét. A mai segélyezési rendszer ugyanis nem teszi lehetővé, hogy az együttműködésre nem hajlandó emberek közpénzekből történő juttatásait, vagy annak egy részét a köztartozások kiegyenlítésére lehessen fordítani.

Ez csak egy részeredmény

Földesi Norbert és Varga Gergő önkormányzati képviselők is sikernek értékelik az első kiköltözést. Szerintük ez annak is köszönhető, hogy ők folyamatosan foglalkoztak az üggyel, a lakók panaszaival és lakossági fórumokon próbáltak megoldást találni, így az érintett családok érezték, hogy büntetlenül nem folytathatják tovább azt az életformát, amit korábban megszoktak. Azt azonban sajnálják a képviselők, hogy az önkormányzat ebben az ügyben nem működik együtt velük, mert úgy jobb eredményeket lehetne elérni. Ez ugyanis csupán részeredmény. Jogszabály változtatásra lenne szükség ahhoz, hogy a probléma véglegesen megoldódjon.

A képek forrás: Házon kívül

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?