36 °C Budapest

Munkaerőpiaci kilátások 2011-re

2010. december 12. 19:02

A magyar álláskeresők lehetőségei nem változnak különösebben az elkövetkezendő három hónapban - áll a Manpower munkaerőpiaci előrejelzésében. Optimizmusra adhat okot azonban, hogy a Manpower munkaerő-piaci mutatója +1%-on áll, vagyis kicsivel több munkaadó növelné alkalmazottai számát, mint ahányan leépítést terveznek. Az előttünk álló negyedévben a munkáltatók viszonylagos stabilitásra számítanak a munkaerőpiacon: négy munkaadó közül átlagosan több mint három jelezte, hogy változatlanul kívánja hagyni a munkerő létszámát az év első három hónapjában. A vizsgált kilenc ipari szektor közül háromban a munkaadók a legerősebb alkalmazási hajlandóságról számoltak be azóta, hogy 2009. III. negyedévében elindult a felmérés.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője elmondta: "A viszonylag alacsony munkerő-piaci mutató ellenére bíztató jelek is mutatkoznak. A várakozások a legpozitívabbak a gyártás területén, főként az autóiparban, ahol a munkaerő-piaci mutató +16%-on áll. A pénzügyi és üzleti szolgáltatások, valamint a fuvarozás, szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén is optimistábbak lehetnek a munkavállalók: a munkáltatók itt a legerősebb alkalmazási hajlandóságról számoltak be a felmérés kezdete óta. Ezzel szemben a mezőgazdasági szektorban továbbra is borúsak a kilátások, bár ez az évnek ebben az időszakában egyáltalán nem szokatlan. A közszférában tapasztalható visszaesés pedig egyenes következménye a kormány elmúlt hónapokban tett nyilatkozatainak az ebben a szektorban tervezett nagyarányú leépítéseket illetően."

Regionális bontásban a nyolc magyar régió közül hatban pozitívabbak a munkaadók várakozásai 2010. negyedik negyedévéhez képest. Éves összehasonlításban az előző év azonos időszakához viszonyítva az álláskeresők lehetőségei várhatóan mind a nyolc régióban javulnak. Az arányok a legpozitívabbak a Dél-Alföldi (+4%) és a Nyugat-Dunántúli (+4%) térségben, míg a legnegatívabb várakozásokkal az Észak-Alföldi (-6%) régióban találkozhatunk.

Az adatok szerint az EMEA régióban, a 21 vizsgált országból 13-ban optimisták a munkaadók első negyedévre vonatkozó várakozásai. Az újonnan vizsgált országok közül Törökországban nagyon dinamikus fejlődéssel számolnak a munkaadók, 27%-on áll a mutatójuk. Míg egy évvel korábban 10 ország munkaadói jelentettek negatív felvételi kilátásokat, most csak 7 ország esetében láthatjuk ezt. A régióban a legpesszimistább előrejelzést Görögország munkaadói adták. Az újonnan vizsgált országok közül még a leggyengébb kilátásokkal rendelkező Szlovénia is 2%-on áll.

Közel 64 000 munkaadót kérdeztek meg összesen 39 országban, hogy felmérjék a munkáltatók várakozásait a 2011. január-március időszakra vonatkozóan. A vizsgált 39 országból 32 ország munkaadói tervezik a munkaerő-állományuk bővítését a következő három hónapban. A bolgár, szlovén és török munkaadók a mostani felmérésnél csatlakoztak a Manpower Munkaerőpiaci Felméréshez, 21-re növelve így az Európa, Közép-Kelet, Afrika régió részvételi számát.

A munkaadók Indiában, Kínában, Tajvanon, Brazíliában, Törökországban és Szingapúrban jelentették a legerősebb előrejelzéseket, míg Görögországban, Csehországban, Ausztriában és Írországban voltak a legpesszimistábbak a jelentések. A foglalkoztatási kedv csökkenését várják 36 országból 17-ben, ahol a negyedéves összehasonlítások lehetségesek. A 35 országból, ahol éves összehasonlítások lehetségesek, 28-ban a foglalkoztatási kedv növekedésére számítanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Regionálisan, az Amerikai és Ázsiai térségben továbbra is pozitív tartományban van az előrejelzés. A foglalkoztatási hajlandóság az elmúlt 12 hónapban nőtt a régió 8 országában, kivéve egy amerikai országban, ahol az éves összehasonlítás nem lehetséges. Az előrejelzések az USA-ban és Indiában visszafogottan fejlődtek a 2010 negyedik negyedévéhez, és az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, és Japán, miközben tartja a legoptimistább helyét 2008 negyedik negyedéve óta, folyamatosan növeli az előrejelzéseket.

Az EMEA régióban az előrejelzések csökkentek 18-ból 11 országban az előző három hónaphoz képest. Habár, az éves összehasonlítások sokkal kedvezőbbek, javuló munkaerő-piaci kilátásokat mutatnak a 12 országban 2010 első negyedévétől. A foglalkoztatási hajlandóság a legerősebb Törökországban, Németországban és Svédországban. Az olasz munkaadók 2008 harmadik negyedéve óta először jeleztek pozitív várakozásokat. 

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?