Munkaerőpiaci kilátások 2011-re

2010. december 12. 19:02

A magyar álláskeresők lehetőségei nem változnak különösebben az elkövetkezendő három hónapban - áll a Manpower munkaerőpiaci előrejelzésében. Optimizmusra adhat okot azonban, hogy a Manpower munkaerő-piaci mutatója +1%-on áll, vagyis kicsivel több munkaadó növelné alkalmazottai számát, mint ahányan leépítést terveznek. Az előttünk álló negyedévben a munkáltatók viszonylagos stabilitásra számítanak a munkaerőpiacon: négy munkaadó közül átlagosan több mint három jelezte, hogy változatlanul kívánja hagyni a munkerő létszámát az év első három hónapjában. A vizsgált kilenc ipari szektor közül háromban a munkaadók a legerősebb alkalmazási hajlandóságról számoltak be azóta, hogy 2009. III. negyedévében elindult a felmérés.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője elmondta: "A viszonylag alacsony munkerő-piaci mutató ellenére bíztató jelek is mutatkoznak. A várakozások a legpozitívabbak a gyártás területén, főként az autóiparban, ahol a munkaerő-piaci mutató +16%-on áll. A pénzügyi és üzleti szolgáltatások, valamint a fuvarozás, szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén is optimistábbak lehetnek a munkavállalók: a munkáltatók itt a legerősebb alkalmazási hajlandóságról számoltak be a felmérés kezdete óta. Ezzel szemben a mezőgazdasági szektorban továbbra is borúsak a kilátások, bár ez az évnek ebben az időszakában egyáltalán nem szokatlan. A közszférában tapasztalható visszaesés pedig egyenes következménye a kormány elmúlt hónapokban tett nyilatkozatainak az ebben a szektorban tervezett nagyarányú leépítéseket illetően."

Regionális bontásban a nyolc magyar régió közül hatban pozitívabbak a munkaadók várakozásai 2010. negyedik negyedévéhez képest. Éves összehasonlításban az előző év azonos időszakához viszonyítva az álláskeresők lehetőségei várhatóan mind a nyolc régióban javulnak. Az arányok a legpozitívabbak a Dél-Alföldi (+4%) és a Nyugat-Dunántúli (+4%) térségben, míg a legnegatívabb várakozásokkal az Észak-Alföldi (-6%) régióban találkozhatunk.

Az adatok szerint az EMEA régióban, a 21 vizsgált országból 13-ban optimisták a munkaadók első negyedévre vonatkozó várakozásai. Az újonnan vizsgált országok közül Törökországban nagyon dinamikus fejlődéssel számolnak a munkaadók, 27%-on áll a mutatójuk. Míg egy évvel korábban 10 ország munkaadói jelentettek negatív felvételi kilátásokat, most csak 7 ország esetében láthatjuk ezt. A régióban a legpesszimistább előrejelzést Görögország munkaadói adták. Az újonnan vizsgált országok közül még a leggyengébb kilátásokkal rendelkező Szlovénia is 2%-on áll.

Közel 64 000 munkaadót kérdeztek meg összesen 39 országban, hogy felmérjék a munkáltatók várakozásait a 2011. január-március időszakra vonatkozóan. A vizsgált 39 országból 32 ország munkaadói tervezik a munkaerő-állományuk bővítését a következő három hónapban. A bolgár, szlovén és török munkaadók a mostani felmérésnél csatlakoztak a Manpower Munkaerőpiaci Felméréshez, 21-re növelve így az Európa, Közép-Kelet, Afrika régió részvételi számát.

A munkaadók Indiában, Kínában, Tajvanon, Brazíliában, Törökországban és Szingapúrban jelentették a legerősebb előrejelzéseket, míg Görögországban, Csehországban, Ausztriában és Írországban voltak a legpesszimistábbak a jelentések. A foglalkoztatási kedv csökkenését várják 36 országból 17-ben, ahol a negyedéves összehasonlítások lehetségesek. A 35 országból, ahol éves összehasonlítások lehetségesek, 28-ban a foglalkoztatási kedv növekedésére számítanak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Regionálisan, az Amerikai és Ázsiai térségben továbbra is pozitív tartományban van az előrejelzés. A foglalkoztatási hajlandóság az elmúlt 12 hónapban nőtt a régió 8 országában, kivéve egy amerikai országban, ahol az éves összehasonlítás nem lehetséges. Az előrejelzések az USA-ban és Indiában visszafogottan fejlődtek a 2010 negyedik negyedévéhez, és az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, és Japán, miközben tartja a legoptimistább helyét 2008 negyedik negyedéve óta, folyamatosan növeli az előrejelzéseket.

Az EMEA régióban az előrejelzések csökkentek 18-ból 11 országban az előző három hónaphoz képest. Habár, az éves összehasonlítások sokkal kedvezőbbek, javuló munkaerő-piaci kilátásokat mutatnak a 12 országban 2010 első negyedévétől. A foglalkoztatási hajlandóság a legerősebb Törökországban, Németországban és Svédországban. Az olasz munkaadók 2008 harmadik negyedéve óta először jeleztek pozitív várakozásokat. 

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?