Így lesz kevesebb munkanélküli Magyarországon

Pénzcentrum
2010. december 8. 11:02

2011-ben 15 százalékkal több vállalat tervez létszámbővítést Magyarországon, mint létszámcsökkentést - derült ki a mintegy 7000 vállalat megkérdezésével folytatott felmérésből. Ilyen fokú optimizmus 2006-ban volt utoljára, az exportra termelő nagyvállalatok a legoptimistábbak. A foglalkoztatás bővülését a kis- és középvállalati szektor, jövő évtől célzott támogatások bevetésével kívánja a kormány ösztönözni. Magyarország legnagyobb vállalati felmérésének eredményeit Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Czomba Sándor foglalkoztásért felelős államtitkár és Tóth István János, a Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet ügyvezető igazgatója ismertették.

A kormány célzott támogatásokat tervez indítani jövőre, ami egyrészt a hátrányos helyzetű régiók felzárkózását, a pályakezdők és az 55 év felettiek elhelyezkedésének megkönnyítését, és a szakképzés újragondolását tartalmazzák.

Minthogy a 2010-re vonatkozó várakozásaikban jóval visszafogottabbak voltak a vállalkozások a tényleges 2010-es folyamatoknál, így remélhetjük, hogy a jövő évre vonatkozó várakozások is óvatosnak bizonyulnak, a valóság felülmúlja azt.

A 2008-ban kitört gazdasági válság óta, két év alatt mintegy 140 ezren veszítették el állásukat. A súlyos gazdasági visszaesést követően 2009 végén volt az a fordulópont, amikor elértük a gödör alját, megjelentek a pozitív tendenciák, bár még érzékelhető a bizonytalanság - mondta Parragh László. A jövőre vonatkozó várakozásaikban leginkább optimisták a döntően exportra termelő, nagy létszámú cégek, de optimizmus - bár kisebb mértékű - tapasztalható a kis- és középvállalati szektorban is.

2009-ben a következő évre vonatkozó vállalati várakozások visszafogottabbak voltak, mint a tényleges 2010-es folyamatok, így remélhetjük, hogy a jövő évre vonatkozó várakozások is óvatosabbnak bizonyulnak a valóságnál - mondta Parragh. 2011-re 15%-kal több vállalkozás tervez létszámbővítést, mint létszámcsökkentést, ilyen fokú optimizmusra 2006 óta nem volt példa.

A szakképzettek esetében 16%-kal nagyobb arányban tervezik a létszámbővítést a vállalatok, diplomások esetében ez 12%. Az látható a bővítési tervek alakulásán, hogy nagyon szoros korreláció van a szakképzettségi szint és az elhelyezkedési esély között. Szakképzetlen munkaerős felvételét ugyanis mindössze 1 száazlékpontos többségben tervezik a vállalatok, ami tulajdonképp a statisztikai hibahatárnak felel meg.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint nem kincstári optimizmusról van szó, a versenyszféra nem szokott ezzel élni. Így a felmérés eredménye mindenképp pozitív üzenet, és megerősítés, hogy az új magyar kormány jó irányba indult el.

Önmagában a GDP-növekedése nem hozza meg a foglalkoztatás bővülését, láthattuk az elmúlt években, amikor a visszafogott növekedés ellenére is inkább csökkent a foglalkoztatás - mondta az államtitkár. Ezért a kormánynak oda kell fókuszálnia, ahol a foglalkoztatás-bővítésre van esély. A kis-és középvállalkozási szektor megerősítését, a foglalkoztatás szempontjából való megerősítését tartják fontosnak, amelynek központi hajtóeleme az új Széchényi-terv lesz. Külön figyelmet fognak fordítani az egyes pályázatok állományi létszámnövelő hatásának visszajelzésére.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A területi eltérések nem csökkentek az országban, a jobb helyzetű régiók kissé lejjebb csúsztak a rossz helyzetűek felé. Nem csökkent tehát az olló, a gazdasági fellendüléssel a hátrányos helyzetű régiókat kell támogatni, ehhez uniós támogatásokat is igénybe venne a kormány.

A kormány a szakképzés megújítását tervezi, és a pályakezdők valamint a nyugdíj előtt állók foglalkoztatásának támogatását. Ilyen támogatás lenne Czomba szerint, mint az első Orbán-kormány idején bevezetett 50 év felettiek foglalkoztatásának támogatása a bruttó bér illetve járulék állami hozzájárulásával.

Konkrét foglalkoztatáspolitikai lépésekről Czomba Sándor nem kívánt beszélni, azokat jövőre a programok meghirdetésekor ismertetik. Annyit viszont elárult, hogy a 25 év alatti pályakezdők és az 55 év felettiek foglalkoztatásának támogatását tervezik, illetve bizonyos szektorokat kiemelten támogatnának létszámbővítésre.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?