Így lesz kevesebb munkanélküli Magyarországon

Pénzcentrum
2010. december 8. 11:02

2011-ben 15 százalékkal több vállalat tervez létszámbővítést Magyarországon, mint létszámcsökkentést - derült ki a mintegy 7000 vállalat megkérdezésével folytatott felmérésből. Ilyen fokú optimizmus 2006-ban volt utoljára, az exportra termelő nagyvállalatok a legoptimistábbak. A foglalkoztatás bővülését a kis- és középvállalati szektor, jövő évtől célzott támogatások bevetésével kívánja a kormány ösztönözni. Magyarország legnagyobb vállalati felmérésének eredményeit Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Czomba Sándor foglalkoztásért felelős államtitkár és Tóth István János, a Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet ügyvezető igazgatója ismertették.

A kormány célzott támogatásokat tervez indítani jövőre, ami egyrészt a hátrányos helyzetű régiók felzárkózását, a pályakezdők és az 55 év felettiek elhelyezkedésének megkönnyítését, és a szakképzés újragondolását tartalmazzák.

Minthogy a 2010-re vonatkozó várakozásaikban jóval visszafogottabbak voltak a vállalkozások a tényleges 2010-es folyamatoknál, így remélhetjük, hogy a jövő évre vonatkozó várakozások is óvatosnak bizonyulnak, a valóság felülmúlja azt.

A 2008-ban kitört gazdasági válság óta, két év alatt mintegy 140 ezren veszítették el állásukat. A súlyos gazdasági visszaesést követően 2009 végén volt az a fordulópont, amikor elértük a gödör alját, megjelentek a pozitív tendenciák, bár még érzékelhető a bizonytalanság - mondta Parragh László. A jövőre vonatkozó várakozásaikban leginkább optimisták a döntően exportra termelő, nagy létszámú cégek, de optimizmus - bár kisebb mértékű - tapasztalható a kis- és középvállalati szektorban is.

2009-ben a következő évre vonatkozó vállalati várakozások visszafogottabbak voltak, mint a tényleges 2010-es folyamatok, így remélhetjük, hogy a jövő évre vonatkozó várakozások is óvatosabbnak bizonyulnak a valóságnál - mondta Parragh. 2011-re 15%-kal több vállalkozás tervez létszámbővítést, mint létszámcsökkentést, ilyen fokú optimizmusra 2006 óta nem volt példa.

A szakképzettek esetében 16%-kal nagyobb arányban tervezik a létszámbővítést a vállalatok, diplomások esetében ez 12%. Az látható a bővítési tervek alakulásán, hogy nagyon szoros korreláció van a szakképzettségi szint és az elhelyezkedési esély között. Szakképzetlen munkaerős felvételét ugyanis mindössze 1 száazlékpontos többségben tervezik a vállalatok, ami tulajdonképp a statisztikai hibahatárnak felel meg.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint nem kincstári optimizmusról van szó, a versenyszféra nem szokott ezzel élni. Így a felmérés eredménye mindenképp pozitív üzenet, és megerősítés, hogy az új magyar kormány jó irányba indult el.

Önmagában a GDP-növekedése nem hozza meg a foglalkoztatás bővülését, láthattuk az elmúlt években, amikor a visszafogott növekedés ellenére is inkább csökkent a foglalkoztatás - mondta az államtitkár. Ezért a kormánynak oda kell fókuszálnia, ahol a foglalkoztatás-bővítésre van esély. A kis-és középvállalkozási szektor megerősítését, a foglalkoztatás szempontjából való megerősítését tartják fontosnak, amelynek központi hajtóeleme az új Széchényi-terv lesz. Külön figyelmet fognak fordítani az egyes pályázatok állományi létszámnövelő hatásának visszajelzésére.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A területi eltérések nem csökkentek az országban, a jobb helyzetű régiók kissé lejjebb csúsztak a rossz helyzetűek felé. Nem csökkent tehát az olló, a gazdasági fellendüléssel a hátrányos helyzetű régiókat kell támogatni, ehhez uniós támogatásokat is igénybe venne a kormány.

A kormány a szakképzés megújítását tervezi, és a pályakezdők valamint a nyugdíj előtt állók foglalkoztatásának támogatását. Ilyen támogatás lenne Czomba szerint, mint az első Orbán-kormány idején bevezetett 50 év felettiek foglalkoztatásának támogatása a bruttó bér illetve járulék állami hozzájárulásával.

Konkrét foglalkoztatáspolitikai lépésekről Czomba Sándor nem kívánt beszélni, azokat jövőre a programok meghirdetésekor ismertetik. Annyit viszont elárult, hogy a 25 év alatti pályakezdők és az 55 év felettiek foglalkoztatásának támogatását tervezik, illetve bizonyos szektorokat kiemelten támogatnának létszámbővítésre.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?