Miből lesz itt nyugdíj? A Bajnai-gyed miatt tízezer gyerek nem született meg

2010. november 24. 14:32

Miközben a nyugdíjrendszer fenntartásához égető szükség lenne a nagy családokra, a gyed és a gyes idén májustól bevezetett korlátozásai miatt havonta átlagosan 11%-kal kevesebb gyermek születik, aminek következtében 2010-ben először eshet 90 ezer alá az egy év alatt születő gyermekek száma - hangzott el a Kötelező öngondoskodás című konferencián. A magyar családok nem szándékosan tervezik a gyermektelenséget, ez a folyamat a legtöbb esetben az állandó halasztgatás eredménye.

Spéder Zsolt demográfus, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója szerint a gyermekvállalás halogatásának komolya veszélyei vannak. Ennek következményeként nem csak a gyermek születése tolódik későbbre, hanem a demográfiai szerkezet is átalakul.

A statisztikai adatok arra utalnak: egyre inkább növekszik a gyermektelenség esélye, pedig Magyarországon nem jellemző a tervezett gyermektelenség jelensége.

Vukovich Gabriella demográfus, a KSH elnöke elmondta, hogy a magyar társadalom a családot és a gyermekvállalást még mindig értéknek tekinti, még ha látszólag meg is ingott a korábban jellemző hagyományos családfelfogás.

A lakosság 87%-a a házasságot tartja a fiatalok számára a megfelelő életformának, a fiatalok körében is hasonló (86%) ez az arány. A jelenleg élettársi kapcsolatban élők 69%-a is a házasság mellett tette le a voksát.

A férfiak és a nők egyaránt sok gyermeket szeretnének, de a tényadatok a vágyakhoz képest jelentős eltérést mutatnak. Ennek következtében egyre kisebb létszámú generációk nőnek fel egyre kevésbé stabil családokban, ami oda vezet, hogy a jelenlegi termékenységi viszonyok mellett a mai szülői generációk gyermekeinek generációja 30%-kal lesz kisebb a jelenleginél.

 

Nyugdíjmentő törvénycsomagot fogadott el a kormány
Nyugdíjmentő törvénycsomagot fogadott el a kormány - jelentette be a miniszterelnök szóvivője a kabinet ülése után. Szijjártó Péter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a törvénycsomag keretében megmentik a jelenlegi nyugdíjasok, a magán-nyugdíjpénztári tagok és a leendő nyugdíjasok nyugdíját. Ezzel a csomaggal mindenki jól jár - közölte az MTI tudósítása szerint.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szóvivő kifejtette: azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akiknek pozitív reálhozamuk volt, úgy léphetnek majd át az állami nyugdíjrendszerbe, hogy megtartják a pozitív hozamot, azt a jövőre vonatkozólag biztonságba helyezhetik.

Jól járnak azok is, akik a magán-nyugdíjpénztári tagságukkal veszteséget szenvedtek el, őket ugyanis az állam kompenzálja az átlépés esetén, és nyilvántartja őket úgy, mintha az állami nyugdíjrendszerben lettek volna - mondta, hozzátéve, hogy megmentik a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíját is, ugyanis kimondják: a nyugdíjkasszából csak nyugdíjcélú kifizetéseket lehet majd eszközölni.

Gál Róbert, a TÁRKI vezető kutatója hozzátette, hogy a nyugdíjrendszer elméleti modelljei és a nyugdíj-megállapítási szabályok két életszakasszal és két generációval számolnak: aktívakkal és idősekkel. A nyugdíjak azonban az életpálya-finanszírozási rendszernek csak az egyik részét jelentik. A rendszer három különböző életszakaszban lévő három generációt köt össze: gyerekeket, aktívakat és időseket. Működő finanszírozási rendszert csak ennek figyelembevételével lehet megalkotni - fogalmazott a kutató.

A jelenlegi nyugdíjformulák a munkaerőpiaci teljesítményeket veszik figyelembe, így fordulhat elő, hogy egy gyermektelen, életét végigdolgozó nő jóval magasabb (a következő generáció által finanszírozott) nyugdíjra számíthat, mint egy olyan anya, aki 5 gyermeket nevelt fel (a nyugdíjat megtermelő generáció létszámát növelve), miközben jelentősen kevesebb járulékot fizetett be.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?