Jön a 75%-os nyugdíjadó: unokáink sem fogják fizetni?

2010. december 1. 05:20

Egy dolgozóra negyven év múlva három nyugdíjas jut majd 2050-re a jelenlegi 65 éves nyugdíjkorhatár néhány évvel történő felemelése esetén is nyugdíjba vonulnak a Ratkó-unokák. Fejtörést okozhat majd a jogalkotóknak, hogy míg az 1970-es évek második felében 160-195 ezer gyermek született évente, addig az ő nyugdíjba vonulásakor (még ha mindenki munkát talál, akkor is) legfeljebb 70 ezren lépnek majd a magyar munkaerőpiacra. Nagy kérdés, hogy amennyiben a jelenleg 24%-os munkáltatói nyugdíjjárulék mellett is évi 500 milliárd forintos rés tátong a nyugdíjkasszán és körülbelül 3 000 milliárd forint magánnyugdíjpénztári vagyont kell "államosítani" a rendszer fenntarthatóság érdekében, akkor mekkora lesz a nyugdíjadó mértéke 2050-ben. 75%?

Akit még mindig az a kérdés foglalkoztat, hogy átlépjen az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradjon a magánnyugdíjpénztárban, az azon is elkezdheti törni a fejét, hogy miből lesz vajon a nyugdíja 20 vagy 40 év múlva. Rossz hír a férfiaknak, hogy jelenleg három férfiből csak kettő éli meg az érvényben lévő nyugdíjkorhatárt, a nők 8-9 évvel tovább élnek. A napjaink slágereire az évszázad közepén a nyugdíjasklubokban táncoló hölgyek közül sokan nem találnak majd az ellenkező nemet képviselő párt maguknak.

Az állami rendszerbe visszakényszerített emberek abban reménykedhetnek, hogy mire nyugdíjasok lesznek, lesz annyi járulékfizető (nyugdíjadó-fizető), amennyi kitermeli az akkori nyugdíjakat. A magánnyugdíjpénztárban maradók ráadásul lemondhatnak a jelenleg 24%-os munkáltatói nyugdíjjárulékról, amit a kormány át is keresztelt nyugdíjadóvá.

Magyarország lakossága az 1981 és 2009 közötti időszakban a születések alacsony és a halálozások magas számának együttes következményeként 700 ezer fővel csökkent. A lélekszám apadását az utóbbi évtizedben a nemzetközi vándorlás pozitív mérlege enyhíti ugyan, de ez önmagában nem megoldás a munkaerőpiac- és a nyugdíjrendszer problémáira.

Forrás: Demográfiai Portré 2009


Jelenleg minden ötödik állampolgár 60 év feletti, minden hatodik már a 65. születésnapját is betöltötte. 2007-ben fordult a kocka, azóta több a 60 év feletti, mint a 20 év alatti lakos. Amennyiben marad a jelenlegi 1,35-ös átlagos gyermekszám és a nők a jelenlegi 29 helyett átlagosan 31 évesen fognak szülni, akkor 2030-ig a népesség száma további félmillió fővel csökken, az idősek (a legalább 60 évesek) aránya pedig megközelíti a 30%-ot, így több mint másfélszer annyi lesz az idősek, mint a 20 éven aluliak száma.

Nyugdíj 40 év után: újabb kedvezmények a láthatáron!

A Ratkó-korszakot követő évtizedben némileg mérséklődött a születésszám, akkor 130-155 ezer, a '70-es években 150-195 ezer, a '80-as években 123-148 ezer gyermek született évente Magyarországon. A rendszerváltást követő évben 125 ezer, 2000-ben már csak 97,5 ezer gyermek látta meg a napvilágot, idén talán - első alkalommal fordulhat elő az a szégyen, hogy - még a 90 ezret sem éri el a születésszám. Amennyiben folytatódik a jelenlegi trend, akkor húsz év múlva alig 70 ezer, 2050 környékén alig 50 ezer gyermek születik majd. Eközben a 60 év felettiek lélekszáma a jelenlegi 2 millióról akár 3 millióra is emelkedhet majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

CIB: a nyugdíjunkról saját magunknak kell gondoskodni

A CIB Bank előadói bemutatták, hogy a magyar állami pillér egyensúlytalanságai miatt az öngondoskodásnak kell előtérbe kerülnie. A jelenlegi szabályok szerint a többség a bruttó jövedelmének 42%-át fogja nagyjából megkapni 35 év munkaviszony után - kötelező pénztártagság esetén -, ez pedig komoly visszaesést jelent. Az embereknek a különbözetet (vagy annak egy részét) saját forrásból kell előteremteniük, és ha kellően távol vagyunk a nyugdíjtól, akkor nem is kell csillagászati összegeket félre tennünk.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintra...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?