20 °C Budapest

Rettegő dolgozók a luxus rabszolgái

2010. november 9. 04:42

Rabszolgatartással felérő körülmények között foglalkoztatják a nagy-britanniai ruhagyárak a diákvízummal illetve illegálisan érkező munkavállalókat. Bár a szigetországban a rabszolgaságot 1838-ban betiltották most úgy tűnik, hogy nem csak a harmadik világ országaiban van jelen a munkavállalók kizsákmányolása.

A kizsákmányolásra és a rossz munkakörülményekre egy angol oknyomozó riporter hívta fel a figyelmet. Az újságíró három hónapig dolgozott különböző ruhaipari vállalkozásokban, ahol felfedezte azt az aggasztó tényt, hogy sok munkavállaló napi tizenkét órában dolgozik a minimálbér feléért. A nyomozóhatóságoknak nehéz a dolguk, hiszen papíron nincs nyoma a kizsákmányolásnak - a bércédulákra nem azt az összeget vezetik fel a munkaadók, amit valójában ki is fizetnek. A legtöbb dolgozó illegálisan vállal munkát a szigetországban, így nem tudnak mit tenni a mostoha körülmények ellen, mert félnek, hogy elvesztik munkájukat.

 

Fotó: Daily Mail


A tényfeltáró riport szerint főnökeik ordítoznak az alkalmazottakkal és megalázzák a kiszolgáltatott helyzetű embereket. A munkavédelmi szabályokat sem tartják be a legtöbb üzemben, gyakori, hogy a munkások étlen-szomjan végzik megerőltető munkájukat, mert a gyár nem biztosítja számukra a kötelező ivóvíz vételi lehetőséget. Vizsgálódása során az újságíró arra is felhívta a figyelmet, hogy a vészkijáratok se biztosítottak, mert azokat sokszor eltorlaszolják.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fotó: Daily Mail


Az érintett ruhaipari cégek, köztük a hazánkban is ismert C&A kifejezték együttérzésüket és megkezdték a vizsgálatokat beszállítóik körében.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?