Rettegő dolgozók a luxus rabszolgái

2010. november 9. 04:42

Rabszolgatartással felérő körülmények között foglalkoztatják a nagy-britanniai ruhagyárak a diákvízummal illetve illegálisan érkező munkavállalókat. Bár a szigetországban a rabszolgaságot 1838-ban betiltották most úgy tűnik, hogy nem csak a harmadik világ országaiban van jelen a munkavállalók kizsákmányolása.

A kizsákmányolásra és a rossz munkakörülményekre egy angol oknyomozó riporter hívta fel a figyelmet. Az újságíró három hónapig dolgozott különböző ruhaipari vállalkozásokban, ahol felfedezte azt az aggasztó tényt, hogy sok munkavállaló napi tizenkét órában dolgozik a minimálbér feléért. A nyomozóhatóságoknak nehéz a dolguk, hiszen papíron nincs nyoma a kizsákmányolásnak - a bércédulákra nem azt az összeget vezetik fel a munkaadók, amit valójában ki is fizetnek. A legtöbb dolgozó illegálisan vállal munkát a szigetországban, így nem tudnak mit tenni a mostoha körülmények ellen, mert félnek, hogy elvesztik munkájukat.

 

Fotó: Daily Mail


A tényfeltáró riport szerint főnökeik ordítoznak az alkalmazottakkal és megalázzák a kiszolgáltatott helyzetű embereket. A munkavédelmi szabályokat sem tartják be a legtöbb üzemben, gyakori, hogy a munkások étlen-szomjan végzik megerőltető munkájukat, mert a gyár nem biztosítja számukra a kötelező ivóvíz vételi lehetőséget. Vizsgálódása során az újságíró arra is felhívta a figyelmet, hogy a vészkijáratok se biztosítottak, mert azokat sokszor eltorlaszolják.

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fotó: Daily Mail


Az érintett ruhaipari cégek, köztük a hazánkban is ismert C&A kifejezték együttérzésüket és megkezdték a vizsgálatokat beszállítóik körében.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20