28 °C Budapest

Kőkemény leépítés a közszférában: tízezreket érint, százezrek reszketnek

Pénzcentrum
2010. november 2. 09:17

A következő évben a közszféra 690 ezres létszámát 25-30 ezer fővel kívánja csökkenteni a kormány. A központi költségvetési szerveknél 5 százalékos, a költségvetési háttérintézményeknél pedig 10 százalékos lesz a leépítés, amihez párosul 5 százalékos dologi költségcsökkentés is - írja a Népszabadság.

A jövő évi adóváltoztatások és személyi állomány csökkentése következtében 4-5 százalékos bruttó béremelés válik lehetővé. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter szerint meg kell szüntetni az eddig fennálló pazarlást a közszférában és hatékonyabb működést kell elérni.A gazdasági miniszter - miután kijelentette, hogy "barátaim, szükség van rátok, de nem ennyien" - úgy számol, hogy az érintett munkavállalók közül a legtöbben nyugdíjba mennek, vagy máshol vállalnak munkát, csak ötezer munkavállalónak mondanának föl.

A szakszervezetek ellenzik a kormány tervét. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke elmondta, hogy nem érte őket váratlanul a bejelentés, de véleménye szerint ez ellentmond a kormányzópárt választási ígéretével. Ezen felül a SZEF elnöke szerint a kormány nem mérte fel a feladatokat és az ehhez szükséges emberi erőforrás létszámot, csak a létszámcsökkentéssel törődik, márpedig a feladatok nem fogynak el.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint az adóteher rosszul van elosztva, és ez mind a költségvetésben, mind a jövedelmek elosztásában feszültségeket fog szülni. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?