Kőkemény leépítés a közszférában: tízezreket érint, százezrek reszketnek

Pénzcentrum
2010. november 2. 09:17

A következő évben a közszféra 690 ezres létszámát 25-30 ezer fővel kívánja csökkenteni a kormány. A központi költségvetési szerveknél 5 százalékos, a költségvetési háttérintézményeknél pedig 10 százalékos lesz a leépítés, amihez párosul 5 százalékos dologi költségcsökkentés is - írja a Népszabadság.

A jövő évi adóváltoztatások és személyi állomány csökkentése következtében 4-5 százalékos bruttó béremelés válik lehetővé. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter szerint meg kell szüntetni az eddig fennálló pazarlást a közszférában és hatékonyabb működést kell elérni.A gazdasági miniszter - miután kijelentette, hogy "barátaim, szükség van rátok, de nem ennyien" - úgy számol, hogy az érintett munkavállalók közül a legtöbben nyugdíjba mennek, vagy máshol vállalnak munkát, csak ötezer munkavállalónak mondanának föl.

A szakszervezetek ellenzik a kormány tervét. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke elmondta, hogy nem érte őket váratlanul a bejelentés, de véleménye szerint ez ellentmond a kormányzópárt választási ígéretével. Ezen felül a SZEF elnöke szerint a kormány nem mérte fel a feladatokat és az ehhez szükséges emberi erőforrás létszámot, csak a létszámcsökkentéssel törődik, márpedig a feladatok nem fogynak el.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint az adóteher rosszul van elosztva, és ez mind a költségvetésben, mind a jövedelmek elosztásában feszültségeket fog szülni. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?