24 °C Budapest

Ötszázszoros jövedelem különbségek az ENSZ országaiban

2010. november 7. 17:02

Az ENSZ minden évben közzéteszi a listát, hogy melyik országban a legjobb élni, hol található a legmagasabb életszínvonal. Az idén immár nyolcadik alkalommal végzett az élen Norvégia, aki Ausztráliát és Új-Zélandot előzte meg.

Az országok rangsorának felállításánál a gazdaság, az egészségügy, az oktatás, a szegénység a nemek közötti egyenlőség és a szabadságjogok állapotát vizsgálták.

A győztes ország fővárosa

Norvégiában a várható átlagéletkor 81 év, az átlagos éves kereset pedig 58 810 dollár (11,5 millió forint), ami durván havi 1 millió forintos jövedelmet jelent, az iskolázási idő pedig meghaladja a 12,5 évet. A skandináv ország az ENSZ jóléti mutatója, a HDI (emberi fejlettségi index) alapján két évtől eltekintve mindig az első helyen áll 2001 óta. Vannak azonban egyes tényezők, amelyekben nem a fjordok hazája végzett az élen. Az éves átlagjövedelmet tekintve például Liechtenstein jobb helyezést ért el a maga több mint 81 ezer dollárjával (15,8 millió forintjával).

Forrás: Pénzcentrum.hu

A 169 országot tartalmazó listán Ausztrália és Új-Zéland állhatott még fel a dobogóra, Kanada és Írország előtt. Az utolsó helyezettek kivétel nélkül mind a fekete kontinensen találhatóak: Mozambique, Burundi, Niger, Kongói Demokratikus Köztársaság és végül Zimbabwe.

Az utolsó helyezett Zimbabwe-ban a lakosság várható életkora 47 év (alig több a norvégok felénél), az egy főre jutó éves jövedelem pedig 176 dollár (34 300 forint). Azért az elgondolkodtató, hogyan lehet élni havi 2800 forintból. Ráadásul a szakértők szerint az afrikai országokat sújtják leginkább a politikai és gazdasági konfliktusok, valamint a járványos betegségek is. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Jeni Klugman, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) egyik vezető munkatársa szerint 59-ről 70 évre nőtt az emberiség átlagéletkora, 55 százalékról 70 százalékra a nyolc általánost végzettek száma, és kétszeresére, több mint 10 000 dollárra az éves átlagjövedelem. A szegény országok közül többnél óriási fejlődés ment végbe az eltelt évtizedekben, de továbbra is sokan vannak olyanok, amelyek súlyos helyzetben vannak még mindig. A globális gazdasági válság ezeket az országokat sokk-ként érte, különösen a munkanélküliség drámai növekedése okozott gazdasági és társadalmi feszültségeket.


A 2009-es listán hazánk a 43. helyen szerepelt. Észtországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával nagyjából egyforma eredményt mutattunk fel. A közép-európai térség államai közül Szlovénia és Csehország viszont megelőzött minket. Az idei eredményekről egyelőre nem érkezett még jelentés, mivel a teljes lista még nem publikus.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?