Címke: rabszolgaság (14 cikk)

NapiCsárt | 2019. május 28. 16:34

Modern rabszolgaság: ennyit gályázik egy magyar melós évente

A legfrissebb OECD statisztikák szerint egy magyar dolgozó 2017-ben átlagosan 1 740 órát töltött munkával. Ez az összesített statisztikák szerint elég magas, az OECD országok közül csupán 5 európai nemzet van, ahol a munkavállalók évente átlagosan többet dolgoztak, mint a magyarok. Ennél is meghökkentőbb adat, hogy a magyar nőknél minden más, OECD statisztikában szereplő európai ország női lakossága kevesebbet dolgozik átlagosan egy héten.

Pénzcentrum | 2012. február 27. 05:32

Ezt tudtuk meg a bankokról: egy generációnak lett örök tanulság

"Nem tudtam kitörni a rabszolgaságból. Örök tanulság ez az egész generációnknak: soha ne bízz meg a bankokban! A gyerekemet is erre fogom tanítani: a bank ellenség." - írja olvasónk levelében. Még ha ennél jóval bonyolultabb is a helyzet, jól leírja azt a helyzetet, amit a végtörlesztés körüli káosz szült meg több olvasónk számára. Sokan önhibájukon kívül, vagy csak egy kisebb figyelmetlenség miatt maradtak le a fix árfolyamon való végtörlesztésről. Van, akinek kiváltó forinthitel nem jutott, másokat még egy fogyasztói csoport is átvert. Az olvasóink által küldött levelek között szinte mindenre volt példa. Bár csupán az emberek 8 százaléka vallotta azt, hogy bankja hibájából nem tudott végtörleszteni.

MTI | 2011. október 28. 09:01

Orbán: A teher 2/3-a a bankoké kell hogy legyen

A miniszterelnök szerint ki kell segíteni a magyar embereket az "adósrabszolgaságból". Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a végtörlesztés lehetőségére utalva úgy fogalmazott: "nem fogok egy olyan országban élni (...), ahol egymillió ember adósrabszolgasággal kell, hogy szembenézzen".

Pénzcentrum/MTI | 2011. szeptember 10. 07:28

Állami pénzekre hajtanak a nyomor vámszedői

Hétről-hétre egyre több részlet derül ki az uzsorások döbbenetes módszereiről: a nyomor vámszedői már állami támogatásokra, civil szervezeti forrásokra is rátelepedtek. Az uzsorakölcsön bolti formája gyakorivá vált, főként az ország északi részében, ugyanakkor az elmúlt hetekben látványosan megnőtt az uzsorásokkal szemben indított büntetőeljárások száma is.

Pénzcentrum | 2011. augusztus 21. 08:06

Így működik az uzsorások boltja: a 200 százalékos kamat titkai

Újfajta uzsorázás, az úgynevezett "boltocskázás" terjedt el a hajdú-bihari Polgáron, ahol néhány család - kihasználva a többi nyomorát - élelmiszerrel kezdett "üzletelni". Magyarországon jelenleg közel száz ügyben folyik eljárás uzsorások ellen, a legtöbb Borsod megyében zajlik. A havi 100 százalékos kamat miatti rabszolgaságból egy évtizede szabadulni nem tudó emberek arról panaszkodnak, hogy a tartozást veréssel hajtják be rajtuk, de az sem ritka, hogy az uzsorások eladják vagy prostitúcióra kényszerítik rokonaikat.

Pénzcentrum/MTI | 2011. augusztus 16. 13:35

Csonkított testek, csicskák, prostituáltak az uzsorások nyomában

Jelenleg 98 ügyben folyik eljárás uzsorások ellen, a legtöbb Borsod megyében zajlik. A havi 100 százalékos kamat miatti rabszolgaságból egy évtizede szabadulni nem tudó emberek arról panaszkodnak, hogy a tartozást veréssel hajtják be rajtuk, de az sem ritka, hogy az uzsorások eladják vagy prostitúcióra kényszerítik rokonaikat.

Pénzcentrum | 2010. november 9. 04:42

Rettegő dolgozók a luxus rabszolgái

Rabszolgatartással felérő körülmények között foglalkoztatják a nagy-britanniai ruhagyárak a diákvízummal illetve illegálisan érkező munkavállalókat. Bár a szigetországban a rabszolgaságot 1838-ban betiltották most úgy tűnik, hogy nem csak a harmadik világ országaiban van jelen a munkavállalók kizsákmányolása.

Pénzcentrum | 2010. március 28. 07:02

Ha nem mindegy, mi kerül a tányérra...

Egy felmérés szerint az amerikai fogyasztók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vásárláskor arra, hogy az élelmiszerek etikus körülmények között készültek-e, azaz a termékekkel szemben a minőségen túl immár morális követelményeket is támasztanak a fogyasztási cikkekkel szemben.

Pénzcentrum | 2009. november 22. 14:02

Millióktól veszik el a gyermekkor örömét

Az UNICEF a gyermekjogi egyezmény elfogadásának 20. évfordulóján hozta nyilvánosságra a világ gyermekeinek helyzetével foglalkozó jelentésének különkiadását.

Pénzcentrum | 2009. október 20. 12:02

Figyelj mit veszel: mondj nemet az emberkereskedelemnek!

Az IOM Nemzetközi Migrációs Szervezet legfrissebb kampányában a tudatos vásárlásra szeretné felhívni az emberek figyelmét, hiszen talán kevesen tudják, hogy az olcsó termékeknek sajnos az emberkereskedelem az ára.