28 °C Budapest

Fűnek fának küldjük már önéletrajzunkat

Pénzcentrum
2010. augusztus 24. 09:17

Bár a cégek többsége sem gondolja alaposan végig, hogy milyen jelentkezőkre van szüksége egy álláshoz, a jelentkezők sem veszik alaposan szemügyre a hirdetésben szereplő elvárásokat: szinte mindenhova elküldik sablon-önéletrajzukat - írja a Népszabadság.

A hirdetésekben megfogalmazott követelmények zöménél a munkáltatók elsősorban a szakmai ismeretekre, a tapasztalatra helyezik a hangsúlyt, mint a tanult készségek, kompetenciák leírását elnagyolják. Persze másik oldalon a jelentkezők többsége ügyet sem vet rá, ha valahol azt írják, precizitást igénylő munka, hiszen maguk sem tudják, hogy szétszórtak - véli Németh Ildikó hr-specialista.

Az olyan álláshirdetésekre, melyben a végén felsorolt úgynevezett soft skillek (problémamegoldó képesség, csapatmunka, megbízhatóság, precizitás) egyáltalán nem szerepelnek, nagyjából ugyanazok és ugyanannyian jelentkeznek, mintha egyáltalán nem szerepelnének benne ezek a személyes készségek - állítja Szakmáry Ádám, a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft. toborzási üzletágvezetője.

Ennél jóval konkrétabb megfogalmazásra van szükség: ilyen például az ügyfélközpontú gondolkodás, amely az értékesítés, ügyfélszolgálat, marketing területén követelmény, vagy a monotónia tűrés, amely jelzi, hogy a munkakör egysíkú, a tanulékonyság igénye akkor merül fel, ha a cégnél különös figyelmet fordítanak a folyamatos képzésre.

Végzettség és nyelvismeret tekintetében divat a feltételek közé beírni mind a felsőfokú végzettséget, mind pedig a tárgyalóképes angolnyelvtudást, még akkor is, ha a feladatok elvégzéséhez nincs is ezekre szükség. Sajnos ezzel számos rátermett, agilis munkaerőt zárnak ki az állásért folyó versenyből, arról nem beszélve, hogy a cégek is hozzásegítenek a diplomák és nyelvvizsgapapírok devalválódásához - véli Németh Ildikó. Persze az álláskeresők egy része úgy áll hozzá, hogy majd az interjú során kipuhatolózza, valóban szükséges-e a nyelvtudás.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A munkáltatók akár a gyakorlatban, akár különböző tesztek, felmérések útján azt tapasztalhatják, hogy többen egy alap Word-, Excel-, Power-Point-tudással sem rendelkeznek, pedig ezek a kritériumok minden irodai munkához kötött hirdetésben szerepelnek.

Ötszáz esetből egyszer találkoztam olyannal, aki a kinyomtatott hirdetéssel a kezében úgy jelent meg, hogy az elvárások mindegyikének bizonyítottan megfelelt - sorolja tapasztalatát Németh Ildikó.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?