18 °C Budapest

Fűnek fának küldjük már önéletrajzunkat

Pénzcentrum
2010. augusztus 24. 09:17

Bár a cégek többsége sem gondolja alaposan végig, hogy milyen jelentkezőkre van szüksége egy álláshoz, a jelentkezők sem veszik alaposan szemügyre a hirdetésben szereplő elvárásokat: szinte mindenhova elküldik sablon-önéletrajzukat - írja a Népszabadság.

A hirdetésekben megfogalmazott követelmények zöménél a munkáltatók elsősorban a szakmai ismeretekre, a tapasztalatra helyezik a hangsúlyt, mint a tanult készségek, kompetenciák leírását elnagyolják. Persze másik oldalon a jelentkezők többsége ügyet sem vet rá, ha valahol azt írják, precizitást igénylő munka, hiszen maguk sem tudják, hogy szétszórtak - véli Németh Ildikó hr-specialista.

Az olyan álláshirdetésekre, melyben a végén felsorolt úgynevezett soft skillek (problémamegoldó képesség, csapatmunka, megbízhatóság, precizitás) egyáltalán nem szerepelnek, nagyjából ugyanazok és ugyanannyian jelentkeznek, mintha egyáltalán nem szerepelnének benne ezek a személyes készségek - állítja Szakmáry Ádám, a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft. toborzási üzletágvezetője.

Ennél jóval konkrétabb megfogalmazásra van szükség: ilyen például az ügyfélközpontú gondolkodás, amely az értékesítés, ügyfélszolgálat, marketing területén követelmény, vagy a monotónia tűrés, amely jelzi, hogy a munkakör egysíkú, a tanulékonyság igénye akkor merül fel, ha a cégnél különös figyelmet fordítanak a folyamatos képzésre.

Végzettség és nyelvismeret tekintetében divat a feltételek közé beírni mind a felsőfokú végzettséget, mind pedig a tárgyalóképes angolnyelvtudást, még akkor is, ha a feladatok elvégzéséhez nincs is ezekre szükség. Sajnos ezzel számos rátermett, agilis munkaerőt zárnak ki az állásért folyó versenyből, arról nem beszélve, hogy a cégek is hozzásegítenek a diplomák és nyelvvizsgapapírok devalválódásához - véli Németh Ildikó. Persze az álláskeresők egy része úgy áll hozzá, hogy majd az interjú során kipuhatolózza, valóban szükséges-e a nyelvtudás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A munkáltatók akár a gyakorlatban, akár különböző tesztek, felmérések útján azt tapasztalhatják, hogy többen egy alap Word-, Excel-, Power-Point-tudással sem rendelkeznek, pedig ezek a kritériumok minden irodai munkához kötött hirdetésben szerepelnek.

Ötszáz esetből egyszer találkoztam olyannal, aki a kinyomtatott hirdetéssel a kezében úgy jelent meg, hogy az elvárások mindegyikének bizonyítottan megfelelt - sorolja tapasztalatát Németh Ildikó.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24