15 °C Budapest

Állásbörze: karriertippek testközelből, nem csak fiataloknak

2010. március 26. 05:32

Az állásbörzék évek óta sikeres és keresett rendezvényei a magyar HR-szakmának. A munkanélküliség látványos növekedésével egyre nagyobb igény mutatkozik ezekre az eseményekre, ahol kereslet és kínálat "testközelből" találkozhat egymással.

89 kiállító állás- és képzési ajánlatai közül válogathatnak az érdeklődők a SYMA Rendezvényközpontban március 25-én és 26-án megrendezésre kerülő HVG Állásbörzén. A szervezők szerint a közel 1500 konkrét állásajánlat mellett a végzős, pályakezdő vagy már tapasztalt diplomás álláskeresők a rendezvény két napja alatt feltérképezhetik az aktuális képzési kínálatot is.

A Pénzcentrum a rendezvény első napjának délutánján meglehetősen nagy tömeggel találkozott: végzős egyetemisták, frissdiplomások, a leépítések miatt a munkaerőpiacra ismét visszakerült középkorúak -becsléseink szerint- több százan voltak jelen a standoknál. Az apró különszobákban egyéni állásinterjúk zajlottak, egy-egy HR-es akár 8-10 felvételre vágyót is meghallgatott, letesztelt egy nap alatt.

 

Fotó: hvgallasborze.hu


A legnagyobb sorokat a telekommunikációs nagyvállalatok pultjainál találtuk, de elmondható, hogy szinte az összes ismert és bejáratott márka logójára tapadtak az álláskeresők. A munkaközvettő, fejvadász cégeknél is nagy érdeklődés mutatkozott, bár -mint megtudtuk- az itt felbukkanó érdeklődők jelentős része már régóta feltöltötte önéletrajzát a közvettő cégek online adatbázisába. A kínálatból természetesen a különböző oktatási intézmények, nyelviskolák standjai sem hiányozhattak.

A Pénzcentrumnak az egyik legnagyobb munkaerő-közvetítő cég standjánál elmondták: az ilyen karrierbörzéken megjelenő álláskeresők között sok a frissdiplomás, a vállalatoknak azonban egyre inkább a több éves tapasztalattal rendelkező munkavállalókra van szükségük. Csütörtökön az is előfordult ugyanakkor, hogy egy gyakorlattal egyáltalán nem rendelkező, ám talpraesett, tehetséges fiatalt ajánlottak tovább egy egy éves rutint igénylő pozícióra.

Mint megtudtuk, az idei évben -a korábbiakhoz képest- látványosan több a középkorú 35-50 év közötti álláskereső. Ők sokszor rendelkeznek a megfelelő gyakorlattal, de bizonyos szükséges készségekben -például nyelvtudás- meglehetősen nagy hiányosságaik mutatkoznak.

Apropó, nyelvtudás

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A közvettők szerint még mindíg meglehetősen nagy problémát jelent a munkát keresők számára a megfelelő angolnyelv-tudás. A próbainterjúkon biztosan előjön az idegennyelv-ismeret kérdése, sok esetben még mindig ezen buknak el a más szempontból egyébként megfelelő jelöltek. Kimondottan keresettek azok a dolgozók, akik valamely mediterrán ország nyelvét beszélik, esetleg svédül, finnül tudnak.

A nyelvtudás az állásokra jelentkezők jelentősen megnövekedett számából is egyre szignifikánsabb differenciálást tesz lehetővé: ha például egy angol nyelven feladott hirdetésre valaki magyarul jelentkezik, annak esélye sincs a többiekkel szemben, önéletrajzát gyakorlatilag azonnal törlik.

Kiket keresnek, és hogyan?

Az biztos, hogy mérnökökből, informatikai szakemberekből, programozókból jelenleg is komoly hiány mutatkozik. Elsősorban a multinacionális vállalatok kínálnak számukra komoly karrierlehetőségeket. Az sem elképzelhetetlen, hogy egy-egy szerencsés kiválasztottat már egyetemi évei alatt "pártfogásába vesz" egy tehetősebb cég, igaz, ez általában azzal jár, hogy tanulmányai befejeztével néhány évet az adott vállalatnál kell töltenie. A világcégek arra is komoly energiát fordítanak, hogy a hozzájuk frissen bekerült munkavállalót hónapokig képezzék, így vonva be a fiatalokat a mindennapi rutinba.

Az általunk megkérdezett szakemberek az idősebb munkanélküliek számára azt tanácsolják, próbálkozzanak a jelenleg igencsak népszerű munkaerő-kölcsönzési programokkal: habár ezek a munkák általában fix időtartamra szólnak, könnyen lehet, hogy a válság elmúltával az ilyen időszakos -és jó munkaerőnek bizonyuló- dolgozókkal töltik majd fel a szabad helyeket.

Míg korábban egy-egy hirdetésre 40-50 pályázat érkezett, addig mostanra ez a szám ennek gyakran a tízszeresét is eléri. A karriertanácsadók ezért azt javasolják, csak akkor adjuk be jelentkezésünket egy-egy adott pozícióra, ha legalább a feltételek 85-90%-ának megfelelünk. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor jóval koncentráltabb lett az álláshirdetések rendszere: a cégek ma már szinte kizárólag online hirdetnek, sokszor már nem is a hagyományos HR-honlapokon, hanem kizárólag saját oldalukon. Megfigyelhető azonban egy új trend kialakulása is: egyre gyakoribb, hogy az adott pozíciót egy-egy közösségi oldal apróhirdetési rovataiban teszik közzé.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm