12 °C Budapest

A csinos nők esélytelenül pályáznak ezekre az állásokra

2010. augusztus 11. 13:02

A Denveri Egyetem tanulmánya szerint vannak olyan álláshirdetések, amelyekre gyakorlatilag teljesen felesleges pályáznia egy vonzó nőnek, mert úgysem veszik fel. A diszkrimináció talán erős kifejezés, de egy csinos lányt nagyon nehéz elképzelni olyan férfias állásokban, mint a börtönőr, vagy például a gépészmérnöki munka.

A jó kinézet miatt a csinos nők esélytelenül indulnak bizonyos - a többség által férfiasnak titulált - állások megszerzésére - állapítja meg a Denveri Egyetem felmérése. Vannak olyan pozíciók, melyek betöltése során egyáltalán nem előny a vonzó külső, így a csinos nők nem indulnak nagyobb eséllyel a felvételi során.

A kutatás szerint, ha egy vállalat kutatási és fejlesztési részlegének vezetőjére vagy pénzügyi igazgatójára gondolunk, akkor egy meglett férfit képzelünk el magunk előtt. Ugyanez a helyzet, ha gépészekről, építészekről, vagy műszaki ellenőrökről beszélünk. Hasonló kategóriába tartoznak a biztonsági őrök, a számítógép alkatrész értékesítők, a börtönőrök és a kamionsofőrök is.

"Ezekben az állásokban nagyon alulreprezentáltak a nők, különösen a csinos nők" - mondta Stefanie Johnson a kutatás vezetője, aki hozzátette, hogy a vonzó hölgyeket leginkább titkárnőnek vagy recepciósnak szeretik alkalmazni.

A tanulmány szerint az átlagos állások esetén a jó kinézetű nők előnyben részesülnek, tehát még mindig létezik a kettős mérce alkalmazása, illetve a nemek közötti egyenlőtlenség.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?