32 °C Budapest

Diplomával könnyebb: 3,6 hónap alatt munkát találnak!

Pénzcentrum
2010. június 10. 09:47

A Diplomás pályakövetés elnevezésű vizsgálat adatai nem igazolják azt a gyakran hangoztatott jelenséget, hogy diplomás munkanélkülieket képzünk: átlagosan 3,6 hónap alatt találnak munkát ugyanis a frissen végzettek - írja a Népszabadság.

Az elsőre már-már oximoronnak tűnő fogalom, a "munkatapasztalattal rendelkező pályakezdő", mely rengeteg álláshirdetésben megtalálható, egyáltalán nem lehetetlen: a diplomát szerző fiatalok majdnem fele ugyanis már az államvizsgája idején is dolgozott - derült ki az Educatio Nonprofit Kft. Diplomás pályakövetés 2009-2010 elnevezésű kutatásából.

A vizsgálat során csaknem ötezer, 2007-ben végzett friss diplomást kérdeztek meg 2010 tavaszán az oklevelük megszerzése óta eltelt időszakban szerzett tapasztalataikról.

A végzetteknek mindössze 1,7 százaléka nem talált munkát a 2007-es diplomázása óta, negyven százalékuk viszont már az államvizsga idején dolgozott, több mint fele (53,5 százalék) pedig a diploma megszerzése után keresett és talált is állást. Alig negyedüknek kellett négy vagy több hónapot várni a munkába lépésre. A 2007-es év munkakereső friss diplomásai összességében az egyetem, vagy főiskola kapuin kilépve, átlagosan 3,6 hónap alatt helyezkedtek el.

A bölcsész, valamint jogász végzettségűeknek az átlagosnál rövidebb, míg a természettudományi területen végzetteknek jóval több idő kell az első állás megszerzéséhez.

Az elhelyezkedett diplomások munkájuk szakmai, tartalmi részével elégedettek, a munka személyi és tárgyi körülményeit is jónak tartják, a szakmai előmenetellel és a karrierépítéssel, illetve a jövedelemmel és a különböző juttatásokkal azonban már kevésbé vannak kiegyezve.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fizetéssel kapcsolatban főként a pedagógiai, az orvos- és egészségtudományi, a természet- és társadalomtudományi szakmák végzettjei elégedetlenek. Az informatikai és jogi területeken végzettek mind anyagilag, mind szakmailag az átlagnál elégedettebbnek bizonyultak.

A diplomázás utáni első munkahely megszerzésében igen erős azonban a személyes kapcsolat szerepe: az állást kereső friss diplomások harmada ugyanis ismerős ajánlása révén szerzett munkát. Álláshirdetésekre jelentkezve 27, munkaközvetítő cégen keresztül 5 százalékuk járt sikerrel.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?