29 °C Budapest

Diplomával könnyebb: 3,6 hónap alatt munkát találnak!

Pénzcentrum
2010. június 10. 09:47

A Diplomás pályakövetés elnevezésű vizsgálat adatai nem igazolják azt a gyakran hangoztatott jelenséget, hogy diplomás munkanélkülieket képzünk: átlagosan 3,6 hónap alatt találnak munkát ugyanis a frissen végzettek - írja a Népszabadság.

Az elsőre már-már oximoronnak tűnő fogalom, a "munkatapasztalattal rendelkező pályakezdő", mely rengeteg álláshirdetésben megtalálható, egyáltalán nem lehetetlen: a diplomát szerző fiatalok majdnem fele ugyanis már az államvizsgája idején is dolgozott - derült ki az Educatio Nonprofit Kft. Diplomás pályakövetés 2009-2010 elnevezésű kutatásából.

A vizsgálat során csaknem ötezer, 2007-ben végzett friss diplomást kérdeztek meg 2010 tavaszán az oklevelük megszerzése óta eltelt időszakban szerzett tapasztalataikról.

A végzetteknek mindössze 1,7 százaléka nem talált munkát a 2007-es diplomázása óta, negyven százalékuk viszont már az államvizsga idején dolgozott, több mint fele (53,5 százalék) pedig a diploma megszerzése után keresett és talált is állást. Alig negyedüknek kellett négy vagy több hónapot várni a munkába lépésre. A 2007-es év munkakereső friss diplomásai összességében az egyetem, vagy főiskola kapuin kilépve, átlagosan 3,6 hónap alatt helyezkedtek el.

A bölcsész, valamint jogász végzettségűeknek az átlagosnál rövidebb, míg a természettudományi területen végzetteknek jóval több idő kell az első állás megszerzéséhez.

Az elhelyezkedett diplomások munkájuk szakmai, tartalmi részével elégedettek, a munka személyi és tárgyi körülményeit is jónak tartják, a szakmai előmenetellel és a karrierépítéssel, illetve a jövedelemmel és a különböző juttatásokkal azonban már kevésbé vannak kiegyezve.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fizetéssel kapcsolatban főként a pedagógiai, az orvos- és egészségtudományi, a természet- és társadalomtudományi szakmák végzettjei elégedetlenek. Az informatikai és jogi területeken végzettek mind anyagilag, mind szakmailag az átlagnál elégedettebbnek bizonyultak.

A diplomázás utáni első munkahely megszerzésében igen erős azonban a személyes kapcsolat szerepe: az állást kereső friss diplomások harmada ugyanis ismerős ajánlása révén szerzett munkát. Álláshirdetésekre jelentkezve 27, munkaközvetítő cégen keresztül 5 százalékuk járt sikerrel.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?