31 °C Budapest

Te mennyiért költöznél külföldre: dupla fizetés elég lenne?

2010. július 30. 04:42

Tömeges elvándorlástól nem kell tartani A magasabb fizetés, kedvezőbb munkahelyi körülmények, színvonalasabb oktatás, vagy egyszerűen csak egy adott ország iránti rajongás évente sokakat arra késztet, hogy elhagyják hazájukat. Az Európai Bizottság felmérési és elemzési szolgálata, az Eurobarométer kutatása szerint rajtunk, magyarokon kívül mindössze négy ország lakói közül gondolják többen, hogy jobb külföldön, mint itthon, mégis a legkevésbé mobilis nemzetek közé tartozunk.

Egy napokban megjelent akadémiai kutatás szerint a mostani középiskolások alig 39 százaléka szeretne Magyarországon élni, 31 százalékuk még nem döntött, de 30 százalék inkább külföldön telepedne le. Az egyetemisták körében valamivel kevesebb az elvágyódók aránya, de minden ötödik még közülük is külföldön képzeli el jövőjét.

Tartsunk-e tömeges elvándorlástól a jövőben? Az eredményt önmagában nehéz értékelni, főleg az Eurobarométer nemzetközi mobilitással kapcsolatos felmérése ismeretében, amely szerint a magyarok fele ugyan külföldön jóval kedvezőbbek gondolja a munkafeltételek, vagyis elvágyódik itthonról, mégis egyedül az olaszok között fordul elő nagyobb arányban olyan személy (95 %) - magyarok körében 94% -, aki még soha nem élt, illetve dolgozott külföldön.

Fordíthatnák ezt egyszerűen úgy is, hogy a magyarok csak panaszkodni tudnak, kockázatvállalásra azonban már nem hajlandók, lehetséges azonban egyéb racionális magyarázat is a fenti jelenségre. Lássuk, más nemzetek mennyire mobilak, hozzánk képest!

A szomszéd fűje mindig zöldebb

A lakosság körében készített felmérésre 2009. szeptember 13. és október 9. között került sor. Alapvetően az európaiak pozitív jelenségként tekintenek a mobilitásra, amely elősegíti az integrációt, a gazdasági fejlődést és karrier szempontjából is előnyös, azonban a családalapítás, illetve összetartás szempontjából már nem tartják előnyösnek a külföldre költözést.

A fent felsorolt számos vélt előny ellenére a válaszadók alig több, mint tíz százaléka élt és dolgozott valójában külföldön, 41 százaléknak van azonban olyan rokona, vagy ismerőse, aki élt és dolgozott már hazájától távol, amitől nagyobb eséllyel gondolkodnak el ők maguk is azon, hogy szerencsét próbáljanak.


Az európaiak körülbelül harmada gondolja úgy, hogy más országban könnyebben találna munkát, mint hazájában, ennek megfelelően majdnem minden ötödik (17%) úgy is gondolja, hogy szerencsét próbál majd külföldön, zömében abban a reményben, hogy le is telepedik majd az adott országban. A legkedveltebb célországok közé az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália tartoznak, de minden tízedik válaszadó Spanyolországot, illetve Németországot nevezte meg úti céljának. A megkérdezettek ötöde egyéb országokat sorolt fel: Thaiföldtől, Oroszországon, Japánon át, egészen Jamaicáig.

Meglepő módon a dánok közül tervezik a legtöbben, a megkérdezettek mintegy 51 százaléka, hogy külföldre költözik, több mint minden harmadik ember hasonlót tervez az észtek, svédek, lettek, litvánok és finnek közül is. A magyarok 29 százaléka szintén külföldön próbál majd munkát találni tervei szerint, ezzel szemben az olaszok közül például csak 100-ból négy ember hagyná el hazáját, de a görögök és az osztrákok közül is kevesebb, mint tízen.

Külföldre, de hogyan?

Arra a kérdésre, hogy miként keresnének külföldi állást, a legtöbben azt válaszolták, hogy ismerősökön, illetve interneten keresztül próbálkozna, 21 százalékuk fordulna valamilyen ügynökséghez, 12 százalékuk pedig már az EURES-ről (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) is hallott.

Az idegen országbeli munkavállalás komoly akadálya lehet a nyelvismeret, vagy egyéb szükséges képzettség, képesség hiánya. Ennek ellenére a külföldre készülőknek csak alig több, mint negyede (26%) kezdett el komolyabban nyelvet tanulni, és kevesebb mint tizedük tett már bármilyen konkrét lépést - jelentkezett például álláshirdetésre - célja elérése érdekben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ami a tervezett külföldi munkavállalás hosszát, illetve a munkaszerződés jellegét illeti, az európaiak legtöbbje (55%) állandó állást keresne, és kevesebb, mint ötödük érdekelt ideiglenes, egy-két évre szóló munkalehetőségben. Ez egybevág azzal, hogy minden ötödik válaszoló ameddig csak lehet, külföldön maradna, 17 százalékuk 2-5 évben gondolkodik, de csak 7 százalékuk maradna élete végéig hazájától távol.

A szezonális munkák, illetve a külföldi gyakornoki állások a legkevésbé közkedveltek. Persze országonként eltérőek voltak a válaszok: a velünk együtt, illetve utánunk csatlakozott országok lakói körében a szezonális munka sem "büdös".

Mint kiderült, a hazánkkal együtt, illetve az utánunk csatlakozott tagországok körében a külföldi munkavállalás fő motivációját a jobb anyagi körülmények jelentik (61%), míg a régi tagországok lakói inkább egyéb tényezők, például kulturális szempontok, az ott élők mentalitása szerint választanának maguknak új otthont (40%). A fontosabb szempontok közé tartozik még mindkét ország csoport esetében az adott ország nyelvének ismerete, azonban az olyan "soft" tényezők, mint az adott országra jellemző életstílus, inkább a régi tagországok lakói számára kulcsfontosságú. Meglepő módon a magyarok körében fordult elő legtöbbször az a válasz (47%), hogy a jobb életkörülmények reményében hagyná el hazáját.

A kutatás során arra is rákérdeztek, hogy mégis mekkora fizetés reményében hagynák el hazájukat. A válaszadók 36 százaléka a jelenlegi fizetése legalább másfélszereséért cserébe költözne külföldre, és csak két százalék döntene mostani kereseténél kevesebbért is hasonlóan.

Még ennél is nagyobb anyagi ösztönzőre vágyunk azonban mi magyarok, és a környező országbeliek: 44 százalék csak dupla fizetés esetén hagyná el szülőhazáját,15 százalék - főként a szlovákok, csehek, lengyelek és litvánok - azonban még keresete háromszorosát is elkérné külföldön. Természetesen az eredmény nem meglepő: egy magyar, szlovák vagy lengyel átlagfizetéssel nehéz lenne külföldön boldogulni.

Miért nem megyünk mégse?

Ha ekkora az elvágyódás szinte mindenütt, de főként a kelet-európai ország lakói körében, felmerül a kérdés, hogy miért nem próbálnak szerencsét külföldön. A Eurobarométer kérdezőbiztosai ennek is utánajártak. A legtöbben természetesen az otthonuk elhagyásától viszolyognak (39%), azonban az átlagosnál jobban ragaszkodunk otthonukhoz, hazánkhoz mi magyarok (49%), hasonlóan a bolgárokhoz (60%).

Más ország lakóihoz képest nagyobb ellenösztönző a magyarok számára (28%), hogy meg kell tanulni egy idegen nyelvet, míg ugyanerre a románok közül csak minden tízedik hivatkozik. Tizenhét százalékunk az itthoni barátok miatt marad inkább a fenekén, ami alapján úgy tűnik, nem vagyunk túl "barátságos" nemzet, ugyanis csak a bolgárok, a portugálok és románok közül jelölték meg kevesebben ezt a tényezőt is szempontnak.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?