20 °C Budapest

Egymilliós PSZÁF-bírság az Erste Nyugdíjpénztárnak

2010. június 24. 10:02

A felügyelet honlapján közzétett határozat szerint egymillió forintos bírságot rótt ki az Erste Nyugdíjpénztár magánpénztári ágazatára a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mert nem teljesítette egy korábbi határozatban előírt kötelezettségét.

Az indoklásból kiderül, hogy a felügyelet még 2008 decemberében arra kötelezte a nyugdíjkasszát, hogy a Pénztárak Központi Nyilvántartása (PKN) részére hibásan, vagy többször elküldött, illetve hiányzó adatszolgáltatásokból fakadó eltéréseket 2009. március 31-ig rendezze, és az eljárását igazoló dokumentumokat a felügyeletnek küldje meg.

A határozat egy másik pontja pedig előírta, hogy a pénztár a további eltérések kialakulásának megelőzése érdekében félévente vesse össze a nyilvántartásában szereplő bevallási és befizetési adatokat a PKN-ben szereplő adatokkal, és szükség esetén a javításokat végezze el.

A PSZÁF a pénztár által benyújtott összesített adatok vizsgálata alapján azt állapította meg, hogy a nyugdíjkassza továbbra sem tudta megvalósítani a PKN és a pénztári adatok egyezőségét, ezért újra előírta a kötelezettséget. A bírságösszeg a kiszabható bírságtartomány alsó negyedébe esik.

A felügyelet az intézkedés alkalmazásánál a pénztár terhére értékelte, hogy az eltérések mértéke az előző összevetés értékeihez képest valamennyi kategóriában nagymértékben nőtt. Súlyosbító körülménynek tekintette azt is, hogy a pénztár az előírtakat már második alkalommal nem teljesítette, s figyelembe vette a jogsértéssel potenciálisan érintett tagok számát is (a pénztár taglétszáma a 100 ezer főt meghaladja).

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?