24 °C Budapest

Ezt megúszták az OTP devizahitelesei

Pénzcentrum
2010. június 4. 17:10

Okozott-e jelentős veszteséget a devizahiteleseknek a tegnapi hirtelen forintgyengülés? A kérdés azért jogos, mert nem kevesen vannak azok a devizahitelesek, akiknek éppen a hónap 3. napján érvényes utolsó árfolyam alapján határozzák meg a törlesztőrészlet forintösszegét. Utánajártunk és kiszámoltuk, mely bank ügyfelei jártak így rosszul, és mennyire. Ma bebizonyosodott: járhattak volna sokkal rosszabul is az OTP ügyfelei, így most egy hónapra fellélegezhetnek.A Pénzcentrum.hu nemrég felmérést végzett a hitelintézetek körében arról, hol, mikori és mely árfolyamon határozzák meg a bankok az ügyfél forintban kifejezett törlesztőrészletét. A piaci szereplők eltérő gyakorlatot folytatnak, és a figyelembe vett árfolyam elnevezése is más és más.


A táblázatból kitűnik, hogy éppen a legtöbb lakáshitelessel rendelkező OTP esetében fontos nap a mai, pontosabban minden hónap negyedike. Az ingatlanfedezetű hitelek esetében ugyanis ekkor (ha ez munkaszüneti nap, akkor a következő első munkanapon) szedi be a bank az esedékes törlesztőrészletet. A számításnál a beszedést megelőző munkanap utolsó érvényes OTP deviza eladási árfolyamát veszik figyelembe. Igaz ugyan, hogy az említett felmérés szerint a bankok közül az OTP Bank alkalmazza az egyik legkisebb, az ügyfelek számára legkedvezőbb árfolyammarzsot, ebben a hónapban az OTP ügyfelei számára épp a forint tegnapi, harmadikai árfolyammozgása volt igazán érdekes. Ami nem lehetett számukra szívderítő.


Amint arról a Portfolio.hu beszámolt, tegnap délután a forint árfolyammozgása élesen elvált a régiós devizákétól, és ennek egyértelmű okaként egy tegnapi politikusi kijelentést jelölték meg a piaci szereplők. A hátsó szándék nyilván nem az OTP devizahiteleseinek büntetése volt (a politikus talán még drámai kijelentéseinek piaci hatásával sem kalkulált), ám szavai számukra zsebbevágóan balszerencsés időzítésűek voltak. Az OTP devizahitelesei számára ez a következőt jelenti: akinek a havi törlesztőrészlete 200 svájci frank, az tegnap (ha negyedike lett volna) 39 368 forintot fizetett volna, ma viszont (mivel ma, negyedikén kell törlesztenie) 39 614 forintot kell fizetnie. 200 eurós törlesztőrészletet feltételezve 55 662-ről 55 994-re nőtt egy nap alatt az adós fizetési kötelezettsége. Mivel tegnap a japán jen a forinthoz képest gyengült, a kis számú jenhiteles nem járt rosszul. Ha viszont a mai árfolyamok valamelyikét venné figyelembe az OTP, a devizahitelesek mindhárom devizanemben a tegnapinál sokkal rosszabbul jártak volna. A frankhitelesek frankonként és az euróhitelesek eurónként további tíz, a jenhitelesek jenenként 15 forintot vesztettek volna.


A fenti számok, pár száz forintos különbségek nem drámaiak. Nem egyetlen napot, hanem hosszú időszakot számításba véve azonban annál nagyobb terhet ró az árfolyammozgás a devizahitelesekre. Az utolsó válság előtti "békehónapnak" szeptembert tekintve a frankhitelesek esetében 32%, az euróhitelesek esetében 17%, a jenhitelesek esetében pedig 61%-os az árfolyamemelkedés az OTP deviza eladási árfolyamában. A törlesztőrészletek nagyságát ráadásul nem csak az árfolyam, hanem a kamat, valamint a hitel egyéb költségelemei is befolyásolják. Bár az utóbbi időszakban több bank is csökkentette frankhitelének kamatát, és a Magatartási Kódex a költségek növekedését is maximálja, korábban ez nem így volt, így a törlesztőrészletek egyes devizahitelesek esetében akár meg is duplázódhattak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A PSZÁF adatai alapján közel 900 ezer darab jelzálogfedezetű hitelszerződés van ma Magyarországon, az OTP adatai szerint pedig a bank részesedése mintegy 18%-os a magyar hitelpiacon. A bank közlése szerint a hitelállomány közel 40%-a devizahitel, így tehát átlagos szerződési összeggel számolva mintegy 65 ezer család kísérheti kiemelt figyelemmel a harmadikai árfolyammozgásokat az OTP ügyfélkörében.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24