15 °C Budapest

Ezt megúszták az OTP devizahitelesei

Pénzcentrum
2010. június 4. 17:10

Okozott-e jelentős veszteséget a devizahiteleseknek a tegnapi hirtelen forintgyengülés? A kérdés azért jogos, mert nem kevesen vannak azok a devizahitelesek, akiknek éppen a hónap 3. napján érvényes utolsó árfolyam alapján határozzák meg a törlesztőrészlet forintösszegét. Utánajártunk és kiszámoltuk, mely bank ügyfelei jártak így rosszul, és mennyire. Ma bebizonyosodott: járhattak volna sokkal rosszabul is az OTP ügyfelei, így most egy hónapra fellélegezhetnek.A Pénzcentrum.hu nemrég felmérést végzett a hitelintézetek körében arról, hol, mikori és mely árfolyamon határozzák meg a bankok az ügyfél forintban kifejezett törlesztőrészletét. A piaci szereplők eltérő gyakorlatot folytatnak, és a figyelembe vett árfolyam elnevezése is más és más.


A táblázatból kitűnik, hogy éppen a legtöbb lakáshitelessel rendelkező OTP esetében fontos nap a mai, pontosabban minden hónap negyedike. Az ingatlanfedezetű hitelek esetében ugyanis ekkor (ha ez munkaszüneti nap, akkor a következő első munkanapon) szedi be a bank az esedékes törlesztőrészletet. A számításnál a beszedést megelőző munkanap utolsó érvényes OTP deviza eladási árfolyamát veszik figyelembe. Igaz ugyan, hogy az említett felmérés szerint a bankok közül az OTP Bank alkalmazza az egyik legkisebb, az ügyfelek számára legkedvezőbb árfolyammarzsot, ebben a hónapban az OTP ügyfelei számára épp a forint tegnapi, harmadikai árfolyammozgása volt igazán érdekes. Ami nem lehetett számukra szívderítő.


Amint arról a Portfolio.hu beszámolt, tegnap délután a forint árfolyammozgása élesen elvált a régiós devizákétól, és ennek egyértelmű okaként egy tegnapi politikusi kijelentést jelölték meg a piaci szereplők. A hátsó szándék nyilván nem az OTP devizahiteleseinek büntetése volt (a politikus talán még drámai kijelentéseinek piaci hatásával sem kalkulált), ám szavai számukra zsebbevágóan balszerencsés időzítésűek voltak. Az OTP devizahitelesei számára ez a következőt jelenti: akinek a havi törlesztőrészlete 200 svájci frank, az tegnap (ha negyedike lett volna) 39 368 forintot fizetett volna, ma viszont (mivel ma, negyedikén kell törlesztenie) 39 614 forintot kell fizetnie. 200 eurós törlesztőrészletet feltételezve 55 662-ről 55 994-re nőtt egy nap alatt az adós fizetési kötelezettsége. Mivel tegnap a japán jen a forinthoz képest gyengült, a kis számú jenhiteles nem járt rosszul. Ha viszont a mai árfolyamok valamelyikét venné figyelembe az OTP, a devizahitelesek mindhárom devizanemben a tegnapinál sokkal rosszabbul jártak volna. A frankhitelesek frankonként és az euróhitelesek eurónként további tíz, a jenhitelesek jenenként 15 forintot vesztettek volna.


A fenti számok, pár száz forintos különbségek nem drámaiak. Nem egyetlen napot, hanem hosszú időszakot számításba véve azonban annál nagyobb terhet ró az árfolyammozgás a devizahitelesekre. Az utolsó válság előtti "békehónapnak" szeptembert tekintve a frankhitelesek esetében 32%, az euróhitelesek esetében 17%, a jenhitelesek esetében pedig 61%-os az árfolyamemelkedés az OTP deviza eladási árfolyamában. A törlesztőrészletek nagyságát ráadásul nem csak az árfolyam, hanem a kamat, valamint a hitel egyéb költségelemei is befolyásolják. Bár az utóbbi időszakban több bank is csökkentette frankhitelének kamatát, és a Magatartási Kódex a költségek növekedését is maximálja, korábban ez nem így volt, így a törlesztőrészletek egyes devizahitelesek esetében akár meg is duplázódhattak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


A PSZÁF adatai alapján közel 900 ezer darab jelzálogfedezetű hitelszerződés van ma Magyarországon, az OTP adatai szerint pedig a bank részesedése mintegy 18%-os a magyar hitelpiacon. A bank közlése szerint a hitelállomány közel 40%-a devizahitel, így tehát átlagos szerződési összeggel számolva mintegy 65 ezer család kísérheti kiemelt figyelemmel a harmadikai árfolyammozgásokat az OTP ügyfélkörében.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?