23 °C Budapest

Előretörésben bíznak a takarékok

Pénzcentrum
2010. június 2. 14:00

Mérlegfőösszege, betét, - és hitelállománya, valamint saját tőkéje is növekedett a szövetkezeti hitelintézeteknek az idei első negyedéves előzetes adatok alapján. A pénzügyi felügyelet összesítése szerint ezzel a takarékok szerepe tovább erősödött a magyar bankrendszerben, beleértve a legtöbbjüket tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) piaci jelenlétét is.

A válság leginkább a pénzügyi szektorban, ezen belül a bankrendszerben éreztette hatását, Magyarországon az elapadt források, és ezzel párhuzamosan a dráguló forrásköltségek befolyásolták negatívan a gazdasági szereplők és a lakosság finanszírozását. A kereskedelemi bankok többsége átmenetileg fel is függesztette egyes hiteltermékei értékesítését, miközben az ügyfelek egy részének komoly problémát jelent a kölcsönök törlesztése.

Ezzel szemben a szövetkezeti hitelintézetek hitelportfólióján belül a legfrissebb, első negyedéves adatok szerint a problémamentes minősítésű kölcsönök állományának aránya nőtt egy év alatt (bár a legutóbbi negyedévhez képest romlás következett be), miközben az általuk kezelt betétállomány fokozatosan bővült, ami a válságban is lehetővé tette a lakosság és a vállalkozások folyamatos finanszírozását.


A takarékok működési modelljükből adódóan sokkal kevésbé kitettek az elsősorban a kereskedelmi bankokra jellemző óriási profitkényszerből adódó agresszív üzletpolitika negatív hatásainak, és kevésbé kiszolgáltatottak a piac változásainak is, amelyre a szektor tavalyi eredményein túl az idei első negyedév adatai is bizonyítékul szolgálnak - mondta el Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) előzetes adatai szerint 2010 első három hónapjában a teljes szövetkezeti hitelintézeti szektor mérlegfőösszege 1578-ról 1612 milliárd fölé emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ezzel részarányuk a teljes magyarországi bankszektoron belül 4,6-ról 5,1 százalékra nőtt. Ebből a takarékok döntő többségét tömörítő OTSZ tagszervezetei mintegy 1300 milliárd forintos összesített mérlegfőösszeggel részesednek, 113 szövetkezetet számlálnak, amelyekből kettő már részvénytársaság formájában működik. Komoly versenyelőnyüknek számít az egész országot lefedő fiók, és bankautomata hálózatuk (1600 bankfiók, 750 bankautomata), így olyan kistelepüléseken is elérhetők, ahol más kereskedelmi banki kapcsolat nem áll a lakosság rendelkezésére.


A takarékok a világ legkülönbözőbb pontjain nagyszámú tagsággal, virágzó üzlettel működnek eredményesen, társadalmi szerepük, gazdasági súlyuk pedig várhatóan Magyarországon is tovább erősödik majd - mondja Varga Antal. Működési modelljükből eredő előnyeik egyre többek érdeklődését keltik fel, már nem csak vidéken, hanem a fővárosban is, legyen szó a tulajdonlásról, a számottevő pénzügyi erőforrásokról, a banki díjakról, vagy magáról a termékpalettáról - magyarázza az OTSZ ügyvezetője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A takarékok erősségei közé tartozik biztos pénzügyi hátterük: a legfrissebb adatok alapján az OTSZ tagszervezetei több mint 1100 milliárd forint betétállományt és csaknem 600 milliárd forint értékű hitelportfóliót kezelnek, saját tőkéjük pedig meghaladja a 115 milliárd forintot. A szövetkezeti hitelintézetek alig több mint 50 százalék hitel-betét aránya és 16 százalékos tőkemegfelelési mutatója ráadásul komoly tartalékot jelent más piaci szereplőkhöz képest. A 100 százalékos magyar tulajdonosi kör, a visszafogott eredményelvárások, illetve az országos lefedettség pedig hozzájárult ahhoz, hogy a takarékok a válságban is bizonyítsák életképességüket.

A takarékok piaci részesedése a lakossági betétgyűjtésben 10 százalék, a mezőgazdasági hitelezésben, lakossági forinthitelezésben, önkormányzati számlavezetésben valamint az ATM-ek üzemeltetésében pedig meghaladja a 15 százalékot. "A szövetkezet hitelintézetek kiegyensúlyozó, stabilizációs szerepet töltenek be az ország, illetve a gazdaság életében." - mondja Varga Antal.

A hazai pénzintézeti piacon a takarékok nagy fejlődési potenciállal rendelkeznek, összehasonlításul a Szövetkezeti Bankok Európai Szövetsége legfrissebb statisztikái szerint például Ausztriában a betéti piacon 29, a hitelpiacon pedig 25 százalékos a takarékok piaci részesedése, Hollandiában a betétek közel felét, a hitelek közel harmadát kezelik,és Franciaországban is hasonlóak az arányok, sőt ott a hitelpiaci részesedésük is megközelíti az 50 százalékot. Az EU 27 tagállamában a takarékok betéti piaci részesedése 10 százalék körüli, a hitelpiacon pedig egyelőre kevesebb mint 4 százalékot tudhat magáénak. (Az OTSZ tagszervezeteinek piaci aránya a betéteknél 8,5, a hiteleknél 3 százalék.)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 14:56
Minden a Media1 előzetes hírének megfelelően történt a kormányközeli Mediaworks Zala-megyei újságján...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 06:57
Sokan évekig halogatják otthonukban a fürdőszoba felújítását, és nem csak az árak miatt. A teljes fe...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?