PSZÁF: többlettőke kell a régi autók finanszírozásához

Pénzcentrum
2010. június 2. 14:29

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az április végén közzétett 2010. évi első kockázati jelentése és felügyelési tapasztalatai alapján felülvizsgálta ez évre meghirdetett prioritásait és a Felügyeleti Felülvizsgálati Folyamat (SREP) alapján meghatározott kockázatos portfóliók körét. A Felügyelet jelentős kockázatnak tartja a koros, alacsony fedezeti értékű gépjárművekből felépülő finanszírozói portfóliókat, így ezeknél bizonyos esetekben június 11-től többlettőke-követelményt ír elő.

A prioritások egyrészt a pénzügyi piacok veszélyeit, kockázatait tükrözik, másrészről a Felügyelet elvárásait összegzik a piaci szereplők felé e kockázatok mérséklésére, a nem kívánt események bekövetkezésének megelőzésére. A SREP Tájékoztató pedig azokat a kockázatos portfóliókat sorolja fel, amelyek kapcsán a Felügyelet az érintett intézményeknél többlettőke fenntartását várja el. Az új felügyeleti elvárásokat tartalmazó SREP Tájékoztatót a Felügyelet ma tette közzé honlapján, azonban rendelkezései csak 2010. június 11-től - egy időben a körültekintő lakossági hitelezésről szóló 361/2009. számú kormányrendelet több passzusainak életbe léptével - válnak hatályossá.

A lakossági és kisvállakozói (retail) gépjármű-finanszírozás - hitel és lízing - kockázati portfólió esetében a Felügyelet mostanáig csak a 15 évesnél idősebb életkorú személygépkocsik, illetve a 12 évesnél öregebb tehergépjárművek finanszírozása esetében írt elő 50-100 százalékos mértékű többlettőke-képzést az adott finanszírozó intézmények számára.

Az életbe lépő módosítás szerint, a 2010. június 11. után kötött szerződésekre, ha a finanszírozott személyautók életkora a finanszírozás időtartama alatt meghaladja a szerződéskötés előtti évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által a hazai személyautók átlagéletkorára vonatkozó statisztikai adatot (2009-ben ez 11 év volt), de még nem éri el a 15 évet, akkor a kötelezően előírt többlettőke nagysága 50 százalék, 15 év felett pedig 100 százalék. Tehergépjárművek esetében 10 éves életkor felett szükséges az 50 százalékos, 12 év felett pedig a 100 százalékos többlettőke megképzése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szükséges többlet-tőkeképzése jelzi: a Felügyelet jelentős kockázatnak tartja a koros, alacsony fedezeti értékű gépjárművekből felépülő finanszírozói portfóliókat. A hatóság 2010. évi első kockázati jelentése szerint a hitelpiaci válság leginkább a viszonylag magas kockázatú ügyfeleket finanszírozó pénzügyi vállalkozási szférát sújtja, a gépjárműszektor helyzete ezen belül is szélsőségesen rossz. Az ügyfelek fizetési késedelmeinél a pénzügyi vállalkozások tevékenységeit tekintve a legnagyobb romlás tavaly a lízingügyleteknél következett be, ahol a 90-napon túli késedelmű állomány aránya 3-ról 10 százalékra nőtt 2009-ben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?