Papíron 16% volt a társaságok adója - Valójában jóval kevesebb

Pénzcentrum
2010. április 23. 09:32

A törvényben szereplő társasági adó és különadó mértékéhez képest jóval kevesebb adófizetési kötelezettsége volt sok vállalatnak, köztük a legnagyobb tőzsdei cégeknek is. A valós adóterhelés nagyjából 10% körül alakult a korábbi években - derül ki a Népszabadság cikkéből.

Egészen 2009. év végéig a társasági adóról és osztalékadóról szóló (tao) törvény alapján főszabály szerint a pozitív adóalap 16%-át kellett a cégeknek adóként a költségvetésbe befizetniük. 2006 szeptemberétől pedig az adózás előtti eredmény után további 4%-ot különadóként kellett az államnak leróni. A különadó idén január 1-jétől ugyan megszűnik, a társasági adó alapja azonban 16%-ról 19%-ra emelkedik. A kérdés csak az, hogy az új 19%-os kulcs ténylegesen mekkora adóterhelést fog jelenteni a vállalatoknak.

Az előző évek tapasztalatai alapján 19%-nál jóval alacsonyabb lesz a valós terhelés mértéke. Az előző évek adószintje ugyanis 8 és 12% között alakult, mely csak részben köszönhető az 50 millió forint adóalapig - különböző feltételek teljesülése esetén - alkalmazható 10%-os kedvezményes kulcsnak.

A milliárdos adóalapot elkönyvelő cégek számára a kedvezményes kulcs már korántsem csábító lehetőség. Sokkal hatékonyabban csökkenthetik adófizetési kötelezettségüket a különböző jogcímeken kapott adókedvezményekkel. Ezek közül a legjelentősebb a társasági adó fizetése alól teljes mentességet nyújtó beruházási adókedvezmény. Egy névtelenül nyilatkozó adózási szakember a lapnak elmondta, hogy még mintegy 40-50 magyarországi vállalat van, mely az uniós csatlakozás előtti időkről ilyen, 100%-os társaságiadó-kedvezményt élvez egészen 2011 végéig. Az ilyen típusú adókedvezmény eléréséhez a társaságoknak 10 milliárd forint egyszeri beruházást kellett vállalniuk - tette hozzá a szakértő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Maximális adókedvezményt élvező társaság például a tőzsdén jegyzett Richter gyógyszergyártó cég, mely 2004. január elseje óta nem fizet társasági adót. Azonban nem csak beruházási kedvezménnyel lehet(ett) adót csökkenteni. A társasági adótörvény - bár 2010-ben több pont is kikerült - számos adóalap csökkentő tételt ismer, a megszűnő különadó alapját pedig a kutatás-fejlesztés költségeivel tudták a cégek korábban jelentősen leszorítani.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?