Papíron 16% volt a társaságok adója - Valójában jóval kevesebb

Pénzcentrum
2010. április 23. 09:32

A törvényben szereplő társasági adó és különadó mértékéhez képest jóval kevesebb adófizetési kötelezettsége volt sok vállalatnak, köztük a legnagyobb tőzsdei cégeknek is. A valós adóterhelés nagyjából 10% körül alakult a korábbi években - derül ki a Népszabadság cikkéből.

Egészen 2009. év végéig a társasági adóról és osztalékadóról szóló (tao) törvény alapján főszabály szerint a pozitív adóalap 16%-át kellett a cégeknek adóként a költségvetésbe befizetniük. 2006 szeptemberétől pedig az adózás előtti eredmény után további 4%-ot különadóként kellett az államnak leróni. A különadó idén január 1-jétől ugyan megszűnik, a társasági adó alapja azonban 16%-ról 19%-ra emelkedik. A kérdés csak az, hogy az új 19%-os kulcs ténylegesen mekkora adóterhelést fog jelenteni a vállalatoknak.

Az előző évek tapasztalatai alapján 19%-nál jóval alacsonyabb lesz a valós terhelés mértéke. Az előző évek adószintje ugyanis 8 és 12% között alakult, mely csak részben köszönhető az 50 millió forint adóalapig - különböző feltételek teljesülése esetén - alkalmazható 10%-os kedvezményes kulcsnak.

A milliárdos adóalapot elkönyvelő cégek számára a kedvezményes kulcs már korántsem csábító lehetőség. Sokkal hatékonyabban csökkenthetik adófizetési kötelezettségüket a különböző jogcímeken kapott adókedvezményekkel. Ezek közül a legjelentősebb a társasági adó fizetése alól teljes mentességet nyújtó beruházási adókedvezmény. Egy névtelenül nyilatkozó adózási szakember a lapnak elmondta, hogy még mintegy 40-50 magyarországi vállalat van, mely az uniós csatlakozás előtti időkről ilyen, 100%-os társaságiadó-kedvezményt élvez egészen 2011 végéig. Az ilyen típusú adókedvezmény eléréséhez a társaságoknak 10 milliárd forint egyszeri beruházást kellett vállalniuk - tette hozzá a szakértő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Maximális adókedvezményt élvező társaság például a tőzsdén jegyzett Richter gyógyszergyártó cég, mely 2004. január elseje óta nem fizet társasági adót. Azonban nem csak beruházási kedvezménnyel lehet(ett) adót csökkenteni. A társasági adótörvény - bár 2010-ben több pont is kikerült - számos adóalap csökkentő tételt ismer, a megszűnő különadó alapját pedig a kutatás-fejlesztés költségeivel tudták a cégek korábban jelentősen leszorítani.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?